Ta sałatka z arbuzem to mój letni przysmak. W upalne dni zastępuje obiad bo serwuję ją z tym chrupiącym dodatkiem
Kiedy upał skutecznie zniechęca do tego, żeby odpalać piekarnik, na ratunek przychodzą smaczne i szybkie do zrobienia sałatki. Przygotowane ze świeżych warzyw i owoców oraz połączone z odpowiednimi dodatkami mogą bez problemu zastąpić danie obiadowe. Tego przepisu na orzeźwiającą, lekką i jednocześnie sycącą sałatkę z arbuzem, ogórkiem i serem pilnuję jak oka w głowie. To mój letni przysmak.

Miska wypełniona po brzegi świeżymi i chrupiącymi warzywami zerwanymi prosto z ogródka albo kupionymi na bazarku to kwintesencja lata. Taki przysmak można zaserwować jako osobne danie, dodatek do młodych ziemniaczków albo podać do dań z grilla.
A jeśli szukasz nieoczywistych połączeń, które zgrabnie łączą w sobie słodki i słony smak, postaw na nowoczesną wersję sałatki ze skarbów lata. Taki twist arbuza i ogórka podsypany świeżymi ziołami w upalne dni ląduje na moim stole co najmniej 2-3 razy w tygodniu. Za każdym razem podaję tę sałatkę z jednym, chrupiącym dodatkiem, który wzbogaca smak i sprawia, że danie jest bardziej treściwe.
Przepis na sałatkę z arbuzem i ogórkiem
Arbuz to najlepszy owoc na upalne dni. Ma w sobie sporą ilość wody, a więc doskonale nawadnia organizm. Zamiast podawać go solo, wrzuć do miski razem z ogórkiem, serem i świeżą miętą. Taki miks smaków pobudzi twoje kubki smakowe i doda orzeźwienia.
Składniki:
- 1/4 arbuza średniej wielkości,
- 1 duży ogórek szklarniowy,
- garść rukoli,
- 200 gram sera feta,
- garść świeżej mięty i kolendry,
- szczypta soli i pieprzu,
- 3 łyżeczki oliwy z oliwek,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka miodu.
Przygotowanie:
- Arbuza i ogórka wyjmij z lodówki, obierz ze skórki i pokrój w kosteczkę. Wrzuć do miski i dodaj rukolę.
- Ser feta również pokrój w kosteczkę i dodaj do sałatki.
- Przygotuj dressing. Połącz miód, sok z cytryny i oliwę z oliwek. Dodaj pieprz, sól i wymieszaj całość. Dokładnie wymieszaj ze składnikami w misce.
- Sałatkę podsyp posiekaną kolendrą i miętą. Gotowe.

Z czym podawać sałatkę z arbuzem i ogórkiem, żeby była bardziej sycąca?
Taka sałatka może zastąpić inne obiadowe propozycje, których przygotowanie jest o wiele bardziej czasochłonne i wymaga poddania niektórych składników obróbce cieplnej. Żeby całość była bardziej treściwa podawaj ją z dodatkiem pieczywa.
W tym przypadku świetnie sprawdzi się czosnkowa bagietka, chlebek pita albo bułeczki z ciasta francuskiego. Arbuzowa sałatka wzbogacona o jeden z takich składników nasyci na dłużej. Możesz też dorzucić do niej kawałki awokado albo wzbogacić o inne ulubione warzywo, na przykład pomidora, paprykę albo oliwki.
Czytaj także:
- Kasza jaglana z warzywami. Pyszna i zdrowa sałatka do pracy
- Ta sałatka jest o niebo lepsza niż grecka. Zamiast oliwek ma warzywo, które Polacy masowo sadzą w ogródkach
- Pysznie smakuje i pomaga spalić oponkę. Ta sałatka pasuje nie tylko do grilla