Reklama

Ta jarska wersja kotletów mielonych jest równie smaczna i pożywna co klasyczny mięsny odpowiednik. Bazowym składnikiem są tu ugotowane ziemniaki – sycące i tanie, dlatego takie kotlety często gościły w kuchniach naszych babć i prababć. Kotlety stanowiły też doskonałą opcję obiadową na postne piątki. Do przygotowania potrawy można wykorzystać ziemniaki z poprzedniego obiadu, w więc nie ma mowy o marnowaniu żywności.

Reklama

Kotlety ziemniaczane z przepisu może nie są zaskakującym daniem, ale obecny w nich owocowy składnik na pewno nie jest oczywisty. Mowa o jabłkach. Nadają one kotletom lekko słodkawy i bardziej wyrazisty smak. Dzięki zawartości wody w owocach kotlety są miękkie w środku, a na zewnątrz chrupiące, i nie zapychają podczas jedzenia. Oto jak zrobisz najsmaczniejsze domowe kotlety z ziemniaków i jabłek, które przywołają smaki sprzed lat.

Kotlety z ziemniaków i jabłek – składniki

  • 1 kg ziemniaków,
  • 20 g masła,
  • 2 jajka,
  • 50 g mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 200 g jabłek,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 60 g bułki tartej,
  • 60 g oleju do smażenia,
  • natka pietruszki do dekoracji.

Jak zrobić kotlety z ziemniaków i jabłek

Kotlety ziemniaczane przygotowuje się nieco inaczej niż klasyczne mielone. Kluczowe jest ubicie żółtek i białek, gdyż to one nadadzą kotlecikom puszystości i lekkości. Popularne niegdyś danie zrobisz w ten sposób:

  1. Ziemniaki dokładnie umyj, obierz, ugotuj, ostudź i zmiel.
  2. Oddziel żółtka od białek.
  3. Masło utrzyj z żółtkami, a następnie dodaj do ziemniaków i wymieszaj.
  4. Białka ubij na sztywną pianę i przełóż do ziemniaków. Następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia i jabłka starte na dużych oczkach. Dodaj sól. Wymieszaj dokładnie.
  5. Formuj nieduże okrągłe kotleciki. Następnie otaczaj je w bułce tartej i smaż na mocno rozgrzanym oleju z 2 stron na złocisty kolor.

Smak kotletów można nieco wzbogacić. Dodaj szczyptę pieprzu, gałki muszkatołowej, a także przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, a będą bardziej aromatyczne i wyraziste w smaku.

Kotleciki ziemniaczane podawaj posypane posiekaną natką pietruszki. Najlepiej smakują ze zsiadłym mlekiem, sosem jogurtowym, śmietaną lub surówką.

Kotlety ziemniaczane PRL przepis
Kotlety ziemniaczane smakują wyśmienicie i można eksperymentować z dodatkami, fot. Getty Images, Galina Tolochko

Czym zastąpić jabłka w tym przepisie?

Kotlety ziemniaczane niegdyś robiło się również zupełnie bez dodatku jabłek, tym bardziej że wykorzystywano je tylko wtedy, gdy był na nie czas. Zamiast jabłek można wykorzystać inne składniki, np.:

  • dynię,
  • cukinię,
  • marchew,
  • pieczarki,
  • brokuły,
  • podsmażoną cebulkę,
  • a nawet kapustę.

Więcej inspiracji znajdziesz tutaj: 3 przepisy na kotlety ziemniaczane. To od ciebie zależy, jaki smak chcesz uzyskać.


Czytaj także:

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama