Reklama

Chłodnik z jagodami wzbogacony listkami mięty to lipcowe danie, któremu nie sposób się oprzeć. A więc jeśli po upieczeniu jagodzianek zostało ci jeszcze trochę owoców, wykorzystaj je do przygotowania tej lekkiej i orzeźwiającej zupy.

Reklama

Przepis na chłodnik z jagodami i listkami mięty

Ta zupa owocowa na chłodno z tradycyjnego przepisu nie ma prawa się nie udać. Składniki są proste, a samo wykonanie nie zajmuje więcej niż kilka minut.

Składniki:

  • niepełna szklanka jagód,
  • 2 szklanki jogurt naturalny albo maślanki (500 ml),
  • pół szklanki śmietanki kremówki 30% (około 100 ml),
  • 1 łyżka miodu,
  • szczypta soli,
  • listki mięty.

Przygotowanie:

  1. Jagody dokładnie opłucz, osusz i przesyp do wysokiego naczynia. Następnie utrzyj na gładki mus (możesz użyć blendera).
  2. Dodaj jogurt naturalny, śmietankę kremówkę oraz miód i odrobinę soli (jeśli wolisz słodzą wersję użyj, dodaj jeszcze jedną łyżeczkę miodu albo cukru pudru).
  3. Dokładnie wymieszaj całość i wstaw do lodówki na kilka godzin. Gotowe.
  4. Przed podaniem udekoruj owocowy chłodnik listkami mięty.
jagodowy chłodnik z dodatkami
Chłodnik z jagodami sprawdza się idealnie na upalne dni, fot. Adobe Stock, Надежда Лобанова

Z czym podawać jagodowy chłodnik?

Jagodową zupę na zimno możesz zaserwować na wiele różnych sposobów. Jeżeli chcesz zyskać bardziej treściwe danie - dodaj ugotowany makaron świderki.

Osoby, które preferują kwaśniejsze smaki mogą z powodzeniem zamienić maślankę na kefir. Z kolei dla miłośników słodkości dobrze sprawdzą się na przykład pokruszone bezy albo biszkopciki. Można też dodać kilka całych jagód, jeżyn albo innych owoców sezonowych.


Czytaj także:

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama