Kurki wkładam do słoika i zalewam mieszanką w proporcji 1:1. Takie grzyby to prawdziwy rarytas
Chociaż to może wydawać się zaskakujące, kurki nadają się do kiszenia podobnie jak wiele innych grzybów. Można je przygotować w analogiczny sposób jak inne kiszone przetwory. Przyrządzone tak kurki mają intrygujący smak: lekko kwaśny, słony i słodkawy. Ten leśny dar natury w słoikach to wykwintny dodatek nie tylko do mięs. Sprawdź, jak zrobić kiszone kurki.

Sezon na kurki w pełni, dlatego jest idealny czas na to, aby wykorzystać je w kuchni i przygotować smaczne potrawy z tymi wyjątkowymi, delikatnymi grzybami o lekko orzechowym smaku. Zamiast zwykłego sosu kurkowego możesz przyrządzić te grzyby w zupełnie zaskakującej i oryginalnej odsłonie.
Dlaczego warto kisić kurki i inne grzyby?
Kiszone kurki, bo o nich mowa, są skarbnicą korzystnych dla jelit bakterii probiotycznych. Zachowują część cennych składników odżywczych, w tym żelazo, miedź, potas, a także ergosterol, związek przekształcany w witaminę D. Grzyby mają ciekawą strukturę i są niskokaloryczne. Kiszone kurki są dobre na trawienie i odporność, co jest zasługą działania bakterii kwasu mlekowego. Poza tym poddanie tych grzybów procesowi fermentacji jest doskonałym sposobem na ich zakonserwowanie i przechowywanie przez długi czas. Kiszenie powoduje też, że łatwiej je strawić. A do tego, jest to z pewnością niebanalny pomysł na wykorzystanie kurek w kuchni.
Składniki na kiszone kurki
Podana ilość składników wystarczy na 2 słoiki po 500 ml. Kurki do tego przepisu powinny być świeże, jędrne, najlepiej niewielkich rozmiarów. Zwróć uwagę na to, żeby nie było uszkodzone, nie miały robaków i śladów pleśni.
Składniki:
- 400-500 g świeżych kurek (oczyszczonych),
- 3 ząbki czosnku,
- baldachimy kopru z łodygą,
- 4 liść laurowych,
- kilka ziaren pieprzu,
- 4 cm korzenia chrzanu,
- 3 łyżki miodu,
- solanka w proporcji 1:1 (1 łyżka soli na 1 l wody; do tego przepisu wystarczy 500 ml).
Jak zrobić kiszone kurki?
- Dokładnie umyj i oczyść grzyby (możesz wykorzystać nasz sposób na czyszczenie kurek).
- Do garnka włóż kurki, zalej wodą i gotuj je przez 3 minuty.
- Układaj osuszone grzyby w czystych i wyparzonych w słojach. Do każdego z nich dodaj 1,5 ząbka czosnku pokrojonego w plasterki, baldachim kopru, 2 liście laurowe, kilka ziarenek pieprzu i około 2 cm korzenia chrzanu.
- Przygotuj solankę. Zagotuj wodę z solą kamienną niejodowaną w proporcji 1 łyżka na 1 litr wody – w naszym przypadku pół litra wody i pół łyżki soli. Dodaj miód i rozpuść.
- Zalej grzyby w słoikach solanką z miodem, przykryj czystymi pokrywkami (nie zakręcaj) i odstaw w temperaturze pokojowej na kilka dni.
- Po 4 dniach dokręć pokrywki i odstaw w chłodne i ciemne miejsce, np. do piwnicy.
- Grzyby nadają się do jedzenia po 2 tygodniach. Mogą również być przechowywane dłużej w chłodnym miejscu.

Kurki w tej wersji to ciekawa przekąska, smaczny dodatek do sałatek, mięs czy kanapek.
Czytaj także:
- Znajoma zawsze moczy kurki w tym napoju. Grzyby wychodzą idealnie i nie ma w nich śladu goryczki
- Soda oczyszczona na grzyby? Co daje moczenie grzybów w sodzie oczyszczonej i kiedy trzeba to robić?
- Jak przechowywać kurki - w lodówce, a może w szafce kuchennej?