Na te warzywa w sierpniu jest najlepszy sezon. Są zdrowe, smaczne i zrobisz z nich nie tylko przetwory
Sierpień to prawdziwy raj dla smakoszy warzyw. Dojrzewają pomidory, papryka, buraki czy cukinia. Właśnie teraz smakują najlepiej i są pełne witamin. Idealne do przetworów, zdrowych dań i eksperymentów w kuchni. Dowiedz się, jakie warzywa królują w sierpniu i jak je wykorzystać, by zachować ich smak i wartości odżywcze na dłużej. Nie przegap sezonu na zdrowie.

Sierpień to miesiąc warzywnej obfitości i czas długo wyczekiwanych plonów. Warunki panujące w drugiej połowie wakacji sprzyjają dojrzewaniu wielu warzyw należących do różnych rodzin, m.in. kapustowatych, niektórych psiankowatych czy dyniowatych.
W tym okresie królują bogate w potas i likopen pomidory. Doskonałe na przeciery, zupę krem czy leczo. Dojrzewa marchew, będąca źródłem chroniącej wzrok i skórę witaminy A, czy też buraki i szpinak, które dostarczają żelaza i wspierają układ krążenia. To czas na najbogatszą w witaminę C paprykę, a także na brokuły, obfitujące w sulforafan o dowiedzionym działaniu przeciwnowotworowym. To witaminowa apteczka na wyciągnięcie ręki.
Sprawdź, na jakie warzywa jest sezon w sierpniu, oraz co z nich przygotować, by zachować smak i właściwości zdrowotne na wiele tygodnie.
Jakie warzywa dojrzewają w sierpniu?
Najpopularniejsze warzywa, które dojrzewają o tej porze roku, to głównie:
- bakłażan,
- brokuły,
- buraki ćwikłowe,
- cebula,
- cukinia,
- cykoria,
- fasolka szparagowa,
- fenkuł,
- kalafior,
- kalarepa,
- kapusta,
- karczochy,
- koper,
- kukurydza,
- marchew,
- ogórki,
- papryka,
- patison,
- pieczarki,
- pomidory,
- por,
- rukola,
- rzodkiewka,
- sałata,
- seler (korzeń),
- szpinak.
Jedzenie sezonowych warzyw i owoców to podstawa zdrowej diety. Dostęp do nich zapewnia różnorodny jadłospis pełen cennych składników. Warzywa sezonowe i lokalne zazwyczaj są tańsze i jest ich więcej, są też bardziej ekologiczne, bo nie muszą być długo przechowywane lub transportowane. Nic tylko z nich korzystać.
Do czego wykorzystać sierpniowe warzywa?
Sezonowe jarzyny dostępne w sierpniu można wykorzystać do przygotowania wielu potraw. Nadają się nie tylko do przetworów na zimę, ale też świeżych soków czy gotowych dań.
Oto kilka przykładów zastosowania sierpniowych warzyw:
- przetwory do słoików, np. ogórki kiszone, ogórki konserwowe, sałatka z fasolki szparagowej, kiszona kapusta, przecier pomidorowy,
- gotowe dania, np. frytki z cukinii, leczo, papryka faszerowana, sałatki, tarty, zupy, placki,
- chutneye i sosy: chutney z cebuli, sosy do mięs, sos pomidorowy,
- soki, np. sok z buraka, sok z marchwi,
- suszone warzywa, np. suszone pomidory w piekarniku.
Chcesz zachować ich świeżość i zdrowe składniki na dłużej? Warzywa możesz zamrozić i skorzystać z nich później, gdy będą mniej dostępne. Tak możesz przechowywać brokuły, kalafior, fasolkę, buraki, marchew oraz szpinak.
Czytaj także:
- Te ogórkowe przekąski znikają ze stołu w 5 minut. Wszystko dzięki złotej proporcji 3:1
- Pyszne sałatki na lato: 25 przepisów na letnie sałatki z sezonowych warzyw i owoców
- Nie tylko z bułką tartą. Fasolkę szparagową podaję w tej formie i mam letni przysmak dla całej rodziny