Ogórki po azjatycku podaję na 2 sposoby. Mieszam 3 składniki z kuchennej szafki
Ta prosta sałatka ze świeżych ogórków z dodatkiem chili wprowadzi orient do twojej kuchni, zachwyci lekkością, chrupkością i świeżą idealnie zrównoważoną kompozycją smaków. Zaletą sałatki jest to, że możesz podawać ją na ciepło i na zimno. Wypróbuj jej, a z pewnością będziesz do niej wracać.

Ogórki po azjatycku to prosty sposób na wprowadzenie orientalnych smaków do kuchni. Marynata z sosu sojowego, miodu, czosnku, chili i octu tworzy słodko-kwaśną, lekko ostrą i słoną idealnie zrównoważoną kompozycję smaków. Warzywa nabiorą dalekowschodniego aromatu. Tak przygotowane są świeże, chrupiące i lekkie. Mogą z powodzeniem zastąpić mizerię czy surówkę. Sprawdzą się jako dodatek do grillowanych potraw, mięs, ryb czy dań wegańskich. Warto eksperymentować z dodatkami, aby uzyskać ulubioną kompozycję smaków.
Składniki do ogórków po azjatycku
Głównym składnikiem tej ostrej sałatki są oczywiście ogórki. Ważne jest wybranie odpowiednich: świeżych, jędrnych, najlepiej lekko słodkich, a przynajmniej bez gorzkiego posmaku. Ostrości doda do tego świeża ostra papryczka lub płatki chili suszone i czosnek. Z kolei sos sojowy, ocet ryżowy oraz miód lub cukier w odpowiednich proporcjach sprawią, że całość nabierze pełni smaku. Do tego jeszcze odrobina prażonego sezamu i powstanie wspaniała chrupiąca sałatka w stylu orientalnym.
Składniki, których potrzebujesz na 3-4 porcje, to:
- 4 ogórki,
- 1-2 łyżki octu ryżowego,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- odrobina miodu,
- pół łyżeczki płatków chili lub jedna łyżeczka posiekanej ostrej papryczki,
- 2 ząbki czosnku,
- sezam do posypania (jeśli nie masz, to drobno posiekane orzeszki, np. ziemne, pinii),
- 2 łyżki oleju sezamowego (ew. oliwy lub oleju rzepakowego),
- sól,
- opcjonalnie: szczypiorek, młoda cebula, imbir.
Poeksperymentuj z ilością dodatków tak, aby uzyskać idealny dla siebie poziom ostrości czy słodkości.
Jak zrobić ogórki po azjatycku? Na zimno i ciepło
Aby zrobić sałatkę z ogórków na ostro, możesz warzywa pokroić w plasterki lub w cieniutkie paseczki.
W wersji na zimno:
- Posól pokrojone ogórki i odstaw na chwilę na bok, aby puściły soki. Po pewnym czasie odlej wodę.
- W międzyczasie przygotuj sos do sałatki. Wymieszaj ocet, miód lub cukier, i chili. Następnie dodaj do tego olej, którego używasz, i dokładnie wymieszaj.
- Do ogórków wrzuć drobno posiekane dodatki, takie jak czosnek, szczypiorek, imbir i wymieszaj.
- Dodaj sos, wymieszaj i odstaw na chwilę na bok, aby wszystko się ze sobą przegryzło.
- Przed podaniem posyp przekąskę chrupiącym, lekko uprażony sezamem lub orzeszkami. Uważaj, żeby nie przypalić. Możesz udekorować szczypiorkiem.
W wersji na ciepło: najpierw podgrzej na patelni na odrobinie oleju czosnek i chili, ewentualnie imbir, jeśli go używasz. Następnie dodaj ogórki, sos i wszystko razem przez chwilę podsmaż. Podawaj prosto z patelni.
Z czym podawać ogórki po azjatycku?
Ogórki w stylu azjatyckim pasują do wielu potraw. Nie tylko do dań z tamtego regionu, ale także do kuchni polskiej. Jeśli chodzi o nasze rodzime potrawy, to można z powodzeniem serwować ogórki z mięsami z grilla, kaczką, kotletem schabowym czy mielonym, a także rybami. Sałatka będzie też wyśmienitym dodatkiem do wszelkich mięs przygotowywanych w stylu dalekowschodnim np. kurczak po koreańsku, wieprzowina po chińsku czy makaron po chińsku z krewetkami i brokułami. Pikantne ogórki można zjeść jako samodzielną przekąskę lub dodać do kanapek, burgerów czy zapiekanek.
Czytaj także:
- Sałatka szwedzka z ogórków uratuje każdy obiad
- Ten przepis na chrupiące ogórki siostry Anastazji to hit lipca. Cały smak to zasługa „złotej” zalewy
- Jak zrobić ogórki małosolne? Sprawdzone przepisy na ogórki klasyczne lub z dodatkami chili, miodu i musztardy