Tylko tak sprawisz, że ogórki kiszone nie będą gorzkie. Dodaj do słoika 1 składnik, a uratujesz swoje przetwory
Gorzki smak kiszonych ogórków to jeden z najczęstszych problemów w czasie robienia przetworów. Wystarczy jeden drobny błąd: źle wybrane ogórki, nie to naczynie lub za gorąca zalewa, a w efekcie zamiast smacznych chrupiących ogórków uzyskasz gorzki posmak, który skutecznie zniechęci do dalszej konsumpcji. Poznaj sposób, dzięki któremu już nigdy nie wyjdą ci gorzkie ogórki kiszone.

Jest wiele możliwych przyczyn tego, że ogórki po ukiszeniu wychodzą gorzkie i stają się niezjadliwe. Może na to wpływać źle przygotowana zalewa, nieprawidłowo dobrane i obrane ogórki czy niewłaściwe naczynia. Sprawdź, jak przyrządzać kiszone ogórki, aby nie były gorzkie i co zrobić, gdy zorientujesz się, że ich smak pozostawia wiele do życzenia po otwarciu słoika.
Jak przygotować ogórki kiszone, żeby nie były gorzkie?
Istnieje kilka ważnych rzeczy, o których należy pamiętać w czasie przygotowywania kiszonych ogórków, aby nie stały się gorzkie. Te zasady pomogą ci uniknąć nieprzyjemnej goryczki:
- Ważne jest odcięcie końcówki przy ogonku, ponieważ tam kumulują się enzymy odpowiedzialne za gorzki smak. Taki zabieg sprawi też, że warzywo szybciej nasiąknie zalewą.
- Do przetworów wybieraj jędrne, małe ogórki gruntowe. Powinny być jak najświeższe i niepryskane.
- Nie używaj zbyt gorącej zalewy. Może to spowodować nieprzyjemny smak, mniejszą chrupkość lub twardość ogórków.
- Wykorzystaj świeże przyprawy – tylko takie są gwarancją dobrego smaku.
- Stosuj odpowiednią ilość czosnku, ponieważ zbyt dużo tego dodatku może powodować goryczkę.
- Użyj odpowiedniej ilości soli: zazwyczaj jest to 1 łyżka na litr wody. Przesadzenie tą przyprawą może spowodować gorzki smak. A zbyt mało soli może prowadzić do tego, że ogórki się zepsują.
- Unikaj kiszenia ogórków zbyt długo ciepło w wysokiej temperaturze. Po kilku dniach powinny być przeniesione do chłodniejszego miejsca.
- Ogórki powinny być kiszone w szklanych słoikach lub glinianych naczyniach, a nie metalowych, które wpływają na smak przetworów. Oczywiści powinny być dokładnie umyte i wyparzone.
- Pamiętaj o odpowiednim obieraniu ogórków. Skórkę należy usuwać od strony jasnej do ciemnej, aby nie rozprowadzać goryczki po całym ogórku.
Ogórki kiszone są gorzkie po ukiszeniu? Dodaj ten składnik do słoika
Gdy okaże się, że ogórki kiszone mają gorzki smak, to jeszcze nic straconego. Możesz spróbować je odratować. Istnieje kilka sposobów.
Goryczkę możesz zmniejszyć poprzez dodanie do słoika niewielkiej ilości cukru, miodu lub innego słodzika. Nieprzyjemny smak możesz też próbować zniwelować przez namoczenie pokrojonych ogórków w zimnej wodzie przez 2 godziny.
Jeżeli ogórki mają tylko trochę zmieniony smak, spróbuj dodać je do potraw o intensywnym aromacie, np. do gulaszu. Dzięki temu inne smaki zdominują goryczkę, będzie ona mniej odczuwalna i produkt się nie zmarnuje. Najpierw wypróbuj na mniejszej ilości, by nie zepsuć dania.
Pamiętaj, że ogórki mogą być też zepsute. Jeżeli nie tylko mają nieciekawy smak, ale i brzydko pachną, są śliskie i miękkie, należy niestety je wyrzucić. Zepsute ogórki kiszone mogą powodować poważne dolegliwości, dlatego nie ryzykuj.
Czytaj także:
- Kiedy kisić ogórki? Poznaj najlepszy moment na zbiory i kiszenie ogórków
- Ogórki kiszone na zimę w słoikach - przepis
- Jak kisić ogórki, żeby były twarde? Wystarczy, że dodasz jeden składnik