Reklama

Podroby to wyjątkowo niedoceniona część mięsa. A szkoda! Gulasz z żołądków smakuje równie dobrze, co tradycyjny gulasz wieprzowy, a do tego jest wyjątkowo prosty w przygotowaniu. Koniecznie pamiętaj jednak, by przed jego przygotowaniem wypłukać je dokładnie pod wodą.

Reklama

Żołądki możesz zastąpić również mięsem z piersi kurczaka. Aby danie było jeszcze zdrowsze, możesz też przygotować pyszny gulasz z indyka.

Jak przygotować gulasz z żołądków drobiowych? Nasza wersja jest bogata w pieczarki i ma dodatek ziemniaków, dzięki czemu jest jeszcze bardziej sycący.

Składniki:

  • 60 dag żołądków drobiowych,
  • 30 dag pieczarek,
  • cebula,
  • 4 ziemniaki,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • sól i pieprz,
  • chili,
  • 2 łyżki oleju.

Sposób przygotowania:

  1. Żołądki dokładnie opłucz, zalej gorącą wodą i ugotuj do miękkości. Następnie odcedź je i pokrój w plasterki.
  2. Cebulę oraz pieczarki pokrój i podsmaż na oleju.
  3. Wszystko razem przełóż do garnka. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
  4. Do garnka wlej tyle gorącej wody, by całkowicie przykryła umieszczone w nim składniki.
  5. Gulasz z żołądków duś przez około 20 minut na małym ogniu. Dodaj przecier pomidorowy oraz przyprawy, wymieszaj i jeszcze chwilę podgrzewaj. Jeśli jest taka potrzeba, gulasz możesz zagęścić mąką.

Gulasz doskonale będzie smakował z kleksem kwaśnej śmietany oraz dużą ilością świeżej natki pietruszki. Możesz dodać do niego też inne ulubione warzywa, na przykład marchewkę czy pietruszkę pokrojone w talarki.

Dobrym pomysłem będzie także pominięcie ziemniaków, ale w zamian za to podanie go z kluskami śląskimi lub plackami ziemniaczanymi. Takiemu obiadowi nikt nie byłby w stanie się oprzeć!

Reklama

Sprawdź też więcej przepisów na dania z drobiu:

Reklama
Reklama
Reklama