Reklama

W sezonie letnim kabaczek jest warzywem, które warto wykorzystać do maksimum. Jest niedrogi, lekkostrawny i pełen wody, więc doskonale nadaje się na szybkie obiady w upalne dni. Zupa przygotowana na jego bazie może być kremowa lub lekko bulionowa - w zależności od dodatków. A gdy dorzucisz jeden składnik, który zwykle kojarzy się z deserami… efekt cię zaskoczy.

Reklama

Przepis na zupę z kabaczka

Kabaczek, bliski krewny cukinii, zawiera dużo wody i błonnika, a przy tym jest bardzo delikatny w smaku. Nie dominuje w daniu, ale świetnie chłonie aromaty przypraw i dodatków. Latem, gdy mamy mniejszy apetyt na ciężkie dania, zupa z kabaczka daje uczucie sytości, nie obciążając żołądka. Aby jeszcze bardziej podkręcić jej smak, sięgnij po dodatek w postaci skórki cytrynowej lub pomarańczowej.

Składniki:

  • średni kabaczek (obrany, bez pestek),
  • marchewka,
  • średni ziemniak,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka oliwy,
  • litr bulionu warzywnego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • skórka otarta z połówki cytryny,
  • opcjonalnie: 1 łyżka jogurtu naturalnego lub śmietany do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki i marchewkę obierz, a następnie pokrój w kostkę.
  2. Na oliwie podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Dodaj pokrojonego kabaczka, ziemniaka i marchewkę.
  3. Podsmażaj chwilę, a następnie zalej bulionem i gotuj do miękkości.
  4. Całość zmiksuj blenderem na gładki krem. Na koniec dodaj skórkę z cytryny - dzięki niej zupa nabierze lekkości i świeżości.
  5. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj z kleksem jogurtu i świeżymi ziołami.
zupa z kabaczka przepis
Zupa z kabaczka idealnie smakuje w formie kremu, z chrupiącą grzanką i kleksem śmietany, fot. Adobe Stock, Ildi

Z czym podać zupę z kabaczka?

Zupa kabaczkowa świetnie smakuje sama, ale jeśli masz ochotę, możesz ją łatwo wzbogacić dodatkami. Świetnie pasują do niej grzanki czosnkowe, które dodają chrupkości, a także uprażone pestki dyni lub słonecznika. Sprawdzą się też świeże listki mięty lub bazylii albo delikatnie posiekane kiełki. Jeśli lubisz eksperymentować ze smakiem, do zupy możesz dodać też 2 listki czosnku niedźwiedziego (albo łyżeczkę suszonego).

To danie jest niezwykle uniwersalne: sprawdzi się zarówno jako szybki, letni obiad, jak i elegancka przystawka na kolację z przyjaciółmi. Dzięki prostocie składników zupa kabaczkowa wpisuje się też w ideę zero waste - pozwala wykorzystać sezonowe warzywa i to, co akurat masz pod ręką.


Czytaj także:

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama