Zamiast na śniadanie wykorzystaj jako składnik tych kotletów. Danie, które było hitem PRL nabierze nowego smaku
Kotlety mielone z płatkami owsianymi to prosty sposób na urozmaicenie tradycyjnego obiadu. Mają delikatny smak, a samo przygotowanie nie zajmuje więcej czasu, niż w przypadku klasycznej wersji. Sprawdź, jak zrobić te kotlety krok po kroku.

Nie masz pomysłu na obiad? Postaw na coś, co dobrze znasz. Kotlety mielone z ziemniaczkami i buraczkami to klasyka polskiej kuchni. Taki obiad był popularny w szczególności w okresie PRL-u, ale teraz powraca na stoły w nieco urozmaiconej wersji. Zamiast dodawać do mielonego mięsa czerstwą albo tarta bułkę, postaw na lżejsze płatki owsiane. Kotlety wychodzą pulchne i soczyste.
Przepis na kotlety mielone z płatkami owsianymi
Podczas przygotowywania kotletów ważne jest trzymanie się odpowiednich proporcji składników oraz wybranie dobrej jakości mięsa. Aby danie było miękkie i soczyste zamiast szynki, postaw na łopatkę wieprzową lub karkówkę. A oprócz zeszklonej na maśle cebulki, dodaj też czosnek oraz suszony majeranek i odrobinę słodkiej i ostrej papryki. Dzięki temu danie nabierze wyrazistości.
Składniki:
- 50 dag mięsa mielonego,
 - 2 łyżki płatków owsianych górskich,
 - 1 jajko,
 - 2-3 ząbki czosnku,
 - 1 duża cebula,
 - łyżka masła,
 - bułka tarta (do obtoczenia kotletów)
 - majeranek,
 - sól i pieprz,
 - olej do smażenia,
 - odrobina sproszkowanej papryki (ostrej i słodkiej).
 
Przygotowanie:
- Płatki owsiane zalej gorącą wodą i odstaw na 20 minut.
 - Cebulę pokrój na drobną kosteczkę i razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem zeszklij na niewielkiej ilości masła.
 - Mięso mielone przełóż do miski. Dodaj odciśnięte z wody napęczniałe płatki owsiane oraz jajko, cebulę, czosnek i przyprawy.
 - Uformuj kotlety i obtocz w bułce tartej. Usmaż na patelni z rozgrzanym olejem. Gotowe.
 

Nowa wersja klasyki: z czym podawać kotlety mielone?
Dla miłośników tradycyjnej kuchni polskiej z nowoczesnym akcentem przepis na kotlety z płatkami owsianymi będzie strzałem w dziesiątkę. Aby urozmaicić to danie jeszcze bardziej, zamiast mizerii, ogórków małosolnych lub buraczków postaw na inne dodatki. Możesz pokusić się o kiszonki w stylu koreańskim, znane jako kimchi.
A ziemniaczki polane masłem i posypane koperkiem zamień na puree z dyni lub kalafiora. Dobrym pomysłem będzie też zaserwowanie mielonych z płatkami owsianymi w towarzystwie kaszy bulgur albo kuskus.
Czytaj także:
- Te puszyste naleśniki po turecku odmienią każdy obiad. Ciasto to tylko 6 składników
 - Tak za grosze zrobisz pyszny obiad z młodych ziemniaków. Przygotowanie zajmie ci tylko pół godziny
 - Moja babcia zawsze dodaje do młodej kapusty ten 1 składnik. Spróbuj tej wersji, a nigdy nie wrócisz do starego przepisu
 

