To danie z letnich owoców babcia podawała ze słodkimi „poduszeczkami”. W PRL-u każdy się zajadał
Letnie obiady powinny być lekkie i orzeźwiające. Skorzystaj z sezonowych owoców i wyczaruj danie, które w PRL-u przygotowywały nasze babcie. Pamiętaj o smacznym dodatku.

Letnie dania w PRL-u nie były wyszukane, ale smaczne. Proste posiłki przygotowywano na bazie sezonowych składników i produktów kuchennych, które były pod ręką. W lipcu i sierpniu chętnie korzystano z tego, co urosło lub zebrano w ogródku. Zbiory wiśni i czereśni stanowiły okazję nie tylko do robienia przetworów, ale sprzyjały także przygotowywaniu lekkich obiadów i deserów, które podczas upałów smakowały najlepiej. Babcie często przyrządzały tę letnią zupę owocową, która najlepiej smakuje z „poduszeczkami” z kaszy manny.
Zupa wiśniowa z kaszką manną - składniki
Na zupę:
- 2 litry wody
- 500 g wiśni
- 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
Na poduszeczki z kaszy:
- 1/2 szklanka kaszy manny
- 400 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
Jak zrobić zupę owocową z kaszką manną?
Przed przystąpieniem do gotowania zupy przygotuj poduszeczki z kaszy manny, która musi stężeć przed podaniem. Zagotuj mleko i dodaj kaszę manną wraz z cukrem oraz cukrem waniliowym. Gotuj do zgęstnienia, co jakiś czas mieszając. Gęstą kaszę przelej na duży, płaski półmisek i odstaw do stężenia.
W międzyczasie przygotuj zupę. Owoce umyj i osusz. Najlepiej je wydrylować. Przełóż je do garnka, zasyp cukrem, dodaj sok z cytryn i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez ok. 15 minut, do momentu aż owoce staną się miękkie, ale pozostaną w całości i nie będą się rozpadały. Wyłącz kuchenkę.
Stężałą kaszę pokrój nożem na małe romby. Rozlej zupę na talerze i do każdego dodaj poduszeczki z kaszki.

Czym zastąpić wiśnie w zupie owocowej?
Letnią zupę owocową przygotujesz z dowolnych owoców sezonowych. Doskonale smakuje z wiśniami, ale świetnie sprawdzą się tu także czereśnie, jagody, maliny i truskawki. Jesienią wykorzystaj śliwki i jabłka — podkręcisz ich smak, dodając przyprawy o korzennych nutach, np. cynamon i goździki.
Poduszeczki z kaszy manny możesz zastąpić makaronem lub kaszą jaglaną. Zupę można zabielić, dodając śmietaną lub jogurt naturalny. Jeśli wolisz mniej rzadką konsystencję, zagęść zupę pod koniec gotowania, dodając 2 łyżki mąki ziemniaczanej rozrobionej w 1/2 szklanki zimnej wody. Skrobię możesz też zastąpić kisielem owocowym.
Zupa owocowa doskonale sprawdzi się jako letni, lekki obiad, ale może też stanowić zaskakujący deser, który u niektórych z pewnością przywoła wspomnienia z dzieciństwa.
Czytaj także:
- Domowa czekolada z tego proszku była hitem w PRL. Tak zrobisz ją bez grama cukru
- Zrobiłam deser uwielbiany w PRL-u. Jest szybki i tani, ale spodziewałam się innego smaku
- Ten kultowy napój musujący był hitem PRL-u. Zrobisz go w domu z naturalnych składników i to za grosze