Ten przepis na sałatkę gyrosową do słoików krąży po całym osiedlu. Podasz ją na 2 sposoby
Domowa sałatka gyros w słoikach to ciekawy sposób na przetworzenie i przechowanie sezonowych warzyw. Nie tylko smakuje wyśmienicie, ale dostarcza witamin i innych cennych związków. Długo zachowuje świeżość dzięki pasteryzacji, dlatego można ją pozostawić do zimy bez ryzyka, że się zepsuje. Sprawdzi się jako przystawka, dodatek do grilla, burgera czy kanapek. Sprawdź, jak przygotować sałatkę gyros do słoików.

Ten przepis na sałatkę gyros przekazują sobie moi znajomi, ponieważ jest nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Ma w sobie mnóstwo warzyw, które są skarbnicą cennych witamin i minerałów. Można ja zapasteryzować i przechowywać w słoikach, dzięki czemu będzie dobra nawet za kilka miesięcy.
Robi się ją szybko, choć właściwego smaku nabiera dopiero po około 2 tygodniach, gdy wszystko się ze sobą przegryzie. Dlatego możesz podać ją do obiadu zaraz po przygotowaniu lub zostawić jako smaczną przekąskę podczas zimowych miesięcy.
Sałatkę gyrosową przygotowaną w ten sposób można jeść jako samodzielną przystawkę albo jako dodatek do dań z grilla, zapiekanek, burgerów i kanapek. Dowiedz się, z czego i jak ją zrobić.
Składniki na sałatkę gyros do słoików na zimę
Z podanej ilości składników przygotujesz 5-6 słoików po 500 ml. Do zrobienia sałatki gyros na zimę potrzebujesz:
- 1 kg świeżych ogórków gruntowych,
- 3 papryki (mogą być różnych kolorów),
- 2 marchewki,
- 1 duża cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 1/3 szklanki oleju,
- 1/3 szklanki octu spirytusowego 10%,
- 2 łyżki cukru,
- 2,5 łyżki przyprawy gyros,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu,
- opcjonalnie: odrobina ostrej papryki w proszku do smaku.
Warzywa powinny być świeże. Wybierz takie bez oznak choroby, plam czy śladów zepsucia.
Przygotowanie sałatki gyros do słoików
Przygotowanie sałatki gyros jest proste. Wystarczy umyć, pokroić warzywa, wymieszać z resztą składników i poczekać. Zajmie ci to chwilę, ale całość nabierze pełnego smaku dopiero po około 10-14 dniach, kiedy wszystkie aromaty się połączą, tworząc pyszną kompozycję smakową.
Sposób przygotowania sałatki gyros do słoików:
- Warzywa dokładnie umyj i osusz.
- Ogórki pokrój w półplasterki. Nie obieraj ich.
- Marchew obierz i zetrzyj na grubych oczkach lub pokrój w cieniutkie plasterki.
- Paprykę pokrój w cienkie paski.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka, a czosnek drobno posiekaj.
- W dużej misce wymieszaj wszystkie warzywa.
- Dodaj przyprawę gyros, ocet, olej, cukier, sól, pieprz i, jeśli chcesz, ostrą paprykę.
- Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 2-3 godziny, aby warzywa puściły sok.
- Po tym czasie przełóż warzywa razem z zalewą do czystych, wyparzonych słoików, zostawiając 1-1,5 cm wolnej przestrzeni od krawędzi słoika.
- Przejdź do pasteryzacji - poniżej instrukcja.

Jak pasteryzować słoiki z sałatką gyros?
To ważny etap przygotowania przetworów, ponieważ sałatka jest zimna i wymaga specjalnego podejścia, aby z czasem się nie zepsuła. Pasteryzacja powoduje, że żywność może być dłużej przechowywana bez ryzyka rozprzestrzenienia się bakterii i innych drobnoustrojów.
Jest kilka sposobów pasteryzacji. Oto jeden z nich:
- Słoiki z sałatką zakręć i włóż do wody w garnku (do 3/4 wysokości słoików). Stopniowo podgrzewaj wodę. Nie wkładaj zimnych słoików do wrzątku, bo szkło może popękać. Niektórzy na dno garnka kładą ścierkę, aby zapobiec uderzaniu o siebie słoików.
- Pozostaw je w wodzie na 15-20 minut od momentu wrzenia na małym ogniu.
- Następnie ostrożnie wyjmij słoiki, dokręć.
- Możesz, ale nie musisz, postawić do góry dnem do czasu przestygnięcia, aby dodatkowo pokrywki mocniej się zassały.
- Po ostygnięciu przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.
Pozostawienie przetworów w ciemnej spiżarni lub piwnicy sprawia, że nie zmienią one koloru i będą wyglądały apetycznie przez długi czas. Innym sposobem jest np. pasteryzacja w piekarniku.
Czytaj także:
- Ta sałatka do słoików z fasolki szparagowej uzależnia od pierwszego kęsa. Możesz ją jeść od razu albo zachować na zimę
- Słodko-kwaśna sałatka z kapusty i papryki na zimę
- Gyros domowej roboty na talerzu i w picie. Łatwe przepisy na pyszne, greckie danie