Reklama

Mrożenie wiśni to skuteczny sposób na przedłużenie ich trwałości. Dzięki temu sposobowi przechowywania owoce dłużej zachowują swój smak, jędrność oraz cenne witaminy. Ponieważ są to owoce sezonowe o krótkim terminie przydatności, warto je odpowiednio przygotować, by móc korzystać z nich przez wiele miesięcy.

Reklama

Można je później dodać do ciasta, przygotować smaczny sok lub nalewkę. Z pozoru łatwe zadanie może rodzić kilka pytań. Mrozić wiśnie z pestkami czy bez? Jak je przygotować, aby po rozmrożeniu były jędrne i smaczne? Poznaj konkretne wskazówki.

Czy wiśnie można mrozić?

Wiśnie jak najbardziej można mrozić, a nawet warto to robić. Te owoce szybko tracą swoją trwałość, a dzięki przechowywaniu w zamrażalniku możemy zachować ich walory na długo:

  • zachowają witaminy i inne cenne składniki odżywcze,
  • zachowają smak i kolor,
  • nie zepsują się i nie spleśnieją,
  • mogą być przechowywane bez dodatku konserwantów,
  • mogą być przechowywane bez gotowania i pasteryzowania,
  • mrożone mogą być przechowywane przez wiele miesięcy,
  • mają uniwersalne zastosowanie po rozmrożeniu: nadal można z nich robić wypieki, dżemy, koktajle i nalewki.

Mrożenie wiśni. Jak to robić prawidłowo?

Przed włożeniem wiśni do zamrażarki pamiętaj o kilku ważnych kwestiach:

  • Wybierz wiśnie zdrowe i bez uszkodzeń. Wiśnie przeznaczone do mrożenia powinny być dojrzałe, jędrne i nie powinny mieć oznak choroby.
  • Umyj dokładnie wiśnie przed mrożeniem. Pozostawienie na owocach bakterii czy innych zanieczyszczeń sprawi, że trafią one do twojej zamrażarki, a po rozmrożeniu mogą być groźne i wywołać infekcję. Umyj wiśnie dokładnie pod bieżącą wodą.
  • Wiśnie dobrze osusz. Możesz to zrobić ręcznikiem papierowym lub pozostawić na chwilę do wyschnięcia. W przeciwnym razie z wody powstaną fragmenty lodu, które będą uszkadzać strukturę owoców i nie będą one atrakcyjne po rozmrożeniu.
  • Użyj woreczków strunowych przeznaczonych do mrożenia żywności. Łatwo z nich usunąć powietrze i nadają się jak nic innego do takiego przechowywania owoców. Możesz zastąpić je pojemnikami do mrożenia.
  • Dobrym pomysłem jest wstępne zamrożenie owoców na tacy (ok. 3 godziny), a dopiero później przysypianie ich do woreczka strunowego. W ten sposób nie powstanie jedna bryła, którą później trudno rozdzielić.
  • Zapisz na woreczku datę. To ważne, aby nie przechowywać wiśni w zamrażarce zbyt długo.
  • Rozmrażaj wiśnie powoli w lodówce albo w temperaturze pokojowej. Nie rób tego w gorącej wodzie czy mikrofalówce, ponieważ będą rozmiękłe i nieatrakcyjne.

Mrożenie wiśni wydaje się proste, ale kilka błędów może sprawić, że owoce po rozmrożeniu będą niesmaczne lub rozpadające. Zalecana temperatura mrożenia to co najmniej -18 stopni Celsjusza.

Mrożenie wiśni: z pestkami czy bez?

Wiśnie można mrozić w każdej postaci: z pestkami, bez pestek, a nawet z ogonkami. Ważne jest, by przed włożeniem do zamrażarki były zdrowe, czyste i suche. Aby wybrać najlepszą opcję, zastanów się, do czego będziesz potrzebować tych owoców – do jakich przetworów z wiśni.

Owoce z pestkami wykorzystuje się do przygotowania nalewek, likierów, kompotów, soków, zaś bez pestek – do dżemów, konfitur, ciast i sosów. Jeżeli zależy ci na wygodzie w przyszłości, przygotuj je do mrożenia w takiej postaci, żeby można było tylko je wyjąć i użyć do przygotowania dania czy napoju. Do pieczenia ciast najlepiej ich nie rozmrażać.

Jak długo wiśnie mogą być przechowywane w zamrażarce?

Najlepiej zużyć mrożone wiśnie w ciągu 6-10 miesięcy. Po roku lub dłuższym czasie w zamrażarce mogą zmienić swój smak i kolor, a także zawartość składników odżywczych.


Czytaj także:

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama