Reklama

Rośliny, które w dawnych czasach ceniono ze względu na „magiczne” właściwości lecznicze, coraz częściej powracają do ogrodów. Są łatwe w uprawie, a ze względu na swoje walory estetyczne mogą być prawdziwą ozdobą rabat. Ruta zwyczajna uda się nawet na nieurodzajnej, kamienistej glebie i będzie obficie kwitła, ale to nie koniec jej zalet i zastosowań.

Reklama

Jak wygląda ruta zwyczajna?

Ruta zwyczajna (Ruta graveolens) to wieloletnia bylina, która wywodzi się z terenów południowo-wschodniej Europy. Już w średniowieczu była powszechnie uprawiana na ziemiach polskich, gdzie wykorzystywano ją w ziołolecznictwie. Nie bez znaczenia są jednak także jej walory estetyczne.

Pędy ruty osiągają od 0,5 do 1 m wysokości i są częściowo zdrewniałe. Wznoszą się w górę, tworząc gęste, krzaczaste skupiska, które prezentują się bardzo okazale. Roślina posiada dekoracyjne, pierzaste liście w efektownym odcieniu zieleni o niebieskawym zabarwieniu. Późną wiosną ruta obficie kwitnie, pokrywając się drobnymi, żółtymi kwiatostanami, które zebrane są w rozłożyste grona.

Zastosowanie ruty zwyczajnej

Swoją popularność na ziemiach polskich ruta zawdzięcza wspomnianym wcześniej właściwościom leczniczym. Liście tej rośliny to cenne źródło witaminy C i rutyny, a także soli mineralnych i olejków eterycznych. Ze względu na swój intensywny zapach bywa zwana potocznie ostrowonką, a jej aromat skutecznie odstrasza ślimaki, szczury, komary i inne szkodniki. W ziołolecznictwie wykorzystuje się natomiast jej działanie rozkurczowe.

Obecnie rutę uprawia się w ogrodach jako roślinę ozdobną. Bylina dobrze toleruje ubogie, nawet kamieniste gleby i jest odporna na suszę, dlatego może stanowić trwałą ozdobę skalniaka czy rabaty zielnej, gdzie będzie pięknie komponowała się np. z lawendą czy szałwią.

Młode liście ruty są jadalne i stosowane jako przyprawa i naturalny aromat w kuchni, np. do sałatek, napojów czy potraw mięsnych.

Kwiaty ruty zwyczajnej
Ruta zwyczajna kwitnie na żółto, fot. Adobe Stock, Perovskia

Jak uprawiać rutę w ogrodzie?

Uprawa ruty jest łatwa i możliwa w każdym ogrodzie, nawet o bardzo ubogim podłożu. Roślina preferuje zasadową, przepuszczalną glebę i woli rosnąc na stanowisku słonecznym. Nie przepada za nadmiarem wilgoci, natomiast dobrze znosi upał i suszę.

Jest umiarkowanie mrozoodporna, dlatego w przypadku ostrej zimy może wymagać dodatkowego zabezpieczenia poprzez okrywanie. Ruta dobrze znosi przycinanie, które pobudza jej rozrost, ale zabiegi pielęgnacyjne trzeba przeprowadzać w rękawiczkach, ponieważ sok z ruty może powodować poparzenia skóry.


Czytaj także:

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama