Reklama

Morele to doskonałe owoce na różnorodne przetwory. Nie tylko ze względu na słodko-kwaśny smak, ale również swoją konsystencję i cenne składniki odżywcze (mają m.in. witaminę C, A potas i błonnik). Szczyt sezonu na te owoce z rodziny różowatych trwa w lipcu i sierpniu, dlatego właśnie teraz warto wykorzystać je do przyrządzenia smacznych zapasów.

Reklama

Jednym z nich jest sos morelowy. Ten apetyczny dodatek ma wszechstronne zastosowanie w kuchni i świetnie pasuje do wielu potraw: mięs, sałatek czy grillowanych warzyw. Możesz go jeść od razu po przygotowaniu albo schować do słoiczków i przechować na później.

Jak zrobić gęsty sos morelowy?

Morele są słodkie, miękkie i soczyste, dlatego zrobisz z nich pyszny kremowy sos. Zachowują swój aromat i kolor nawet po podgrzaniu, co jest ich dodatkowym walorem.

Aby zrobić sos morelowy, potrzebujesz:

  • pół kilograma świeżych moreli (owoce dojrzałe i bez pestek),
  • 50 ml wody,
  • 2 łyżki cukru,
  • sok z połowy cytryny.

Przygotowanie: Morele powinny być umyte, wydrylowane i przekrojone na ćwiartki. Do garnka wlej wodę, włóż owoce i gotuj na małym ogniu przez 15 minut, aż morele zaczną się rozpadać. Dodaj cukier i sok z cytryny. Mieszaj i gotuj jeszcze kilka minut. Sos zmiksuj blenderem na gładko (możesz też zostawić kawałki owoców). Jeżeli jest zbyt słodki, dodaj trochę soku z cytryny, a jeżeli za mało słodki, dodaj cukru.

Jeśli chcesz zrobić zapasy sosu morelowego, przelej jeszcze gorący sos do czystych i wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręć i poddaj pasteryzacji w piekarniku lub skorzystaj z innej preferowanej metody.

Prosty przepis na pierś z kurczaka w sosie morelowym

Delikatny słodko-kwaśny sos morelowy tworzy bardzo udany duet z mięsem drobiowym. Filet przygotowany w ten sposób stanie się oryginalnym daniem i z pewnością zasmakuje każdemu.

Składniki:

  • 2 pojedyncze filety z kurczaka,
  • przyprawa do złocistego kurczaka,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 5 łyżek sosu morelowego,
  • trochę oleju do smażenia,
  • świeża natka lub kolendra do posypania.

Przygotowanie: Filety oczyść i pokrój w plastry. Posyp równomiernie przyprawą do złocistego kurczaka oraz słodką papryką. Następnie rozgrzej na patelni olej i obsmaż krótko filety kurczaka z obu stron (3-5 minut). Dodaj morelowy sos do mięsa i duś razem krótko aż całość nieco zgęstnieje. Wyjmij mięso na talerze, polej sosem i posyp świeżymi ziołami.

Możesz podawać z kuskusem, pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami oraz lekką sałatką (np. z pomidorkami koktajlowymi, fetą i czerwoną cebulą).

sos morelowy przepis
Sos morelowy pasuje nie tylko do drobiu, fot. Getty Images, Tatiana Volgutova

Sos morelowy z suszonych moreli

Sos morelowy jest najlepszy ze świeżych moreli, gdy jest na nie sezon, ale możesz go przyrządzić również wtedy, kiedy nie masz dostępu do owoców prosto z drzewa. Możesz zrobić go z suszonych moreli, ale trzeba je wcześniej namoczyć.

Składniki na sos morelowy z suszonych moreli:

  • 60 g suszonych moreli (lub 100-150 g marmolady morelowej),
  • 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej,
  • 0,5 szklanki śmietanki,
  • cukier do smaku.

Przygotowanie:

  1. Morele opłucz i namocz przez kilka godzin w niewielkiej ilości wody.
  2. Zagotuj morele w wodzie z moczenia.
  3. Zmiksuj morele blenderem.
  4. Dodaj mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w minimalnej ilości zimnej wody, śmietankę i cukier do smaku.
  5. Całość zagotuj. Gotowe.

Czytaj także:

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama