Zrób to po posadzeniu imbiru w doniczce. Zbierzesz pełne zdrowia bulwy smaczniejsze niż sklepowe
Imbir można uprawiać we własnym domu. Wystarczy przygotować kłącze i posadzić w doniczce. Aby uzyskać zdrowe bulwy, zastosuj prosty, domowy nawóz.

Uprawa imbiru cieszy się coraz większą popularnością. Sadzonki można pozyskać samodzielnie z kłączy, które należy pokroić, namoczyć w wodzie i umieścić w doniczce, by się ukorzeniły. Umieszczony w ciepłym, półcienistym miejscu szybko zakiełkuje i przy odrobinie troski obrośnie w zdrowe i smaczne bulwy.
Podstawą jego pielęgnacji jest regularne podlewanie, a także nawożenie. Bez dodatkowego zasilania liście imbiru mogą żółknąć, a roślina stanie się wyraźnie słabsza. Oto, jakie nawozy warto stosować w uprawie imbiru.
Nawóz do imbiru z fusów z kawy
Fusy z kawy to uniwersalny domowy nawóz. Nic nie kosztuje, a wzbogaca glebę w cenne substancje odżywcze oraz lekko ją zakwasza, co w przypadku uprawy imbiru jest bardzo pożądane. Zawarty w fusach azot stanowi ważny składnik pokarmowy, dzięki któremu imbir wytwarza dorodne bulwy.
W jakiej formie nawozić imbir fusami z kawy? Dobrym rozwiązaniem jest przesuszenie fusów i wymieszanie ich z wierzchnią warstwą gleby w doniczce. Taki dodatek do podłoża będzie stopniowo uwalniał odżywcze związki, które roślina z łatwością pobierze. Z fusów można także przygotować nawóz płynny. Wystarczy zalać je ciepłą wodą i odstawić, a po przecedzeniu podlewać roślinę gotowym roztworem.
Nawóz do imbiru z banana
Banany doskonale nadają się do przygotowywania domowych nawozów. Stanowią cenne źródło potasu, który odpowiada za obfite plonowanie roślin. Dostarczają również magnezu oraz fosforu, wzmacniając system korzeniowy warzyw, co jest szczególnie ważne w przypadku imbiru, którego najbardziej cenioną częścią jest właśnie podziemnie kłącze.
Nawóz z banana również można przygotować na dwa sposoby. Skórki zawierające cenne substancje odżywcze można podobnie jak fusy z kawy wysuszyć, a następnie zmielić i tak uzyskany proszek przemieszać z podłożem. Nawóz płynny można natomiast uzyskać poprzez namoczenie skórek w wodzie na kilka dni, a następnie rozcieńczenie uzyskanego roztworu wodą w proporcji 1:1. Gotowym płynem można podlewać imbir do 2 razy w miesiącu.

Nawóz do imbiru ze skorupek jaj
Kolejny produkt, a właściwie odpad kuchenny, który warto wykorzystać do zasilenia imbiru w doniczce, to skorupki jaj. Bogate w wapń i inne mikroelementy, poprawiają strukturę podłoża i wzbogacają glebę w cenne substancje odżywcze, a także regulują jej pH.
Podobnie jak w przypadku poprzednich przepisów, nawóz ze skorupek jaj można zrobić dwoma metodami. Wysuszone, rozdrobnione skorupki — np. zmielone lub utłuczone w moździerzu — wystarczy wsypać do doniczki i lekko przemieszać z podłożem, by uwolniły odżywcze substancje. Nawóz w formie płynnej przygotujesz, zalewając skorupki gorącą wodą i odstawiając na kilka dni. Przecedzony płyn rozcieńcz z wodą w proporcji 1:5 i podlewaj raz w miesiącu.
Czytaj także:
- Letni przysmak to mój sekretny nawóz do hortensji. Podaję i patrzę, jak wypuszcza nowe kwiaty
- Ta dekoracyjna roślina kwitnie jak malwa, a wygląda jak krzew. Zachwyca w ogrodzie aż do października
- Tym darmowym nawozem ratuję moją hortensję po ulewach. W mig odżywa i kwitnie jak nigdy przedtem