Ten przepis na krem do tortów babci Zosi jest nie do podrobienia. Nie ma żelatyny, a i tak nie podchodzi wodą
Puszysty i zwarty krem do tortów z dodatkiem mascarpone to klasyka, która sprawdza się zarówno do przełożenia tradycyjnych, jasnych biszkoptów, jak i tych z dodatkiem czekolady. Poznaj prosty przepis z babcinego zeszytu.

Krem do tortów powinien zachwycać smakiem, ale jednocześnie mieć odpowiednią konsystencję. Gładka, a przy tym gęsta masa, która nie wylewa się na brzegach to sprawa priorytetowa. Zbyt płynna i nieutrzymująca kształtu może niekiedy popsuć cały wypiek.
Ten przepis na aksamitny krem jest prosty do zrobienia, a w dodatku możesz przygotować go w dwóch wersjach - klasycznej oraz z dodatkiem kakao. Sprawdzi się świetnie do tortów urodzinowych, ale również innych słodkich wypieków.
Przepis na klasyczny krem do tortów z mascarpone
Głównymi składnikami kremu są gęsty serek mascarpone oraz śmietanka kremówka. To przepis podstawowy, który świetnie spełnia swoją rolę jako masa do tortów albo nadzienie do muffinek.
Składniki:
- 400 ml śmietanki kremówki 32% albo 36%,
- 500 g serka mascarpone,
- 4 łyżki cukru pudru.
Przygotowanie:
- Serek i śmietankę wyjmij z lodówki. Następnie przelej śmietankę do wysokiego naczynia i dosyp cukier puder.
- Miksuj mikserem aż do uzyskania zwartej konsystencji.
- Kiedy śmietana będzie sztywna, dodawaj po łyżeczce serka mascarpone. Krótko miksuj do połączenia składników. Gotowe.
Przepis na krem z mascarpone i kakao
Krem z mascarpone możesz wzbogacić o różnorodne dodatki. Jeśli chcesz uzyskać bardziej wyrazisty smak, dodaj do masy odrobinę kakao. Takim kremem możesz przełożyć biszkopty w torcie albo wyłożyć go na wierzchu deserowej tarty i udekorować malinami albo innymi ulubionymi owocami.
Składniki:
- 400 ml śmietanki kremówki 32% albo 36%,
- 500 g serka mascarpone,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżki kakao.
- Schłodzoną śmietankę ubij na puszystą i sztywną masę razem z cukrem pudrem.
- W osobnej miseczce zmiksuj serek mascarpone z kakao.
- Gdy konsystencja serka będzie gładka, dodaj śmietankową masę. Wymieszaj delikatnie szpatułką. Gotowe.

Czytaj także:
- Rodzina chce, żebym robiła to ciasto jogurtowe 2 razy w tygodniu. Przygotowanie to tylko 15 minut
- Pachnie jak luksusowe perfumy, ale to pyszny dodatek do deserów. Konfiturę z płatków róż robię tylko z 4 składników
- Takiej tarty z jagodami nie zjesz w żadnej cukierni. To letni pewniak, który uda się każdemu, ale przestrzegaj 2 zasad