Pyszny przepis na kładzione pączki bez drożdży
Ciasto na pyszne, szybkie pączki kładzione łyżką bez drożdży zrobisz w kilka minut i błyskawicznie je usmażysz. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj więcej mąki. Wykładaj je na mocno rozgrzany tłuszcz, aby od razu zaczęły się rumienić. To świetna alternatywa dla klasycznych pączków.

Pączki bez drożdży nie mogą się nie udać. Są łatwe w przygotowaniu, ciasto nie musi rosnąć, nie ma więc ryzyka, że nie nabierze pożądanej puszystości. Do ciasta możesz dodać waniliowy serek homogenizowany lub naturalny.
Spis treści:
Przepis na szybkie pączki kładzione bez drożdży
Pączki smaż przez kilka minut – im mniejsze, tym krócej. Pączki kładzione łyżką bez drożdży, nieformowane w dłoniach mają charakterystyczny, nieregularny kształt. Nie przejmuj się tym, że nie będą idealnie okrągłe. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie (gęstość serków homogenizowanych różni się między sobą) dodaj więcej mąki.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki.
- 3 jaja,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 350 g serka homogenizowanego (smak waniliowy),
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
- olej do smażenia,
- cukier puder.
Sposób przygotowania:
- Olej rozgrzej w garnku.
- Jajka utrzyj z serkiem homogenizowanym i cukrem wanilinowym.
- Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj do masy.
- Ciasto na pączki bez drożdży nabieraj łyżką małymi porcjami i wykładaj na rozgrzany tłuszcz.
- Smaż na jasnobrązowy kolor.
- Osączaj pączki bez drożdży na ręczniku papierowym i przesyp cukrem pudrem.

Pączki bez drożdży z nadzieniem
Jeśli chcesz przygotować pączki bez drożdży, kładzione łyżką, ale jednocześnie z wybranym nadzieniem, możesz to zrobić. Najpierw przygotuj kładzione pączki według przepisu powyżej, a następnie wystudź.
Kiedy będą już chłodniejsze i będzie można je chwycić w dłonie, nadziej je czekoladą, marmoladą albo konfiturą przy pomocy cienkiej strzykawki cukierniczej. Następnie możesz delikatnie zrolować pączki w dłoniach, aby dobrze rozłożyć nadzienie w środku.
Na koniec nie zapomnij o udekorowaniu ich cukrem pudrem albo obtoczeniu w mieszance cukru, cukru wanilinowego oraz cynamonu.

Artykuł pierwotnie został opublikowany 25.02.2014 na zlecenie Edipresse.
Czytaj także:
Pączki z serka homogenizowanego
Oponki drożdżowe bez sera
Pączki z mascarpone