Te placki z brzoskwinią są lepsze niż z jabłkiem. Dodaj 1 składnik, a będą obłędnie pulchne
Sezon na brzoskwinie trwa w najlepsze. Nie zwlekaj i przygotuj z nich pulchne placki z 1 składnikiem, dzięki któremu będą rozpływały się w ustach.

Przełom lata i jesieni to szczyt sezonu na brzoskwinie. Te soczyste owoce obłędnie smakują i są niezwykle zdrowe, a ich słodki aromat z kwaskowatym akcentem to podstawa wielu dań. Warto wykorzystać ich walory w kuchni i jeść je nie tylko na surowo. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do deserów, a także słodkich dań obiadowych. Placki z brzoskwiniami to doskonała alternatywa dla tradycyjnych racuchów z jabłkami. Dodaj ricottę, a będą pulchne jak marzenie.
Składniki na pulchne placki z brzoskwiniami
Przygotowanie puszystych placuszków z brzoskwiniami jest proste. Potrzebne będą następujące składniki:
- 1 brzoskwinia
- 150 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 100 g ricotty
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- Kilka kropli ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Jak przygotować placki z brzoskwiniami z ricottą?
W pierwszej kolejności przygotuj ciasto na placki. Do miski dodaj mokre składniki - ricottę wymieszaj z jajkiem i ekstraktem waniliowym, a następnie dodaj suche produkty. Mąki nie musisz przesiewać przez sitko, jednak warto to zrobić, by placki były bardziej pulchne. Proszek do pieczenia zmieszaj z mąką, jednak możesz w ogóle pominąć ten składnik — wtedy placki będą mniej puszyste.
Brzoskwinię umyj, osusz ręcznikiem i pokrój na półplasterki o średniej grubości (ok. 5 mm). Rozgrzej patelnię i rozpuść na niej odrobinę masła z kilkoma kropami oleju. W równych odstępach wlej po dużej łyżce ciasta, a na tak uformowane placki ułóż po 2 plasterki brzoskwini. Zalej je kolejną łyżką ciasta i gdy spód się podsmaży, obracaj placki.
Jeśli zależy ci na bardziej skarmelizowanych brzoskwiniach, możesz zacząć od wyłożenia na patelnię plasterków owoców, a następnie zalewaj je ciastem, formując placki. Gotowe układaj na talerzu. Podawaj posypane cukrem pudrem lub z plasterkami świeżej brzoskwini.

Czym zastąpić ricottę w przepisie na placki?
Jeśli nie masz pod ręką ricotty, nic nie szkodzi. Możesz ją zastąpić gęstym jogurtem greckim lub naturalnym, kefirem (będą wtedy nieco bardziej kwaśne), a nawet kwaśną śmietaną lub serkiem wiejskim. Fit placki z serka wiejskiego przygotujesz także bez mąki.
Proszek do pieczenia możesz zastąpić sodą oczyszczoną, a zamiast ekstraktu waniliowego możesz dodać łyżeczkę cukru waniliowego — najlepiej z prawdziwą wanilią.
Placki z brzoskwiniami idealnie nadają się na deser, a także na słodkie danie obiadowe. Masz ochotę na placuszki z innymi sezonowymi owocami? Sprawdź, jak zrobić fit placki z jabłkami lub racuszki ze śliwkami.
Czytaj także: