Reklama

Latem, kiedy organizm potrzebuje skutecznego nawodnienia i ochłody, domowy kompot staje się idealną alternatywą dla słodzonych napojów gazowanych. Dowiedz się, z jakich owoców i jak najlepiej go zrobić.

Reklama

Domowy kompot – polecany napój, gdy żar leje się z nieba

Domowy kompot z sezonowych owoców nie tylko gasi pragnienie, ale również dostarcza cennych składników odżywczych. Jest w pełni naturalny, a schłodzony doskonale orzeźwia w trakcie upałów. Zdecydowanie lepiej wybierać taki napój niż słodzone napoje gazowane, które często zawierają niezdrowe chemiczne dodatki. Owoce nadają mu aromatu i koloru, dzięki czemu kompot nie musi być wzbogacany niepotrzebnymi składnikami.

Jakie owoce nadają się do kompotu?

Do zrobienia kompotu nadają się różnorodne sezonowe owoce, szczególnie:

  • wiśnie,
  • czereśnie,
  • agrest,
  • jabłka,
  • gruszki,
  • śliwki,
  • maliny,
  • jagody,
  • porzeczki,
  • jeżyny,
  • truskawki,
  • rabarbar.

Sprawdzą się też suszone owoce, ale latem oczywiście najlepiej wykorzystać te świeże, do których mamy dostęp. Bardzo rześkie są kompoty z kwaskowatych owoców, jak agrest, porzeczki czy wiśnie. Warto też mieszać różne gatunki i odmiany, a uzyskamy więcej smaku i wartości odżywczej.

Sprawdź przepis na: Kompot z jabłek i gruszek

Jak zrobić kompot na upalne dni?

Kompoty tradycyjnie robiono na dwa sposoby:

  • bez gotowania owoców (tzw. kompot surówkowy) albo
  • typowy kompot z gotowanymi owocami.

Ten pierwszy jest bardziej orzeźwiający, przypomina raczej wodę smakową, a owoce w nim zawarte nie tracą cennych składników jak po podgrzewaniu. Dlatego taki właśnie napój jest najbardziej polecany do picia, szczególnie gdy jesteśmy narażeni na upały.

Zrób kompot surówkowy z letnich owoców w ten sposób:

  1. Do dużego naczynia włóż 1 kg oczyszczonych i pokrojonych na kawałki owoców (np. jabłka, wiśnie, gruszki, śliwki).
  2. Zagotuj w garnku 2 l wody i 4-6 łyżek cukru. Gdy przestygnie, możesz dodać sok z połowy cytryny.
  3. Nie mniej niż 30 minut przed podaniem zalej owoce ostudzonym syropem.

Warto pamiętać, że kompot owocowy nie powinien być przesłodzony. Można go przygotować w ogóle bez dodatku cukru albo dodać zdrowsze zamienniki jak stewia lub mniej kaloryczny niż cukier – ksylitol czy erytrol.

Do zrobienia gotowanego kompotu również możesz wykorzystać właściwie wszystkie sezonowe owoce. Wystarczy je oczyścić, zalać wodą i przez chwilę gotować, a następnie dosłodzić w miarę uznania. Najlepiej podawać taki napój po schłodzeniu.

Wypróbuj też: Kompot z czarnej porzeczki

kompot owocowy na upalne dni
Kompot możesz zrobić z surowych owoców lub gotowanych, fot. Getty Images, Liudmila Chernetska

Czytaj także:

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama