Placki ziemniaczane z tego przepisu przygotowuję co tydzień. Są chrupiące jak panierka, bo przed smażeniem robię 1 rzecz
Placki ziemniaczane to jedno z tych uniwersalnych dań, które znajdziesz w menu restauracyjnym i domowym jadłospisie. Można serwować je na słodko lub słono, ale sedno ich smaku to nie dodatki, a konsystencja. Żeby placki były naprawdę smaczne, muszą być złociste i chrupiące. Na całe szczęście ja już znalazłam najlepszy patent, a placuszki z tego przepisu wychodzą doskonałe.

To danie ma wielu zwolenników, głównie ze względu na wiele możliwości modyfikacji. Przepisów na placki ziemniaczane jest całe mnóstwo. Są miłośnicy placków ziemniaczanych z gotowanych ziemniaków albo łączenia smaków i dodawania do farszu tartej marchewki albo cukinii.
Nie brakuje też pomysłów na to, aby wyklucz ze składników jajka czy cebulę, ale żadna z tych rzeczy nie decyduje o tym, że danie z każdym kęsem przyjemnie chrupie w ustach. Aby osiągnąć taki poziom kulinarnego zaawansowania, wystarczy, że przed wyłożeniem ziemniaczanej masy na rozgrzaną patelnię, dodasz do niej jeszcze jeden sekretny składnik.
Co zrobić żeby placki ziemniaczane były chrupiące? Wypróbuj sposobu z sodą
Mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz placki ziemniaczane uzyskasz w banalnie prosty sposób. Okazuje się, że po starciu ziemniaków, wystarczy dosypać do nich łyżeczkę sody oczyszczonej. Ten tani i szeroko wykorzystywany (nie tylko w kuchni) składnik pomoże uzyskać idealną konsystencję, a także kolor. To właśnie dzięki szczypcie tego białego proszku, tarte ziemniaki nie zrobią się szare.
Przepis na placki ziemniaczane z dodatkiem sody
Oto klasyczny przepis na placki z dodatkiem sody oczyszczonej.
Składniki:
- kilogram ziemniaków,
- 1 łyżka mąki,
- 1 jajko,
- 1 niepełna łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 mała cebula,
- szczypta soli i pieprzu,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierz, opłucz, osusz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Dodaj jajko, odrobię sody i mąkę. Cebulę zetrzyj na drobnych oczkach i dodaj do farszu.
- Przypraw całość solą i pieprzem.
- Olej rozgrzej na patelni i smaż na nim placki z obu stron na złocisty kolor.

Inne patenty na to, aby wydobyć chrupkość z placków ziemniaczanych
Dodanie sody oczyszczonej nie jest jedynym sposobem na to, aby placki po usmażeniu były chrupiące z zewnątrz. Ważne jest również to, aby po wyłożeniu ich na talerz, odsączyć nadmiar tłuszczu ręcznikiem papierowym.
Patentem, który pomaga jest też zachowanie odpowiedniej proporcji składników. Placki nie wyjdą gumowate, jeśli nie dodasz zbyt dużo mąki. Pół łyżeczki na pół kilo ziemniaków wystarczy. Jeśli chcesz przygotować więcej porcji, podwój ilość mąki i ziemniaków.
Czytaj także:
- Placki Rosti. Przygotuj popisowe danie kuchni szwajcarskiej
- Ta potrawa była hitem PRL-u. Dziś wraca w wielkim stylu jako tani pomysł na obiad
- Tak za grosze zrobisz pyszny obiad z młodych ziemniaków. Przygotowanie zajmie ci tylko pół godziny