Zamiast zwykłej mizerii podaj do obiadu ogórki po duńsku. Zrób od razu 2 porcje, bo znikną w mgnieniu oka
Chociaż podana z młodymi ziemniakami mizeria to kusząca opcja obiadowa, to jeśli poszukujesz nowych przepisów i lubisz eksperymentować w kuchni, sprawdź przepis na ogórki po duńsku. Ta szybka sałatka sprawdzi się nie tylko jako dodatek do głównego dania. Świetnie komponuje się z przekąskami takimi jak hot-dog, czy małe kanapeczki. Samo przygotowanie ogórków zajmuje dosłownie kilka minut.

Duńska sałatka ogórkowa, czyli Agurksalat to nic innego jak pokrojone w plasterki, chrupiące pikle z dodatkiem kilku przypraw oraz aromatycznej zalewy. Ten duński przysmak bez trudu odtworzysz w swoim domu. Do jego przygotowania nie potrzeba żadnych wymyślnych dodatków, większość z nich już masz w kuchennej szafce.
Przepis na duńską sałatkę ogórkową
Aby zrobić duńskie ogórki wystarczy naprawdę niewiele. Poniżej znajdziesz pełną listę składników oraz sposób przygotowania krok po kroku.
Składniki:
- 2 średniej wielkości ogórki
- łyżeczka soli
- 1/2 szklanki białego octu
- 3 łyżeczki cukru
- 1/2 szklanki wrzątku
- szczypta pieprzu
- zioła do smaku - na przykład koperek
Przygotowanie:
- Ogórki pokrój na bardzo cienkie plasterki. Następnie przełóż do miseczki i posyp solą. Pozostaw na około 10 minut, a po tym czasie odciśnij nadmiar wody.
- Do wrzącej wody dolej ocet. Dodaj też cukier oraz pieprz (możesz użyć też całych ziarenek). Dokładnie wymieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści.
- Do szklanego słoiczka przełóż pokrojone ogórki i zalej zalewą. Odstaw na kilka godzin. Gdy mieszanka ostygnie możesz przełożyć ją do lodówki. Po tym czasie sałatka jest gotowa do spożycia. Możesz dodać odrobinę koperku dla smaku.

Z czym podawać ogórki po duńsku?
Szybką sałatkę po duńsku możesz podawać na wiele różnych sposobów. Sprawdzi się nie tylko jako alternatywa dla mizerii albo surówki z papryki i pomidorów. Chrupiące ogórki z cienką skórką świetnie pasują jako dodatek do mięs.
Możesz zaserwować je nie tylko do tradycyjnego kotleta schabowego, ale również dodać do hamburgerów czy razem z prażoną cebulką wzbogacić nimi smak hot-dogów. Marynowane ogórki podbiją też smak wędlin, pasztetów i serów. Pamiętaj o tym, że po otwarciu słoiczka z ogórkami najlepiej spożyć przekąskę w ciągu kilku dni.
Czytaj także:
- Te puszyste naleśniki po turecku odmienią każdy obiad. Ciasto to tylko 6 składników
- Do ogórków małosolnych dodaję szczyptę tej przyprawy. Tak pyszne nie były nigdy wcześniej
- Zanim wrzucisz na grilla, wymieszaj z fusami kawy. Tak zyskasz danie na miarę szefa kuchni