Dżem z dyni w tym wydaniu to kremowe złoto. 1 słodki dodatek sprawia, że ma aksamitny smak
Dynia to symbol jesieni. Nie tylko dekoracja domu, ale przede wszystkim smaczny składnik wielu potraw. Dżem z dyni będzie jeszcze lepszy, jeśli dodasz do niego 1 słodki składnik. To będzie hit przetworów w tym sezonie.

Dżem z dyni to jeden z najlepszych jesiennych przetworów. To warzywo sprawdza się w wielu połączeniach. Tym razem pora spróbować przepisu z dodatkiem czekolady.
Dodaj czekoladę do dżemu z dyni
Dynia doskonale sprawdza się jako składnik dżemów i konfitur. Jej łagodny, słodki smak warto jednak „podkręcić”, dlatego też często receptury na przetwory z tego warzywa zawierają różnego rodzaju dodatki. Niezwykle popularny jest dżem z dyni i pomarańczy, której cytrusowy aromat świetnie podbija słodycz dyni. Niekiedy dodaje się także jabłka, morele lub pigwy.
W tym przepisie główną rolę gra inny dodatek — nie warzywo, nie owoc, a... czekolada. Pomysł na dodanie tej deserowej przekąski do domowych przetworów nie powinien jednak budzić zdziwienia. Nie od dziś ogromną popularnością cieszą się chociażby powidła śliwkowe z czekoladą, zwane nawet „nutellą ze śliwek” lub „czekośliwką”. Dżem z tym dodatkiem zachwyca kremową konsystencją i aksamitnym smakiem.
Według tego przepisu do dyni należy dodać czekoladę gorzką 70%, ale równie dobrze sprawdzi się także czekolada deserowa, a nawet biała, chociaż tutaj efekt będzie nieco inny. Do takich przetworów można także dodać aromatyczne przyprawy, np. cynamon czy chilli, które świetnie komponuje się z czekoladą. Ten dżem czekoladowo-dyniowy będzie stanowił idealny dodatek do pieczywa, naleśników, ciast i deserów.
Składniki na dżem z dyni z czekoladą
- 1 kg dyni (po obraniu i wydrążeniu)
- 160 g czekolady 70% (ok. 2 tabliczki)
- 3/4 szklanki cukru
- sok wyciśnięty z 2 cytryn
- dodatkowo: cynamon, chilli lub inne przyprawy

Przepis na czekoladowy dżem dyniowy
- Umyj dynię. W zależności od odmiany obierz ją lub zostaw skórkę, jeśli jest to np. dynia Hokkaido. Przekrój na pół i wydrąż środek. Pokrój na mniejsze kawałki.
- Do szerokiego garnka z grubym dniem dodaj dynię, zasyp cukrem i wlej sok cytryny. Duś do miękkości, a następnie wszystko dokładnie zmiksuj blenderem.
- Gotuj do uzyskania pożądanej konsystencji. Pod koniec gotowania dodaj czekoladę i przyprawy. Wymieszaj i gotuj aż do połączenia składników.
- Gotowy, jeszcze gorący dżem przełóż do słoików i pasteryzuj je w garnku lub w piekarniku.
Czytaj także:
- Znalazłam najlepszy przepis na śliwkowe konfitury. Zamiast długiego gotowania wystarczy 30 minut
- Ten przepis na aronię bije na głowę dżemy i konfitury. Potrzebujesz tylko 4 składników
- Ta jesienna pasta na kanapki nie ma sobie równych. Słoiki schodzą u nas jak świeże bułeczki