Reklama

Miska wypełniona po brzegi świeżymi i chrupiącymi warzywami zerwanymi prosto z ogródka albo kupionymi na bazarku to kwintesencja lata. Taki przysmak można zaserwować jako osobne danie, dodatek do młodych ziemniaczków albo podać do dań z grilla.

Reklama

A jeśli szukasz nieoczywistych połączeń, które zgrabnie łączą w sobie słodki i słony smak, postaw na nowoczesną wersję sałatki ze skarbów lata. Taki twist arbuza i ogórka podsypany świeżymi ziołami w upalne dni ląduje na moim stole co najmniej 2-3 razy w tygodniu. Za każdym razem podaję tę sałatkę z jednym, chrupiącym dodatkiem, który wzbogaca smak i sprawia, że danie jest bardziej treściwe.

Przepis na sałatkę z arbuzem i ogórkiem

Arbuz to najlepszy owoc na upalne dni. Ma w sobie sporą ilość wody, a więc doskonale nawadnia organizm. Zamiast podawać go solo, wrzuć do miski razem z ogórkiem, serem i świeżą miętą. Taki miks smaków pobudzi twoje kubki smakowe i doda orzeźwienia.

Składniki:

  • 1/4 arbuza średniej wielkości,
  • 1 duży ogórek szklarniowy,
  • garść rukoli,
  • 200 gram sera feta,
  • garść świeżej mięty i kolendry,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka miodu.

Przygotowanie:

  1. Arbuza i ogórka wyjmij z lodówki, obierz ze skórki i pokrój w kosteczkę. Wrzuć do miski i dodaj rukolę.
  2. Ser feta również pokrój w kosteczkę i dodaj do sałatki.
  3. Przygotuj dressing. Połącz miód, sok z cytryny i oliwę z oliwek. Dodaj pieprz, sól i wymieszaj całość. Dokładnie wymieszaj ze składnikami w misce.
  4. Sałatkę podsyp posiekaną kolendrą i miętą. Gotowe.
przepis na sałatkę z arbuzem i ogórkiem
Sałatkę z arbuzem i ogórkiem zrobisz w kilka chwil i to tylko z 9 składników, fot. Adobe Stock, karepa

Z czym podawać sałatkę z arbuzem i ogórkiem, żeby była bardziej sycąca?

Taka sałatka może zastąpić inne obiadowe propozycje, których przygotowanie jest o wiele bardziej czasochłonne i wymaga poddania niektórych składników obróbce cieplnej. Żeby całość była bardziej treściwa podawaj ją z dodatkiem pieczywa.

W tym przypadku świetnie sprawdzi się czosnkowa bagietka, chlebek pita albo bułeczki z ciasta francuskiego. Arbuzowa sałatka wzbogacona o jeden z takich składników nasyci na dłużej. Możesz też dorzucić do niej kawałki awokado albo wzbogacić o inne ulubione warzywo, na przykład pomidora, paprykę albo oliwki.


Czytaj także:

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama