Reklama

Sierpień to miesiąc warzywnej obfitości i czas długo wyczekiwanych plonów. Warunki panujące w drugiej połowie wakacji sprzyjają dojrzewaniu wielu warzyw należących do różnych rodzin, m.in. kapustowatych, niektórych psiankowatych czy dyniowatych.

Reklama

W tym okresie królują bogate w potas i likopen pomidory. Doskonałe na przeciery, zupę krem czy leczo. Dojrzewa marchew, będąca źródłem chroniącej wzrok i skórę witaminy A, czy też buraki i szpinak, które dostarczają żelaza i wspierają układ krążenia. To czas na najbogatszą w witaminę C paprykę, a także na brokuły, obfitujące w sulforafan o dowiedzionym działaniu przeciwnowotworowym. To witaminowa apteczka na wyciągnięcie ręki.

Sprawdź, na jakie warzywa jest sezon w sierpniu, oraz co z nich przygotować, by zachować smak i właściwości zdrowotne na wiele tygodnie.

Jakie warzywa dojrzewają w sierpniu?

Najpopularniejsze warzywa, które dojrzewają o tej porze roku, to głównie:

  • bakłażan,
  • brokuły,
  • buraki ćwikłowe,
  • cebula,
  • cukinia,
  • cykoria,
  • fasolka szparagowa,
  • fenkuł,
  • kalafior,
  • kalarepa,
  • kapusta,
  • karczochy,
  • koper,
  • kukurydza,
  • marchew,
  • ogórki,
  • papryka,
  • patison,
  • pieczarki,
  • pomidory,
  • por,
  • rukola,
  • rzodkiewka,
  • sałata,
  • seler (korzeń),
  • szpinak.

Jedzenie sezonowych warzyw i owoców to podstawa zdrowej diety. Dostęp do nich zapewnia różnorodny jadłospis pełen cennych składników. Warzywa sezonowe i lokalne zazwyczaj są tańsze i jest ich więcej, są też bardziej ekologiczne, bo nie muszą być długo przechowywane lub transportowane. Nic tylko z nich korzystać.

Do czego wykorzystać sierpniowe warzywa?

Sezonowe jarzyny dostępne w sierpniu można wykorzystać do przygotowania wielu potraw. Nadają się nie tylko do przetworów na zimę, ale też świeżych soków czy gotowych dań.

Oto kilka przykładów zastosowania sierpniowych warzyw:

Chcesz zachować ich świeżość i zdrowe składniki na dłużej? Warzywa możesz zamrozić i skorzystać z nich później, gdy będą mniej dostępne. Tak możesz przechowywać brokuły, kalafior, fasolkę, buraki, marchew oraz szpinak.


Czytaj także:

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama