Nawóz do zamiokulkasa robię z resztek letniego warzywa. Ten kuchenny odpad przyspiesza wzrost liści
Letnie warzywa warto wykorzystać nie tylko w kuchni, ale także w uprawie roślin doniczkowych, przygotowując domową odżywkę. Sprawdź, jak zrobić nawóz z fasolki szparagowej do zamiokulkasa.

Lato to czas, kiedy w naszych kuchniach pojawia się wiele sezonowych warzyw i owoców. Są one zdrowe i smaczne, ale można je wykorzystać nie tylko do jedzenia. Odpady kuchenne po letnich przysmakach doskonale sprawdzą się jako składniki odżywczych nawozów do roślin domowych. Takie zastosowanie znajduje fasolka szparagowa.
Jak działa nawóz z fasolki szparagowej?
Fasolka szparagowa stanowi cenne źródło witamin i minerałów. Zawiera witaminy z grupy B, a także A, C i K oraz szeroką gamę pierwiastków, od żelaza i wapnia, przez potas i fosfor, aż po magnez i cynk. Dodatkowo w jej składzie znajdują się błonnik i przeciwutleniacze. To bogactwo składników odżywczych warto wykorzystać nie tylko w kuchni, ale także w uprawie roślin domowych.
Nawóz z fasolki szparagowej wzmocni zamiokulkasa i doda mu energii. Potas i fosfor pobudzą go do wypuszczania młodych pędów i nowych liści, a wapń i magnez korzystnie wpłyną na rozwój systemu korzeniowego. Z kolei żelazo i cynk zawarte w tej odżywce wspierają roślinę w procesie fotosyntezy.
Nawóz z fasolki szparagowej zrobisz szybko
Przygotowanie nawozu z fasolki szparagowej jest bardzo proste. Można do tego wykorzystać zarówno całe strąki, jak i resztki tego letniego warzywa, np. odcięte końcówki. Jak zrobić tę odżywkę krok po kroku?
- Przygotuj fasolkę szparagową. Umyj lub przepłucz pod bieżącą wodą.
- Zagotuj wodę bez soli i wsyp całe strąki lub końcówki fasolki. Gotuj ok. 10-15 minut.
- Odcedź roztwór i pozostaw płyn do wystygnięcia, a następnie rozcieńcz z czystą wodą w proporcji 1:1.
- Gotowy nawóz wykorzystaj do podlewania raz na 2-3 tygodnie.
Resztki z fasolki szparagowej można także zalać wodą i pozostawić do namoczenia na całą noc. Alternatywną metodą może być przygotowanie domowej gnojówki z fasolki szparagowej. Końcówki lub całe strąki wystarczy zalać wodą i odstawić do fermentacji na kilka dni, a następnie po zmieszaniu roztworu z czystą wodą w proporcji 1:10 podlewać rośliny. Jeszcze inny sposób to wykorzystanie rozdrobnionych resztek fasolki jako dodatku, który można wymieszać z ziemią w doniczce.

Letnie nawozy do zamiokulkasa i nie tylko
Letnie warzywa i sezonowe owoce znakomicie nadają się do produkcji domowych nawozów. Resztki z obiadu lub deseru nie kosztują ani grosza, a stanowią cenne źródło składników odżywczych dla roślin. To dobry patent, by zagospodarować kuchenne odpady.
Przykładem takiej letniej odżywki może być nawóz do paprotki z obierek cukinii. To sezonowe warzywo wzbogaca glebę w cenne minerały oraz witaminy, dlatego domowy nawóz na jego bazie można zastosować także w uprawie zamiokulkasa.
Inny sezonowy odpad kuchenny, który warto wykorzystać w uprawie roślin doniczkowych, to woda po gotowaniu szparagów. Przygotowana na jej bazie odżywka stanowi cenne źródło potasu i fosforu, które stymulują rozrost nowych pędów i liści. Nawóz z wody po gotowaniu szparagów można stosować w uprawie skrzydłokwiatu, ale także zamiokulkasa.
Czytaj także:
- Po dacie ważności nie wyrzucam do kosza, tylko częstuję zamiokulkasa. Po tym nawozie liście robią się zdrowo zielone
- Nie płacę ani grosza i mam darmowy nawóz do skrzydłokwiatu. Roślina obficie kwitnie i co rusz wypuszcza białe „łódeczki”
- Gotuję, odcedzam i mam odżywczy nawóz do mojego zamiokulkasa. Nowych pędów i zielonych liści przybywa bez liku