Tak przyrządzony czosnek można jeść łyżkami. Zastąpi masło i pastę na kanapki
Czosnek w tej postaci nabiera słodkiego smaku i delikatności. Dzięki kremowej konsystencji staje się świetnym smarowidłem do pieczywa, którym można zastąpić masło. Zobacz, jak zrobić czosnek konfitowany i czy ma mniej wartości odżywczej niż surowy.

Konfitowany czosnek zachwyca delikatnym smakiem i kremową konsystencją. Przyrządzenie go w ten sposób jest bardzo proste. Konfitowanie to wywodząca się z Francji metoda konserwowania żywności poprzez długotrwałe gotowanie w tłuszczu o obniżonej temperaturze (nie jest tym samym co smażenie w głębokim tłuszczu, gdzie temperatura jest wyższa). Technikę stosuje się do różnych produktów: mięs, ryb, warzyw. To świetny sposób na złagodzenie ostrości czosnku, który zyskuje zupełnie nowe oblicze.
Jak zrobić konfitowany czosnek do smarowania?
Składniki (na 1 duży słoik):
- 10 główek obranych ząbków czosnku, prawie 3 szklanki (wskazówka: jak szybko obrać czosnek)
- 2,5 szklanki oliwy z oliwek
- 8-10 gałązek świeżego tymianku
- 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
- 2 liście laurowe
Przygotowanie: Włóż wszystkie składniki do średniego rondelka lub garnka i podgrzewaj na małym ogniu (uważając, by nie doprowadzić do wrzenia) przez około 30 minut, aż ząbki staną się miękkie i kremowe. Następnie przełóż je łyżką cedzakową do większego słoika i przechowuj w lodówce nawet do trzech tygodni.

Jak stosować czosnek konfitowany? Nie tylko na kanapki
Czosnek konfitowany jest pyszny i aromatyczny. Po przyrządzeniu staje się słodki, kremowy i nie jest drażniący. Można śmiało zastąpić nim masło i rozsmarowywać rozgniecione ząbki na świeżym pieczywie. Sprawdzi się również jako dodatek do sałatek, makaronów, zapiekanek i tostów.
Inne przepisy z czosnkiem:
Czy konfitowany czosnek ma mniej wartości odżywczych niż świeży?
Wysoka temperatura częściowo wpływa na wartość odżywczą czosnku. Niektóre witaminy i składniki mineralne są wrażliwe na obróbkę termiczną, dlatego ich zawartość będzie niższa. Podobnie jest z allicyną, czyli głównym przeciwbakteryjnym składnikiem świeżego czosnku – również szybko zanika pod wpływem wysokiej temperatury.
Mniejsza zawartość allicyny ma swoje minusy – czosnek nie jest już taki zdrowy, ale też plusy – jest łagodniejszy w smaku i mniej drażniący dla układu pokarmowego. Czosnek przygotowany w ten sposób nadal zawiera błonnik oraz część witamin i minerałów.
Zatem, jeżeli zależy ci na prozdrowotnym działaniu czosnku, najlepiej jeść go na surowo. Czosnek konfitowany ma za to łagodniejszy smak i jest delikatniejszy, dlatego można zjadać go w większej ilości, np. smarując nim pieczywo.
Czytaj także:
- Pasta na kanapkę to idealny sposób na przemycenie warzyw i witamin. Zobacz te szybkie i proste przepisy na pasty do kanapek
- Miksuję 3 składniki i mam pyszną pastę na kanapki. Śniadanie gotowe w 5 minut
- Pasta jajeczna FIT – 6 przepisów na zdrową pastę jajeczną wprost od dietetyka