Reklama

Duńska sałatka ogórkowa, czyli Agurksalat to nic innego jak pokrojone w plasterki, chrupiące pikle z dodatkiem kilku przypraw oraz aromatycznej zalewy. Ten duński przysmak bez trudu odtworzysz w swoim domu. Do jego przygotowania nie potrzeba żadnych wymyślnych dodatków, większość z nich już masz w kuchennej szafce.

Reklama

Przepis na duńską sałatkę ogórkową

Aby zrobić duńskie ogórki wystarczy naprawdę niewiele. Poniżej znajdziesz pełną listę składników oraz sposób przygotowania krok po kroku.

Składniki:

  • 2 średniej wielkości ogórki
  • łyżeczka soli
  • 1/2 szklanki białego octu
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1/2 szklanki wrzątku
  • szczypta pieprzu
  • zioła do smaku - na przykład koperek

Przygotowanie:

  1. Ogórki pokrój na bardzo cienkie plasterki. Następnie przełóż do miseczki i posyp solą. Pozostaw na około 10 minut, a po tym czasie odciśnij nadmiar wody.
  2. Do wrzącej wody dolej ocet. Dodaj też cukier oraz pieprz (możesz użyć też całych ziarenek). Dokładnie wymieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści.
  3. Do szklanego słoiczka przełóż pokrojone ogórki i zalej zalewą. Odstaw na kilka godzin. Gdy mieszanka ostygnie możesz przełożyć ją do lodówki. Po tym czasie sałatka jest gotowa do spożycia. Możesz dodać odrobinę koperku dla smaku.
duńska sałatka ogórkowa
Ogórki po duńsku zrobisz dosłownie w kilka minut z kilku prostych składników, fot. Adobe Stock, HandmadePictures

Z czym podawać ogórki po duńsku?

Szybką sałatkę po duńsku możesz podawać na wiele różnych sposobów. Sprawdzi się nie tylko jako alternatywa dla mizerii albo surówki z papryki i pomidorów. Chrupiące ogórki z cienką skórką świetnie pasują jako dodatek do mięs.

Możesz zaserwować je nie tylko do tradycyjnego kotleta schabowego, ale również dodać do hamburgerów czy razem z prażoną cebulką wzbogacić nimi smak hot-dogów. Marynowane ogórki podbiją też smak wędlin, pasztetów i serów. Pamiętaj o tym, że po otwarciu słoiczka z ogórkami najlepiej spożyć przekąskę w ciągu kilku dni.


Czytaj także:

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama