Reklama

W sezonie wakacyjnym wystarczy wyjść do ogródka albo wybrać się na stragan, by wyczarować pełne aromatu, delikatnej słodyczy i świeżości dania z sezonowych warzyw i owoców. Letnie smaki to nie tylko jagodzianki i chłodnik z botwiny albo ogórków. Na przełomie czerwca i lipca rozpoczyna się też sezon na kurki.

Reklama

Aby wykorzystać ich pełny potencjał połącz skarby lasu z francuskim twistem. Tarta z grzybami, wzbogacona o wyrazisty smak pora to idealna propozycja na szybki i wykwintny obiad. Poniżej znajdziesz dwa przepisy - pierwszy jest błyskawiczny, bo wykorzystasz w nim gotowe ciasto francuskie. Drugi jest nieco bardziej czasochłonny, ponieważ ciasto wyrabiasz w nim samodzielnie.

Przepis na tartę z kurkami i porem z gotowego ciasta francuskiego

Ten przepis nie ma prawa się nie udać. Wystarczy wyłożyć naczynie do pieczenia gotowym ciastem francuskim i przygotować farsz. Całość zajmuje około 30-35 minut.

Składniki:

  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego,
  • 1 średniej wielkości por (tylko biała część),
  • 200 gram świeżych oczyszczonych kurek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 20 gram masła,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • 2 jajka,
  • 50 gram startego parmezanu,
  • 100 ml śmietany 18%.

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopniu. Formę na tartę posmaruj cienką warstwą masła i ułóż ciasto francuskie. Podpiecz w piekarniku przez około 10 minut (dociąż spód kulkami ceramicznymi albo fasolą). Następnie zdejmij obciążenia i piecz jeszcze przed 10 minut.
  2. Rozpuść masło na patelni, a następnie dodaj pokrojonego w cienkie plastry pora oraz czosnek. Po chwili dodaj też kurki i podsmaż całość na średnim ogniu. Przypraw solą i pieprzem.
  3. Gotowy farsz wyłóż na upieczony spód z ciasta francuskiego. Na koniec zalej wszystko mieszanką roztrzepanych jajek, śmietany i startego parmezanu.
  4. Zapiekaj w piekarniku przez około 15 minut aż brzegi będą zarumienione. Po tym czasie wyjmij i gotowe.

Przepis na tartę z kurkami i porem na kruchym spodzie

Zamiast sięgać po gotowe ciasto francuskie przygotuj kruchy spod samodzielnie. Potrzebujesz tylko kilku dodatkowych składników. Cała reszta pozostaje bez zmian.

Składniki na kruchy spód:

  • 1 szklanka mąki,
  • szczypta soli,
  • 1 jajko,
  • pół kostki masła.

Przygotowanie:

  1. Przygotuj ciasto. Na początku przesiej mąkę, dodaj do niej jajko i pokrojone w drobną kosteczkę zimne masło. Zagnieć całość, a następnie rozgnieć na placek i umieść w lodówce aż mocno się schłodzi (najlepiej na godzinę).
  2. Przygotuj farsz tak samo jak w przepisie powyżej - podsmaż pora, czosnek i kurki na maśle.
  3. Rozwałkuj ciasto, przełóż do naczynia na tartę posmarowanego masłem. Zrób nakłucia widelcem i wstaw do pieczenia (zastosuj obciążniki). Piecz przez 15 minut. Zdejmij obciążniki i wstaw do piekarnika na kolejne 15 minut.
  4. Po tym czasie wyjmij spód, lekko ostudź, nałóż farsz i zalej mieszanką przygotowaną z jajek, śmietany i parmezanu.
  5. Zapiekaj przez 20-25 minut.
przepis na tartę z kurkami i porem
Spód do tarty z kurkami i porem możesz przygotować samodzielnie lub skorzystać z gotowego ciasta francuskiego, fot. Adobe Stock, kryzhkova

Czytaj także:

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama