Tę bylinę posadzisz na kamienistej glebie. Obsypie się żółtymi kwiatuszkami i odstraszy szkodniki
Ceniona w dawnych czasach bylina ozdobi ogród kobiercem żółtych kwiatów, a do tego odstraszy szkodniki i znajdzie wiele innych zastosowań. Dowiedz się więcej o uprawie ruty.

Rośliny, które w dawnych czasach ceniono ze względu na „magiczne” właściwości lecznicze, coraz częściej powracają do ogrodów. Są łatwe w uprawie, a ze względu na swoje walory estetyczne mogą być prawdziwą ozdobą rabat. Ruta zwyczajna uda się nawet na nieurodzajnej, kamienistej glebie i będzie obficie kwitła, ale to nie koniec jej zalet i zastosowań.
Jak wygląda ruta zwyczajna?
Ruta zwyczajna (Ruta graveolens) to wieloletnia bylina, która wywodzi się z terenów południowo-wschodniej Europy. Już w średniowieczu była powszechnie uprawiana na ziemiach polskich, gdzie wykorzystywano ją w ziołolecznictwie. Nie bez znaczenia są jednak także jej walory estetyczne.
Pędy ruty osiągają od 0,5 do 1 m wysokości i są częściowo zdrewniałe. Wznoszą się w górę, tworząc gęste, krzaczaste skupiska, które prezentują się bardzo okazale. Roślina posiada dekoracyjne, pierzaste liście w efektownym odcieniu zieleni o niebieskawym zabarwieniu. Późną wiosną ruta obficie kwitnie, pokrywając się drobnymi, żółtymi kwiatostanami, które zebrane są w rozłożyste grona.
Zastosowanie ruty zwyczajnej
Swoją popularność na ziemiach polskich ruta zawdzięcza wspomnianym wcześniej właściwościom leczniczym. Liście tej rośliny to cenne źródło witaminy C i rutyny, a także soli mineralnych i olejków eterycznych. Ze względu na swój intensywny zapach bywa zwana potocznie ostrowonką, a jej aromat skutecznie odstrasza ślimaki, szczury, komary i inne szkodniki. W ziołolecznictwie wykorzystuje się natomiast jej działanie rozkurczowe.
Obecnie rutę uprawia się w ogrodach jako roślinę ozdobną. Bylina dobrze toleruje ubogie, nawet kamieniste gleby i jest odporna na suszę, dlatego może stanowić trwałą ozdobę skalniaka czy rabaty zielnej, gdzie będzie pięknie komponowała się np. z lawendą czy szałwią.
Młode liście ruty są jadalne i stosowane jako przyprawa i naturalny aromat w kuchni, np. do sałatek, napojów czy potraw mięsnych.

Jak uprawiać rutę w ogrodzie?
Uprawa ruty jest łatwa i możliwa w każdym ogrodzie, nawet o bardzo ubogim podłożu. Roślina preferuje zasadową, przepuszczalną glebę i woli rosnąc na stanowisku słonecznym. Nie przepada za nadmiarem wilgoci, natomiast dobrze znosi upał i suszę.
Jest umiarkowanie mrozoodporna, dlatego w przypadku ostrej zimy może wymagać dodatkowego zabezpieczenia poprzez okrywanie. Ruta dobrze znosi przycinanie, które pobudza jej rozrost, ale zabiegi pielęgnacyjne trzeba przeprowadzać w rękawiczkach, ponieważ sok z ruty może powodować poparzenia skóry.
Czytaj także:
- Ta bylina tworzy wakacyjny krajobraz i kojarzy się z pięknym miejscem w Polsce. Uda się na kamienistej glebie
- Ta odmiana hortensji to strzał w 10. Pokrywa ogród „kulami” kwiatów aż do jesieni
- Ta bylina urośnie nawet na kamienistej glebie i zniesie ekstremalne warunki. W sezonie wypuszcza fioletowe pompony