Reklama

Pljeskavica to danie, które przygotowuje się z mielonego mięsa, które następnie jest grillowane i podawane z różnymi lokalnymi dodatkami. Taką potrawę możesz spotkać m.in. w Chorwacji. Kotlet serwowany ze świeżymi warzywami albo ajwarem jest pełnoprawnym daniem obiadowym.

Reklama

Przepis na bałkańską Pljeskavicę

„Bałkański burger” nie jest zwykłym kotletem, to mieszanka różnych rodzajów mięs, których smak dodatkowo wzbogaca dodatek drobno posiekanej cebulki, ostrej papryczki oraz sera. Zazwyczaj do przygotowania tego dania wybiera się mieloną wołowinę oraz wieprzowinę. Można także użyć baraniny lub jagnięciny.

Składniki:

  • 50 dag mielonego mięsa (najlepiej połączyć dwa rodzaje),
  • cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • ostra papryczka (może być marynowana),
  • 10 dag sera wędzonego,
  • 10 dag boczku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • szczypta soli i pieprzu.

Przygotowanie:

  1. Mięso przełóż do miski i dodaj dodatki - pokrojoną w kosteczkę cebulę, czosnek, oliwę, papryczkę oraz sól i pieprz.
  2. Następnie pokrój na drobno ser oraz boczek i dodaj do całości. Dokładnie wymieszaj i uformuj kotlety o grubości około 2 cm.
  3. Połóż na ruszcie grilla albo patelni grillowej. Smaż z każdej strony przed 5-8 minut.
  4. Przełóż na talerz i odsącz z nadmiaru tłuszczu.
przepis na Pljeskavice
podstawą przepisu na bałkańską Pljeskavicę jest połączenie różnych gatunków mięsa, fot. Adobe Stock, MilsiArt

Z czym podawać Pljeskavicę?

To chorwackie danie możesz serwować na wiele różnorodnych sposobów. Świetnie smakuje z sałatką ze świeżych warzyw. „Bałkański burger” podany w miękkiej i chrupiącej picie to jeden z klasycznych wersji tego dania. Dodatkami, które podbiją smak są też: ajwar, ostre papryczki oraz kwaśna śmietana.

Możesz też potraktować Pljeskavicę jako główny element obiadu i zaserwować z frytkami albo pieczonymi ziemniakami oraz przetworami z papryki.


Czytaj także:

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama