Mój makaron z bobem wzbogacam o ten 1 leśny składnik. To danie wygląda jak z luksusowej restauracji
Makaron z bobem i kurkami to kwintesencja lata. Jest lekki i sycący, a główne skrzypce grają tu świeże, sezonowe składniki. To danie wygląda imponująco, choć w rzeczywistości jest łatwe w przygotowaniu. Możesz zaserwować je na dwa sposoby - z sosem śmietankowym lub dodatkiem mleczka kokosowego.

W letnie miesiące, kiedy dostęp do świeżych owoców i warzyw jest nieograniczony, można bawić się przepisami, łączyć smaki i uwolnić swoją kulinarną kreatywność. Pasta z bobem i kurkami to pomysł na lekkostrawny obiad bez mięsa. Smak świetnie uzupełni dodatek ziół, na przykład posiekanego koperku.
Przepis na makaron z bobem i kurkami w sosie śmietankowym
Bób można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Najbardziej klasyczną propozycją jest podanie go z masełkiem i czosnkiem. Dla wielbicieli makaronu wariacją na temat bobu będzie pasta ze śmietankowych wykończeniem wzbogacona o leśnym smak kurek.
Składniki:
- 200 gram kurki,
- 100 gram bób,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 szalotki,
- 2 łyżki masła,
- 200 gram makaronu,
- 100 ml śmietany 30%
- sól i pieprz do smaku,
- garść posiekanego koperku.
Przygotowanie:
- Ugotuj bób w delikatnie osolonej wodzie, a następnie przelej zimną wodą.
- Kurki oczyść i usmaż na maśle z dodatkiem pokrojonej w kosteczkę cebuli oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Po kilku minutach dodaj bób i zalej wszystko śmietanką. Gotuj na wolnym ogniu. Dopraw solą i pieprzem.
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
- Ugotowany makaron wymieszaj z sosem. Po wyłożeniu dania na talerz podsyp koperkiem.
Pasta z bobem, kurkami i mleczkiem kokosowym
Bób i kurki możesz zaserwować w wersji z akcentem azjatyckim. Miejsce śmietanki zajmuje tutaj mleczko kokosowe.
Składniki:
- 200 gram kurki,
- 100 gram bób,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 szalotki,
- 2 łyżki masła,
- 200 gram makaronu,
- 400 ml mleczka kokosowego,
- sól i pieprz do smaku,
- garść posiekanego koperku.
Przygotowanie:
- W osolonej wodzie ugotuj bób.
- Kurki oczyść, a większe grzyby przekrój na pół.
- Szalotkę posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- Rozpuść masło i podsmaż na nim grzyby i warzywa przez kilka minut.
- Zalej całość mleczkiem kokosowym, dodaj bób i gotuj na małym ogniu.
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Dopraw solą i pieprzem.
- Połącz makaron z sosem, a po nałożeniu na talerz podsyp świeżym koperkiem.

Czytaj także:
- Prosty sposób na czyste kurki bez piasku. Posyp je tym kuchennym składnikiem, a nie będą strzelać w zębach
- Zrób to, a kurki na pewno nie będą gorzkie. Te 3 sposoby to gwarancja kulinarnego sukcesu
- Bób nigdy nie wyjdzie gorzki, jeśli dodasz to do wody. Trzymaj się proporcji 1:1