Reklama

Ślimaki z serem i grzybami możesz przygotować na dwa sposoby i podawać zarówno na ciepło, jak i zimno. Będą dobrze smakować z ketchupem, sosem majonezowym, czosnkowym albo domowymi tzatzikami. Świetnie sprawdzą się jako pyszny lunchbox do pracy lub szkoły, a także jako przekąska na imprezę.

Reklama

Przepis na drożdżowe ślimaczki z serem i grzybami

W klasycznej wersji pojawiają się grzyby (sezonowe leśne lub pieczarki czy boczniaki) oraz ser, ale możesz dowolnie eksperymentować. Jeśli masz ochotę, przetestuj też wersję z suszonymi pomidorami, szynką, szpinakiem albo serem pleśniowym. Z tego przepisu wyjdzie ok. 10-12 ślimaczków.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • łyżeczka cukru,
  • 20 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych),
  • 150 ml ciepłego mleka,
  • 150 g pieczarek lub innych grzybów,
  • 150 g startego sera żółtego (np. gouda, edamski),
  • 2 łyżki oleju,
  • przyprawy (sól, pieprz, ulubione zioła).

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania ciasta. W ciepłym mleku rozpuść drożdże, dodaj łyżeczkę cukru oraz łyżkę mąki, przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut.
  2. Następnie dodaj resztę mąki, szczyptę soli, olej i wyrób elastyczne ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na godzinę.
  3. W tym czasie grzyby pokrój w drobną kostkę i podsmaż na suchej patelni do odparowania wody. Dopraw solą, pieprzem i opcjonalnie ziołami (np. oregano, tymiankiem). Wystudź lekko i wymieszaj z tartym serem.
  4. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt, rozprowadź farsz, zawiń w rulon i pokrój na plastry o grubości 2-3 cm.
  5. Ułóż ślimaczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach przez ok. 20-25 minut, aż bułeczki będą złociste.
ślimaki z serem i grzybami
Ślimaczki z serem i grzybami możesz przygotować z ciasta drożdżowego albo francuskiego, fot. elena_hramowa

Ślimaczki z serem i grzybami: szybsza wersja

Jeśli chcesz przygotować szybką przekąskę na wieczór czy imprezę, odpuść sobie robienie ciasta drożdżowego. Zamiast tego wykorzystaj gotowe ciasto francuskie. Przepis na farsz pozostaje bez zmian, ale zanim położysz go na cieście, musisz go dobrze wystudzić. Ciepłe rozpuści maślanego gotowca i będzie ci bardzo trudno zwinąć ślimaczki.

Zmień też wówczas temperaturę na 200 stopni i piecz zawijaski przez ok. 15-18 minut. Przed włożeniem do piekarnika posmaruj roztrzepanym jajkiem, aby było chrupiące i rumiane.


Czytaj także:

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama