Reklama

To danie ma wielu zwolenników, głównie ze względu na wiele możliwości modyfikacji. Przepisów na placki ziemniaczane jest całe mnóstwo. Są miłośnicy placków ziemniaczanych z gotowanych ziemniaków albo łączenia smaków i dodawania do farszu tartej marchewki albo cukinii.

Reklama

Nie brakuje też pomysłów na to, aby wyklucz ze składników jajka czy cebulę, ale żadna z tych rzeczy nie decyduje o tym, że danie z każdym kęsem przyjemnie chrupie w ustach. Aby osiągnąć taki poziom kulinarnego zaawansowania, wystarczy, że przed wyłożeniem ziemniaczanej masy na rozgrzaną patelnię, dodasz do niej jeszcze jeden sekretny składnik.

Co zrobić żeby placki ziemniaczane były chrupiące? Wypróbuj sposobu z sodą

Mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz placki ziemniaczane uzyskasz w banalnie prosty sposób. Okazuje się, że po starciu ziemniaków, wystarczy dosypać do nich łyżeczkę sody oczyszczonej. Ten tani i szeroko wykorzystywany (nie tylko w kuchni) składnik pomoże uzyskać idealną konsystencję, a także kolor. To właśnie dzięki szczypcie tego białego proszku, tarte ziemniaki nie zrobią się szare.

Przepis na placki ziemniaczane z dodatkiem sody

Oto klasyczny przepis na placki z dodatkiem sody oczyszczonej.

Składniki:

  • kilogram ziemniaków,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 jajko,
  • 1 niepełna łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 mała cebula,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz, opłucz, osusz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Dodaj jajko, odrobię sody i mąkę. Cebulę zetrzyj na drobnych oczkach i dodaj do farszu.
  3. Przypraw całość solą i pieprzem.
  4. Olej rozgrzej na patelni i smaż na nim placki z obu stron na złocisty kolor.
przepis na placki ziemniaczane z sodą oczyszczoną
Przepis na placki z sodą oczyszczoną to prosty patent na zyskanie przyjemnej chrupkości dania, fot. Adobe Stock, Maestro7

Inne patenty na to, aby wydobyć chrupkość z placków ziemniaczanych

Dodanie sody oczyszczonej nie jest jedynym sposobem na to, aby placki po usmażeniu były chrupiące z zewnątrz. Ważne jest również to, aby po wyłożeniu ich na talerz, odsączyć nadmiar tłuszczu ręcznikiem papierowym.

Patentem, który pomaga jest też zachowanie odpowiedniej proporcji składników. Placki nie wyjdą gumowate, jeśli nie dodasz zbyt dużo mąki. Pół łyżeczki na pół kilo ziemniaków wystarczy. Jeśli chcesz przygotować więcej porcji, podwój ilość mąki i ziemniaków.


Czytaj także:

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama