Reklama

Kruche ciasteczka z dodatkiem lawendy to jeden z ciekawych sposobów na wykorzystanie tej rośliny w kuchni. Jest ona ceniona za szereg cennych właściwości - od działania uspokajającego aż po poprawę trawienia. Obok dżemu, syropu i innych przetworów z lawendy, ten szybki w przygotowaniu deser jest ciekawą propozycją.

Reklama

Ciasteczka możesz przygotować w dwóch wariantach smakowych. W sezonie letnim z powodzeniem mogą konkurować z jagodziankami albo wiśniowym sernikiem.

Jak przygotować maślane ciasteczka z lawendą?

Klasyczna wersja przepisu na lawendowe maślane ciasteczka zawiera tylko 7 składników, a większość z nich już znajduje się w twoich kuchennych szafkach.

Składniki:

  • 160 gram mąki pszennej,
  • 90 gram cukru pudru,
  • 100 gram masła,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 3 łyżki suszonej lawendy,
  • 3 żółtka jajka.

Przygotowanie:

  1. Wyjmij masło z lodówki i pokrój na kosteczkę. Wrzuć do miseczki i dodaj cukier, cukier puder i cukier waniliowy. Utrzyj na gładką masę.
  2. Następnie dodaj żółtka jajka i powoli miksuj mikserem. Dodawaj po 1 łyżce przesianej mąki pszennej. Dosyp suszoną lawendę.
  3. Zagnieć ciasto i wstaw do zamrażalnika na około 10 minut.
  4. Po tym czasie wyjmij i odrywaj po małym kawałku. Formuj na małe, spłaszczone kuleczki i kładź na blaszce z wyłożonym papierem do pieczenia.
  5. Ciasteczka piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
  6. Wyjmij, wystudź i podsyp odrobiną cukru pudru.

Przepis na kruche ciasteczka z lawendą i cytryną

Ten przepis został wzbogacony o jeden dodatkowy składnik. Jest nim tarta skórka z cytryny (którą możesz wymienić na limonkę lub pomarańczę). Czas przygotowania i pieczenia ciasteczek w piekarniku jest taki sam.

Składniki:

  • 160 gram mąki pszennej,
  • 90 gram cukru pudru,
  • 100 gram masła,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 3 łyżki suszonej lawendy,
  • półtorej łyżeczki startej skórki cytryny,
  • 3 żółtka jajka.

Przygotowanie:

  1. Pokrojone w kosteczkę masło ucieraj z cukrem na gładka masę.
  2. Następnie dodaj żółtka i zmiksuj mikserem. Stopniowo dosypuj mąkę i zagnieć ciasto. Dosyp suszoną lawendę i startą skórkę z cytrusa.
  3. Włóż całość do zamrażalnika na około 10 minut. Po tym czasie wyjmij i ulep małe ciasteczka. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż ciasteczka. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 15 minut.
  4. Po ostudzeniu oprósz cukrem pudrem.
maślane ciasteczka lawendowe
przepis na ciasteczka lawendowe przygotujesz w pół godziny, fot. Adobe Stock, agatchen

Czytaj także:

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama