W lipcu robię ten chłodnik z jagodami. Zawsze się udaje, dlatego przepisu z zeszytu babci pilnuję jak oczka w głowie
W upalne dni ostatnie o czym marzysz to stanie w kuchni przy rozgrzanym piekarniku lub wśród garnków rozstawionych na palnikach kuchenki? W takim razie lekki i orzeźwiający chłodnik z jagodami będzie strzałem w dziesiątkę. Ja zawsze przyrządzam go ze starego przepisu babci, dzięki temu wychodzi idealny - syci i przynosi orzeźwienie.

Chłodnik z jagodami wzbogacony listkami mięty to lipcowe danie, któremu nie sposób się oprzeć. A więc jeśli po upieczeniu jagodzianek zostało ci jeszcze trochę owoców, wykorzystaj je do przygotowania tej lekkiej i orzeźwiającej zupy.
Przepis na chłodnik z jagodami i listkami mięty
Ta zupa owocowa na chłodno z tradycyjnego przepisu nie ma prawa się nie udać. Składniki są proste, a samo wykonanie nie zajmuje więcej niż kilka minut.
Składniki:
- niepełna szklanka jagód,
- 2 szklanki jogurt naturalny albo maślanki (500 ml),
- pół szklanki śmietanki kremówki 30% (około 100 ml),
- 1 łyżka miodu,
- szczypta soli,
- listki mięty.
Przygotowanie:
- Jagody dokładnie opłucz, osusz i przesyp do wysokiego naczynia. Następnie utrzyj na gładki mus (możesz użyć blendera).
- Dodaj jogurt naturalny, śmietankę kremówkę oraz miód i odrobinę soli (jeśli wolisz słodzą wersję użyj, dodaj jeszcze jedną łyżeczkę miodu albo cukru pudru).
- Dokładnie wymieszaj całość i wstaw do lodówki na kilka godzin. Gotowe.
- Przed podaniem udekoruj owocowy chłodnik listkami mięty.

Z czym podawać jagodowy chłodnik?
Jagodową zupę na zimno możesz zaserwować na wiele różnych sposobów. Jeżeli chcesz zyskać bardziej treściwe danie - dodaj ugotowany makaron świderki.
Osoby, które preferują kwaśniejsze smaki mogą z powodzeniem zamienić maślankę na kefir. Z kolei dla miłośników słodkości dobrze sprawdzą się na przykład pokruszone bezy albo biszkopciki. Można też dodać kilka całych jagód, jeżyn albo innych owoców sezonowych.
Czytaj także:
- Zupa po belwedersku - przepis na wykwintną zupę kalafiorową z nietypowym dodatkiem
- Najprostszy i najlepszy na świecie krem ze szparagów zrobisz w 20 minut. Goście będą błagać cię o ten przepis
- Tę wiosenną zieloną zupę przygotujesz tylko w 30 minut. Wszystkie sąsiadki pytają mnie o ten przepis