Zrób to, a wiśnie będą jędrne i pełne witamin aż do później jesieni. Ten domowy sposób polecają znawcy tematu
Chcesz cieszyć się smakiem świeżych wiśni także zimą? Mrożenie to prosty i skuteczny sposób na zachowanie ich aromatu i wartości odżywczych. Aby jednak owoce po rozmrożeniu były jędrne i smaczne, trzeba je dobrze przygotować. Ważny jest selekcja wiśni, osuszenie i odpowiednie pakowanie. Sprawdź, jak mrozić wiśnie krok po kroku i w jakiej formie najlepiej je przechowywać.

Mrożenie wiśni to skuteczny sposób na przedłużenie ich trwałości. Dzięki temu sposobowi przechowywania owoce dłużej zachowują swój smak, jędrność oraz cenne witaminy. Ponieważ są to owoce sezonowe o krótkim terminie przydatności, warto je odpowiednio przygotować, by móc korzystać z nich przez wiele miesięcy.
Można je później dodać do ciasta, przygotować smaczny sok lub nalewkę. Z pozoru łatwe zadanie może rodzić kilka pytań. Mrozić wiśnie z pestkami czy bez? Jak je przygotować, aby po rozmrożeniu były jędrne i smaczne? Poznaj konkretne wskazówki.
Czy wiśnie można mrozić?
Wiśnie jak najbardziej można mrozić, a nawet warto to robić. Te owoce szybko tracą swoją trwałość, a dzięki przechowywaniu w zamrażalniku możemy zachować ich walory na długo:
- zachowają witaminy i inne cenne składniki odżywcze,
- zachowają smak i kolor,
- nie zepsują się i nie spleśnieją,
- mogą być przechowywane bez dodatku konserwantów,
- mogą być przechowywane bez gotowania i pasteryzowania,
- mrożone mogą być przechowywane przez wiele miesięcy,
- mają uniwersalne zastosowanie po rozmrożeniu: nadal można z nich robić wypieki, dżemy, koktajle i nalewki.
Mrożenie wiśni. Jak to robić prawidłowo?
Przed włożeniem wiśni do zamrażarki pamiętaj o kilku ważnych kwestiach:
- Wybierz wiśnie zdrowe i bez uszkodzeń. Wiśnie przeznaczone do mrożenia powinny być dojrzałe, jędrne i nie powinny mieć oznak choroby.
- Umyj dokładnie wiśnie przed mrożeniem. Pozostawienie na owocach bakterii czy innych zanieczyszczeń sprawi, że trafią one do twojej zamrażarki, a po rozmrożeniu mogą być groźne i wywołać infekcję. Umyj wiśnie dokładnie pod bieżącą wodą.
- Wiśnie dobrze osusz. Możesz to zrobić ręcznikiem papierowym lub pozostawić na chwilę do wyschnięcia. W przeciwnym razie z wody powstaną fragmenty lodu, które będą uszkadzać strukturę owoców i nie będą one atrakcyjne po rozmrożeniu.
- Użyj woreczków strunowych przeznaczonych do mrożenia żywności. Łatwo z nich usunąć powietrze i nadają się jak nic innego do takiego przechowywania owoców. Możesz zastąpić je pojemnikami do mrożenia.
- Dobrym pomysłem jest wstępne zamrożenie owoców na tacy (ok. 3 godziny), a dopiero później przysypianie ich do woreczka strunowego. W ten sposób nie powstanie jedna bryła, którą później trudno rozdzielić.
- Zapisz na woreczku datę. To ważne, aby nie przechowywać wiśni w zamrażarce zbyt długo.
- Rozmrażaj wiśnie powoli w lodówce albo w temperaturze pokojowej. Nie rób tego w gorącej wodzie czy mikrofalówce, ponieważ będą rozmiękłe i nieatrakcyjne.
Mrożenie wiśni wydaje się proste, ale kilka błędów może sprawić, że owoce po rozmrożeniu będą niesmaczne lub rozpadające. Zalecana temperatura mrożenia to co najmniej -18 stopni Celsjusza.
Mrożenie wiśni: z pestkami czy bez?
Wiśnie można mrozić w każdej postaci: z pestkami, bez pestek, a nawet z ogonkami. Ważne jest, by przed włożeniem do zamrażarki były zdrowe, czyste i suche. Aby wybrać najlepszą opcję, zastanów się, do czego będziesz potrzebować tych owoców – do jakich przetworów z wiśni.
Owoce z pestkami wykorzystuje się do przygotowania nalewek, likierów, kompotów, soków, zaś bez pestek – do dżemów, konfitur, ciast i sosów. Jeżeli zależy ci na wygodzie w przyszłości, przygotuj je do mrożenia w takiej postaci, żeby można było tylko je wyjąć i użyć do przygotowania dania czy napoju. Do pieczenia ciast najlepiej ich nie rozmrażać.
Jak długo wiśnie mogą być przechowywane w zamrażarce?
Najlepiej zużyć mrożone wiśnie w ciągu 6-10 miesięcy. Po roku lub dłuższym czasie w zamrażarce mogą zmienić swój smak i kolor, a także zawartość składników odżywczych.
Czytaj także:
- Nalewka z wiśni z pestkami - domowy przepis. Czy nalewka z wiśni z pestkami jest szkodliwa?
- Sekret na pyszny kompot z wiśni zdradziła mi babcia. Tylko z takich owoców wyjdzie najsmaczniejszy
- Dodaj to do soku z wiśni, a otrzymasz orzeźwiający letni przysmak bez dodatku cukru. Najważniejsza jest proporcja 1:2