Reklama

Głównym składnikiem hiszpańskiej Tortilla de patatas są dobrze znane i lubiane w Polsce ziemniaki. I chociaż na pierwszy rzut oka mogłoby się wydawać, że w tej potrawie nie ma nic nadzwyczajnego, to cały smak ukryty jest w zwartej, a jednocześnie kremowej konsystencji.

Reklama

Przepis na omlet z ziemniakami składa się z tylko kilku prostych składników. Klucz tkwi w samym procesie gotowania, który wymaga precyzji i skupienia na każdym etapie przygotowania.

Przepis na Tortilla de patatas - hiszpańską klasykę

Tortillę w wersji klasycznej robi się ją z ziemniaków i jajek, ale jeśli chcesz wzbogacić smak, możesz sięgnąć po dodatki, np. chorizo albo paprykę czy cukinię.

Składniki:

  • 4 duże albo 5 średnich ziemniaków,
  • 5 jajek,
  • szczypta soli morskiej,
  • oliwa (około 250 ml).

Przygotowanie:

  1. Obierz ziemniaki i pokrój na cienkie, nieregularne kawałki. Wrzuć na rozgrzaną oliwę i pozostaw na małym ogniu.
  2. Od czas do czasu wymieszaj ziemniaki i pilnuj, aby się nie przypaliły. Gdy zmiękną zdejmij z patelni.
  3. Przełóż podsmażone ziemniaki do miseczki z roztrzepanymi na gładką masę jajkami.
  4. Wylej całość na patelnię (tę samą, na której smażone były ziemniaki). Posól, przykryj całość pokrywką i pozostaw na małym ogniu.
  5. Gdy zobaczysz, że brzegi są zarumienione, zdejmij pokrywkę i sprawdź, czy jajka od spodu są ścięte. Jeśli tak, obróć na drugą stronę przy pomocy dużego talerza. Podsmaż jeszcze przez kilka minut. Gotowe.
przepis na Tortilla de patatas
Klasyczny przepis na Tortilla de patatas to tylko 4 składniki, fot. Adobe Stock, barmalini

Tortilla de patatas - na zimno czy na ciepło?

Nie ma jednej poprawnej wersji serwowania Tortilla de patatas. To danie jest na tyle uniwersalne, że w Hiszpanii podaje się je w wersji na ciepło i na zimno. W pierwszym wydaniu sprawdzi się jako propozycja na treściwe śniadanie, a nawet obiad.

Tortilla pokrojona na mniejsze trójkąciki stanowi jeden z najważniejszych elementów tapas, czyli hiszpańskich przekąsek. Często gości na stole w towarzystwie papryczek padron, krewetek, chorizo, oliwek z pestką, gazpacho czy też smażonych kalmarów.


Czytaj także:

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama