Reklama

Pączki przygotowywane na bazie mąki, masy ziemniaczanej lub serowej to niebywały przysmak wielu Polaków. Smażone na głębokim oleju nie należą do lekkostrawnych przekąsek.

Reklama

Tradycyjnie nadziane marmoladą z róży lub kremem czekoladowym zyskały rzeszę fanów wśród dzieci. Dodatkowo polane lukrem z dodatkiem soku z cytryny lub oprószone cukrem pudrem smakują najlepiej tuż po upieczeniu.

Pączki

Oto składniki na pączki:

  • 3 szklanki mąki
  • ¼ szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 4 łyżeczki suchych drożdży
  • 200 ml mleka
  • 100 g masła
  • 3 żółtka
  • olej
  • szklanka cukru

Jak zrobić pączki?

  1. Mieszamy wcześniej przesianą mąkę, cukier, sól oraz drożdże.
  2. Wlewamy mleko, masło oraz jajka.
  3. Ugniatamy ręcznie lub za pomocą miksera przez około 10-15 minut na gładką i sprężystą masę.
  4. Umieszczamy w misce nasmarowanej olejem.
  5. Przykrywamy suchą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta drożdżowego. Pozostawiamy na 2 godziny.
  6. Ugniatamy ponownie przez około 5 minut i wykładamy na stolnicę. Rozwałkowujemy na grubość 1 cm.
  7. Wycinamy małe koła i odkładamy na bok do wyrośnięcia na 15 minut. Rozgrzewamy olej do 180 stopni Celsjusza w dużym garnku.
  8. Powoli i ostrożnie wkładamy pączki smażąc przez około minutę z każdej ze stron.
  9. Tak przygotowane pączki oprószamy cukrem pudrem i wypełniamy ulubionym nadzieniem owocowym lub czekoladowym.

Pączki serowe

Oto składniki na pączki serowe:

  • 2 szklanki cukru pudru
  • szczypta kardamonu
  • szczypta cynamonu
  • 3 szklanki mąki
  • pół szklanki mleka w proszku
  • opakowanie serka kremowego
  • olej

Jak zrobić pączki serowe?

  1. Wcześniej przesianą mąkę łączymy z mlekiem, serkiem kremowym, cukrem i ugniatamy przez około 15 minut.
  2. Przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i ugniatamy przez kolejne 5 minut.
  3. Doprawiamy kardamonem, cynamonem i szczypta soli według uznania.
  4. Smażymy pączki na rozgrzanym oleju przez minutę każdy.
  5. Przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odsączamy tłuszcz.
  6. Tak przygotowane pączki serowe doskonale smakują oprószone cukrem pudrem lub polane odrobiną jogurtu naturalnego.

Pączki z marmoladą: przepis

Oto składniki na pączki z marmoladą:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • szklanka cukru
  • dżem morelowy lub z róży
  • olej
  • 20 ml rumu
  • pół szklanki mleka
  • 2 łyżeczki suchych drożdży

Jak zrobić pączki z marmoladą?

  1. Wcześniej przesianą mąkę łączymy z drożdżami, mlekiem, roztrzepanymi jajkami oraz rumem.
  2. Dosypujemy cukier. Wszystko dokładnie ugniatamy ręcznie lub za pomocą miksera przez około 15 minut.
  3. Przekładamy do miski nasmarowanej olejem i przykrywamy suchą ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  4. Następnie ugniatamy jeszcze przez 5 minut i odstawiamy na stolnicę do rozwałkowania.
  5. Wykrawamy mniejsze koła i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz do 180 stopni Celsjusza. Smażymy przez minutę z każdej ze stron.
  6. Odkładamy na ręcznik papierowy do ostygnięcia. Napełniamy każdego pączka marmoladą za pomocą szprycy.
Reklama

Zobacz też:
Sprawdź, jak zrobić doskonałe pączki z serkiem homogenizowanym!
Ile kalorii ma pączek? Sprawdź, którego wybrać, aby nie przytyć za wiele!

Reklama
Reklama
Reklama