Zamiast jajecznicy z kurkami robię to luksusowe francuskie danie. Przepis jest tak samo prosty, a smak genialny
Tarta z kurkami to idealny przepis dla wszystkich, którzy lubią korzystać z bogactwa natury. Smakiem świeżych aromatycznych grzybów możesz cieszyć się już latem. To właśnie wtedy rozpoczyna się na nie sezon. Zamiast serwować kurki z jajecznicą bądź sięgać po klasyczny śmietanowy sos - postaw na francuski akcent i przygotuj pyszną tartę wzbogaconą o dodatek pora.

W sezonie wakacyjnym wystarczy wyjść do ogródka albo wybrać się na stragan, by wyczarować pełne aromatu, delikatnej słodyczy i świeżości dania z sezonowych warzyw i owoców. Letnie smaki to nie tylko jagodzianki i chłodnik z botwiny albo ogórków. Na przełomie czerwca i lipca rozpoczyna się też sezon na kurki.
Aby wykorzystać ich pełny potencjał połącz skarby lasu z francuskim twistem. Tarta z grzybami, wzbogacona o wyrazisty smak pora to idealna propozycja na szybki i wykwintny obiad. Poniżej znajdziesz dwa przepisy - pierwszy jest błyskawiczny, bo wykorzystasz w nim gotowe ciasto francuskie. Drugi jest nieco bardziej czasochłonny, ponieważ ciasto wyrabiasz w nim samodzielnie.
Przepis na tartę z kurkami i porem z gotowego ciasta francuskiego
Ten przepis nie ma prawa się nie udać. Wystarczy wyłożyć naczynie do pieczenia gotowym ciastem francuskim i przygotować farsz. Całość zajmuje około 30-35 minut.
Składniki:
- opakowanie gotowego ciasta francuskiego,
- 1 średniej wielkości por (tylko biała część),
- 200 gram świeżych oczyszczonych kurek,
- 2 ząbki czosnku,
- 20 gram masła,
- szczypta soli i pieprzu,
- 2 jajka,
- 50 gram startego parmezanu,
- 100 ml śmietany 18%.
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopniu. Formę na tartę posmaruj cienką warstwą masła i ułóż ciasto francuskie. Podpiecz w piekarniku przez około 10 minut (dociąż spód kulkami ceramicznymi albo fasolą). Następnie zdejmij obciążenia i piecz jeszcze przed 10 minut.
- Rozpuść masło na patelni, a następnie dodaj pokrojonego w cienkie plastry pora oraz czosnek. Po chwili dodaj też kurki i podsmaż całość na średnim ogniu. Przypraw solą i pieprzem.
- Gotowy farsz wyłóż na upieczony spód z ciasta francuskiego. Na koniec zalej wszystko mieszanką roztrzepanych jajek, śmietany i startego parmezanu.
- Zapiekaj w piekarniku przez około 15 minut aż brzegi będą zarumienione. Po tym czasie wyjmij i gotowe.
Przepis na tartę z kurkami i porem na kruchym spodzie
Zamiast sięgać po gotowe ciasto francuskie przygotuj kruchy spod samodzielnie. Potrzebujesz tylko kilku dodatkowych składników. Cała reszta pozostaje bez zmian.
Składniki na kruchy spód:
- 1 szklanka mąki,
- szczypta soli,
- 1 jajko,
- pół kostki masła.
Przygotowanie:
- Przygotuj ciasto. Na początku przesiej mąkę, dodaj do niej jajko i pokrojone w drobną kosteczkę zimne masło. Zagnieć całość, a następnie rozgnieć na placek i umieść w lodówce aż mocno się schłodzi (najlepiej na godzinę).
- Przygotuj farsz tak samo jak w przepisie powyżej - podsmaż pora, czosnek i kurki na maśle.
- Rozwałkuj ciasto, przełóż do naczynia na tartę posmarowanego masłem. Zrób nakłucia widelcem i wstaw do pieczenia (zastosuj obciążniki). Piecz przez 15 minut. Zdejmij obciążniki i wstaw do piekarnika na kolejne 15 minut.
- Po tym czasie wyjmij spód, lekko ostudź, nałóż farsz i zalej mieszanką przygotowaną z jajek, śmietany i parmezanu.
- Zapiekaj przez 20-25 minut.

Czytaj także:
- Te puszyste naleśniki po turecku odmienią każdy obiad. Ciasto to tylko 6 składników
- Prosty sposób na czyste kurki bez piasku. Posyp je tym kuchennym składnikiem, a nie będą strzelać w zębach
- Zrób to, a kurki na pewno nie będą gorzkie. Te 3 sposoby to gwarancja kulinarnego sukcesu