Te ciasteczka z lawendą są lepsze niż jagodzianki. Zrobisz je z 7 składników i tylko w pół godzinki
Ciasteczka z lawendą są idealne, kiedy nadejdzie ochota na coś słodkiego. Możesz wybrać klasyczną, maślaną wersję lub pokusić się o przepis z dodatkiem aromatycznej cytryny. W obu przypadkach przygotowanie tych słodkości nie zajmie ci więcej niż pół godzinki.

Kruche ciasteczka z dodatkiem lawendy to jeden z ciekawych sposobów na wykorzystanie tej rośliny w kuchni. Jest ona ceniona za szereg cennych właściwości - od działania uspokajającego aż po poprawę trawienia. Obok dżemu, syropu i innych przetworów z lawendy, ten szybki w przygotowaniu deser jest ciekawą propozycją.
Ciasteczka możesz przygotować w dwóch wariantach smakowych. W sezonie letnim z powodzeniem mogą konkurować z jagodziankami albo wiśniowym sernikiem.
Jak przygotować maślane ciasteczka z lawendą?
Klasyczna wersja przepisu na lawendowe maślane ciasteczka zawiera tylko 7 składników, a większość z nich już znajduje się w twoich kuchennych szafkach.
Składniki:
- 160 gram mąki pszennej,
 - 90 gram cukru pudru,
 - 100 gram masła,
 - 2 łyżki cukru,
 - 1 łyżeczka cukru waniliowego,
 - 3 łyżki suszonej lawendy,
 - 3 żółtka jajka.
 
Przygotowanie:
- Wyjmij masło z lodówki i pokrój na kosteczkę. Wrzuć do miseczki i dodaj cukier, cukier puder i cukier waniliowy. Utrzyj na gładką masę.
 - Następnie dodaj żółtka jajka i powoli miksuj mikserem. Dodawaj po 1 łyżce przesianej mąki pszennej. Dosyp suszoną lawendę.
 - Zagnieć ciasto i wstaw do zamrażalnika na około 10 minut.
 - Po tym czasie wyjmij i odrywaj po małym kawałku. Formuj na małe, spłaszczone kuleczki i kładź na blaszce z wyłożonym papierem do pieczenia.
 - Ciasteczka piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
 - Wyjmij, wystudź i podsyp odrobiną cukru pudru.
 
Przepis na kruche ciasteczka z lawendą i cytryną
Ten przepis został wzbogacony o jeden dodatkowy składnik. Jest nim tarta skórka z cytryny (którą możesz wymienić na limonkę lub pomarańczę). Czas przygotowania i pieczenia ciasteczek w piekarniku jest taki sam.
Składniki:
- 160 gram mąki pszennej,
 - 90 gram cukru pudru,
 - 100 gram masła,
 - 2 łyżki cukru,
 - 2 łyżeczki cukru waniliowego,
 - 3 łyżki suszonej lawendy,
 - półtorej łyżeczki startej skórki cytryny,
 - 3 żółtka jajka.
 
Przygotowanie:
- Pokrojone w kosteczkę masło ucieraj z cukrem na gładka masę.
 - Następnie dodaj żółtka i zmiksuj mikserem. Stopniowo dosypuj mąkę i zagnieć ciasto. Dosyp suszoną lawendę i startą skórkę z cytrusa.
 - Włóż całość do zamrażalnika na około 10 minut. Po tym czasie wyjmij i ulep małe ciasteczka. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż ciasteczka. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 15 minut.
 - Po ostudzeniu oprósz cukrem pudrem.
 

Czytaj także:
- Lekkie ciasto cytrynowe na lato robię z 7 składników. Sprawdza się nawet podczas największych upałów
 - Sernik bez pieczenia to najlepszy deser na upalne dni. Ten 1 dodatek sprawia, że nie sposób mu się oprzeć
 - Domowe mochi zrobisz w 30 minut. Ta japońska przekąska to idealny deser na upały
 

