Z wakacji w Hiszpanii przywiozłam przepis na to danie. Podstawą jest ukochane warzywo Polaków
Tortilla de patatas to jedno z flagowych hiszpańskich dań, które składa się głownie z ziemniaków. Ich smak uzupełniają jajka oraz przyprawy i oliwa. Poznaj przepis z wakacyjnych wojaży na hiszpański omlet z ziemniakami. Sprawdza się jako smaczna przekąska, czyli jeden ze składników tapas, ale może też stanowić osobne danie.

Głównym składnikiem hiszpańskiej Tortilla de patatas są dobrze znane i lubiane w Polsce ziemniaki. I chociaż na pierwszy rzut oka mogłoby się wydawać, że w tej potrawie nie ma nic nadzwyczajnego, to cały smak ukryty jest w zwartej, a jednocześnie kremowej konsystencji.
Przepis na omlet z ziemniakami składa się z tylko kilku prostych składników. Klucz tkwi w samym procesie gotowania, który wymaga precyzji i skupienia na każdym etapie przygotowania.
Przepis na Tortilla de patatas - hiszpańską klasykę
Tortillę w wersji klasycznej robi się ją z ziemniaków i jajek, ale jeśli chcesz wzbogacić smak, możesz sięgnąć po dodatki, np. chorizo albo paprykę czy cukinię.
Składniki:
- 4 duże albo 5 średnich ziemniaków,
- 5 jajek,
- szczypta soli morskiej,
- oliwa (około 250 ml).
Przygotowanie:
- Obierz ziemniaki i pokrój na cienkie, nieregularne kawałki. Wrzuć na rozgrzaną oliwę i pozostaw na małym ogniu.
- Od czas do czasu wymieszaj ziemniaki i pilnuj, aby się nie przypaliły. Gdy zmiękną zdejmij z patelni.
- Przełóż podsmażone ziemniaki do miseczki z roztrzepanymi na gładką masę jajkami.
- Wylej całość na patelnię (tę samą, na której smażone były ziemniaki). Posól, przykryj całość pokrywką i pozostaw na małym ogniu.
- Gdy zobaczysz, że brzegi są zarumienione, zdejmij pokrywkę i sprawdź, czy jajka od spodu są ścięte. Jeśli tak, obróć na drugą stronę przy pomocy dużego talerza. Podsmaż jeszcze przez kilka minut. Gotowe.

Tortilla de patatas - na zimno czy na ciepło?
Nie ma jednej poprawnej wersji serwowania Tortilla de patatas. To danie jest na tyle uniwersalne, że w Hiszpanii podaje się je w wersji na ciepło i na zimno. W pierwszym wydaniu sprawdzi się jako propozycja na treściwe śniadanie, a nawet obiad.
Tortilla pokrojona na mniejsze trójkąciki stanowi jeden z najważniejszych elementów tapas, czyli hiszpańskich przekąsek. Często gości na stole w towarzystwie papryczek padron, krewetek, chorizo, oliwek z pestką, gazpacho czy też smażonych kalmarów.
Czytaj także:
- Tacos to szybka przekąska, która idealnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i imprezę. Zobacz przepis na idealne tacos
- W Chorwacji zakochałam się w tym daniu. Zdziwiłam się, jak prosty jest przepis, który dostałam od lokalsów
- Na czym polega włoski aperitif? Odkryj tajemnicę relaksu południowców i zaproś smak Włoch do twojego domu