Reklama

Sezon na kurki w pełni, dlatego jest idealny czas na to, aby wykorzystać je w kuchni i przygotować smaczne potrawy z tymi wyjątkowymi, delikatnymi grzybami o lekko orzechowym smaku. Zamiast zwykłego sosu kurkowego możesz przyrządzić te grzyby w zupełnie zaskakującej i oryginalnej odsłonie.

Reklama

Dlaczego warto kisić kurki i inne grzyby?

Kiszone kurki, bo o nich mowa, są skarbnicą korzystnych dla jelit bakterii probiotycznych. Zachowują część cennych składników odżywczych, w tym żelazo, miedź, potas, a także ergosterol, związek przekształcany w witaminę D. Grzyby mają ciekawą strukturę i są niskokaloryczne. Kiszone kurki są dobre na trawienie i odporność, co jest zasługą działania bakterii kwasu mlekowego. Poza tym poddanie tych grzybów procesowi fermentacji jest doskonałym sposobem na ich zakonserwowanie i przechowywanie przez długi czas. Kiszenie powoduje też, że łatwiej je strawić. A do tego, jest to z pewnością niebanalny pomysł na wykorzystanie kurek w kuchni.

Składniki na kiszone kurki

Podana ilość składników wystarczy na 2 słoiki po 500 ml. Kurki do tego przepisu powinny być świeże, jędrne, najlepiej niewielkich rozmiarów. Zwróć uwagę na to, żeby nie było uszkodzone, nie miały robaków i śladów pleśni.

Składniki:

  • 400-500 g świeżych kurek (oczyszczonych),
  • 3 ząbki czosnku,
  • baldachimy kopru z łodygą,
  • 4 liść laurowych,
  • kilka ziaren pieprzu,
  • 4 cm korzenia chrzanu,
  • 3 łyżki miodu,
  • solanka w proporcji 1:1 (1 łyżka soli na 1 l wody; do tego przepisu wystarczy 500 ml).

Jak zrobić kiszone kurki?

  1. Dokładnie umyj i oczyść grzyby (możesz wykorzystać nasz sposób na czyszczenie kurek).
  2. Do garnka włóż kurki, zalej wodą i gotuj je przez 3 minuty.
  3. Układaj osuszone grzyby w czystych i wyparzonych w słojach. Do każdego z nich dodaj 1,5 ząbka czosnku pokrojonego w plasterki, baldachim kopru, 2 liście laurowe, kilka ziarenek pieprzu i około 2 cm korzenia chrzanu.
  4. Przygotuj solankę. Zagotuj wodę z solą kamienną niejodowaną w proporcji 1 łyżka na 1 litr wody – w naszym przypadku pół litra wody i pół łyżki soli. Dodaj miód i rozpuść.
  5. Zalej grzyby w słoikach solanką z miodem, przykryj czystymi pokrywkami (nie zakręcaj) i odstaw w temperaturze pokojowej na kilka dni.
  6. Po 4 dniach dokręć pokrywki i odstaw w chłodne i ciemne miejsce, np. do piwnicy.
  7. Grzyby nadają się do jedzenia po 2 tygodniach. Mogą również być przechowywane dłużej w chłodnym miejscu.
kiszone kurki przepis
Kiszone kurki to oryginalny dodatek, który działa korzystnie na jelita i nie tylko, fot. Getty Images, mholka

Kurki w tej wersji to ciekawa przekąska, smaczny dodatek do sałatek, mięs czy kanapek.


Czytaj także:

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama