Reklama

Zwykłe schabowe szybko się nudzą, dlatego urozmaicam to danie, sięgając po aromatyczne dodatki. Dobrą alternatywą dla tradycyjnego obiadu są kotlety z sosem paprykowym, ale ostatnio moja rodzina pokochała kurczaka po parmeńsku. Tu również główną rolę odgrywa sos, ale ten jest obłędnie pomidorowy. Do tego zapieczony ser i można się zakochać.

Reklama

Pomysł na kurczaka po parmeńsku

Chociaż nazwa „kurczak po parmeńsku” wskazuje na włoskie pochodzenie tego dania, przepis narodził się w Ameryce. Skojarzenia z kuchnią słonecznej Italii są jednak jak najbardziej na miejscu, bo za powstaniem tej receptury stoją potomkowie włoskich emigrantów. Amerykańska nazwa tego dania, która w oryginale brzmi „chicken parmigiana” (w skrócie: „chicken parm”) nawiązuje zresztą do tradycyjnej włoskiej parmigiany, czyli zapiekanki składającej się ze smażonych plastrów bakłażana w pomidorowym sosie.

Kurczak po parmeńsku ma z parmigianą wiele wspólnego. Tu również niezbędnym składnikiem jest aromatyczny sos na bazie pomidorów, ale podstawą dania są kotlety z piersi kurczaka. Smażone jak tradycyjne schabowe są następnie zapiekane z sosem i serem. W oryginale tak przygotowanego kurczaka podaje się z makaronem spaghetti i dodatkową porcją sosu, ale takie kotlety będą też świetnie smakowały z ryżem czy pieczonymi ziemniakami, a nawet pieczywem.

Składniki na kotlety z kurczaka po parmeńsku

Na kotlety:

  • 2 filety z piersi z kurczaka
  • 1 jajko
  • mąka
  • bułka tarta
  • sól i pieprz

Na sos:

  • 1 kg pomidorów lub 1 puszka pomidorów krojonych lub passata pomidorowa (ok. 500 ml)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy: bazylia, rozmaryn, oregano
  • sól i pieprz
  • Dodatkowo: garść startej mozzarelli i parmezanu
Przepis na kotlety z kurczaka po parmeńsku
Kurczak po parmeńsku to nowy pomysł na kotlety, fot. Adobe Stock, Kirk LaSalle

Kurcza po parmeńsku — sposób przygotowania

  1. Zrób sos pomidorowy. Natnij skórkę pomidorów i sparz je wrzątkiem, a następnie obierz ze skórki i pokrój. Posiekaj czosnek i cebulę, zeszklij na oliwie i dodaj pomidory (pokrojone, z puszki lub passatę) oraz przyprawy. Gotuj sos na małym ogniu przez ok. 30 minut.
  2. W międzyczasie przygotuj kotlety. Nie musisz tego robić bezpośrednio przed zapiekaniem, możesz też przygotować je wcześniej. Rozbij filety z kurczaka tłuczkiem, dopraw i panieruj kolejno w mące, jajku oraz bułce tartej.
  3. Kotlety smaż na złoto na rozgrzanym oleju roślinnym. Odsącz z tłuszczu i odłóż.
  4. Na dnie naczynia żaroodpornego rozprowadź część sosu. Układaj na nim usmażone kotlety i na każdym kładź jeszcze po dużej łyżce sosu. Wierzch posyp startym serem.
  5. Całość zapiekaj przez ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza.

Czytaj także:

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama