Zrywam te owoce i robię z nich pyszny sos. Jest idealny na każdą okazję i robię go w 15 minut
Sezon na morele trwa krótko, dlatego skorzystaj z dobrodziejstwa tych owoców jak najszybciej. Te słodko-kwaśne pestkowce świetnie sprawdzają się na różnorodne przetwory. Z moreli zrobisz gęsty sos do mięs i sałatek, który najprostsze dania zamieni w kulinarny sukces. Jest gładki, słodko-kwaśny i niebanalny. Pasuje też do deserów. Oto jak przygotować sos morelowy oraz kurczaka z jego dodatkiem.

Morele to doskonałe owoce na różnorodne przetwory. Nie tylko ze względu na słodko-kwaśny smak, ale również swoją konsystencję i cenne składniki odżywcze (mają m.in. witaminę C, A potas i błonnik). Szczyt sezonu na te owoce z rodziny różowatych trwa w lipcu i sierpniu, dlatego właśnie teraz warto wykorzystać je do przyrządzenia smacznych zapasów.
Jednym z nich jest sos morelowy. Ten apetyczny dodatek ma wszechstronne zastosowanie w kuchni i świetnie pasuje do wielu potraw: mięs, sałatek czy grillowanych warzyw. Możesz go jeść od razu po przygotowaniu albo schować do słoiczków i przechować na później.
Jak zrobić gęsty sos morelowy?
Morele są słodkie, miękkie i soczyste, dlatego zrobisz z nich pyszny kremowy sos. Zachowują swój aromat i kolor nawet po podgrzaniu, co jest ich dodatkowym walorem.
Aby zrobić sos morelowy, potrzebujesz:
- pół kilograma świeżych moreli (owoce dojrzałe i bez pestek),
- 50 ml wody,
- 2 łyżki cukru,
- sok z połowy cytryny.
Przygotowanie: Morele powinny być umyte, wydrylowane i przekrojone na ćwiartki. Do garnka wlej wodę, włóż owoce i gotuj na małym ogniu przez 15 minut, aż morele zaczną się rozpadać. Dodaj cukier i sok z cytryny. Mieszaj i gotuj jeszcze kilka minut. Sos zmiksuj blenderem na gładko (możesz też zostawić kawałki owoców). Jeżeli jest zbyt słodki, dodaj trochę soku z cytryny, a jeżeli za mało słodki, dodaj cukru.
Jeśli chcesz zrobić zapasy sosu morelowego, przelej jeszcze gorący sos do czystych i wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręć i poddaj pasteryzacji w piekarniku lub skorzystaj z innej preferowanej metody.
Prosty przepis na pierś z kurczaka w sosie morelowym
Delikatny słodko-kwaśny sos morelowy tworzy bardzo udany duet z mięsem drobiowym. Filet przygotowany w ten sposób stanie się oryginalnym daniem i z pewnością zasmakuje każdemu.
Składniki:
- 2 pojedyncze filety z kurczaka,
- przyprawa do złocistego kurczaka,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 5 łyżek sosu morelowego,
- trochę oleju do smażenia,
- świeża natka lub kolendra do posypania.
Przygotowanie: Filety oczyść i pokrój w plastry. Posyp równomiernie przyprawą do złocistego kurczaka oraz słodką papryką. Następnie rozgrzej na patelni olej i obsmaż krótko filety kurczaka z obu stron (3-5 minut). Dodaj morelowy sos do mięsa i duś razem krótko aż całość nieco zgęstnieje. Wyjmij mięso na talerze, polej sosem i posyp świeżymi ziołami.
Możesz podawać z kuskusem, pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami oraz lekką sałatką (np. z pomidorkami koktajlowymi, fetą i czerwoną cebulą).

Sos morelowy z suszonych moreli
Sos morelowy jest najlepszy ze świeżych moreli, gdy jest na nie sezon, ale możesz go przyrządzić również wtedy, kiedy nie masz dostępu do owoców prosto z drzewa. Możesz zrobić go z suszonych moreli, ale trzeba je wcześniej namoczyć.
Składniki na sos morelowy z suszonych moreli:
- 60 g suszonych moreli (lub 100-150 g marmolady morelowej),
- 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej,
- 0,5 szklanki śmietanki,
- cukier do smaku.
Przygotowanie:
- Morele opłucz i namocz przez kilka godzin w niewielkiej ilości wody.
- Zagotuj morele w wodzie z moczenia.
- Zmiksuj morele blenderem.
- Dodaj mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w minimalnej ilości zimnej wody, śmietankę i cukier do smaku.
- Całość zagotuj. Gotowe.
Czytaj także:
- Przetwory z moreli - 8 przepisów na pyszne dżemy, konfitury i morele w syropie
- Nalewka z moreli - sprawdzony przepis na trunek pachnący latem
- Dżem z moreli i migdałów - przepis na wykwintne przetwory