Reklama

Dżem z moreli i pomarańczy robię praktycznie każdego lata, ale najczęściej sięgam po niego dopiero jesienią. Morele dają aksamitną konsystencję i naturalną słodycz, a sok oraz skórka z pomarańczy to jesienno-zimowy sznyt, który przełamuje smak i sprawia, że taka przekąska jest idealna na chłodniejsze dni.

Reklama

W końcu pomarańcze kojarzą się głównie z zimą. Taki domowy dżem sprawdza się nie tylko na kanapce - możesz go podać z owsianką, tartą lub pieczonym mięsiwem.

Przepis na dżem z moreli i pomarańczy

Morele od tego przepisu powinny być dojrzałe i miękkie - w tej formie najlepiej dadzą się przerobić i będą słodsze. Pomarańcze warto wcześniej dobrze wyszorować i sparzyć wrzątkiem, jeśli planujesz wykorzystać ich skórkę. Sam przepis nie jest trudny, a całość przygotujesz w nieco ponad godzinę.

Składniki:

  • kilogram dojrzałych moreli bez pestek,
  • 2 duże pomarańcze (sok i starta skórka),
  • 250 g cukru,
  • łyżka soku z cytryny,
  • opcjonalnie pół łyżeczki cynamonu lub imbiru,
  • opcja dla odważnych: szczypta chili.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój morele na mniejsze kawałki i przełóż do garnka.
  2. Dodaj cukier, sok z cytryny, startą skórkę i sok z pomarańczy.
  3. Gotuj na małym ogniu ok. 40 minut, mieszając co jakiś czas, aż owoce się rozpadną, a masa zgęstnieje.
  4. Jeśli chcesz gładszy dżem - zmiksuj go blenderem. Na koniec dodaj wybrane przyprawy (jeśli używasz).
  5. Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoików, zakręć i odwróć do góry dnem na kilka minut.
dżem z moreli i pomarańczy przepis
Jeśli lubisz nieoczywiste smaki, do dżemu z moreli możesz dodać szczyptę chili, fot. Adobe Stock, nadianb

Jak wykorzystać dżem z moreli i pomarańczy?

Taki dżem to więcej niż tylko dodatek do śniadania. Świetnie komponuje się z sernikami na zimno i ciepło, kruchymi tartami i naleśnikami. W ciastach sprawdzi się do przekładania biszkoptu albo jako dekoracja bezpośrednio na talerzu.

Możesz też posmarować nim wafle i stworzyć kultowe piszingery. Jesienią lubię łączyć dżem z wytrawnymi potrawami: pasuje do pieczonego indyka, kaczki i sprawdzi się świetnie jako składnik marynaty do schabu.


Czytaj także:

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama