Ten przepis na marynowane liście przywiozła kuzynka z Grecji. Są delikatne i dodasz je do wielu potraw
Zaskocz bliskich wyjątkową przekąską rodem z greckiej tawerny. Marynowane liście winorośli to oryginalny i elegancki dodatek, który do każdej imprezy wprowadzi śródziemnomorski klimat. Są delikatne, lekko kwaskowate i bardzo aromatyczne. Można zawinąć w nie apetyczny farsz lub podać w towarzystwie oliwy i cytryny. Dowiedz się, jak przygotować ten nietuzinkowy smakołyk.

Liście winorośli są zdrowe, niskokaloryczne, bogate w błonnik i przeciwutleniacze, dlatego warto wykorzystywać je do przygotowania potraw. Nie są popularnym składnikiem polskiej kuchni, pojawiają się za to często w przepisach kuchni greckiej (szczególnie cenione są na Krecie), kuchni bliskowschodniej i śródziemnomorskiej. W tamtejszych krajach zbiera się wiosną świeże pędy i młode liście, które w całości są zamykane w słoikach.
Liście winogron mają lekko kwaskowaty, świeży smak i delikatną konsystencję. Po zamarynowaniu stanowią smaczną przekąskę, którą można jeść z oliwą i sokiem z cytryny, ale są też świetnym dodatkiem do sałatek i składnikiem różnorodnych nadziewanych przystawek. Wykorzystuje się je do robienia tołmy, czyli popularnych „zawijasów” z farszem mięsnym lub jarskim przypominających nasze gołąbki.
Wybór liści winorośli do marynowania
Do marynowania najlepsze są niepryskane młode, jasnozielone liście, elastyczne, miękkie i cienkie. Takie zbiera się wiosną lub na początku lata. Należy wybrać liście, które nie mają plam, uszkodzeń i śladów infekcji. Zbyt duże mogą być włókniste, dlatego lepiej ich unikać i zrywać takie o średnim rozmiarze (wielkości dłoni). Aby nie osłabić winorośli, zaleca się zbierać po 1 liściu z każdego pędu.
Jak zrobić marynowane liście winogron? Sprawdzony przepis
Na około 2 słoiki po 500 ml potrzebujesz:
- ok. 50 młodych liści winorośli,
- 3 szklanki wody,
- 1 szklanka octu winnego,
- 1 łyżkę soli niejodowanej gruboziarnistej,
- 3 liście laurowe,
- 4 ząbki czosnki,
- 2 łyżki soku z cytryny.
Zacznij od przygotowania liści. Dokładnie je umyj i delikatnie odetnij łodygi tak, by nie uszkodzić liści. Liście wkładaj partiami do osolonej wody na 1-2 minut, a następnie od razu do miski z zimną wodą. Blanszowanie zmiękcza ich strukturę i usuwa z nich goryczkę. Po tym po kilkanaście liści ułożonych jeden na drugim zwijaj w rulony i takie rulony wkładaj pionowo do wyparzonych czystych słoików.
Przygotuj marynatę. Połącz ze sobą wodę, ocet, jedną łyżkę soli, liście laurowe oraz pokrojony w plasterki czosnek. Zagotuj zalewę, dodaj sok z cytryny i jeszcze ciepłym płynem zalej liście w słoikach. Liście powinny być przykryte zalewą. Dokładnie zakręć wyparzonymi pokrywkami.
Następnie zapasteryzuj: wstaw słoiki do garnka z wodą (sięgającą 70% wysokości słoika) i gotuj wodę na wolnym ogniu przez 10 minut.

Przechowywanie marynowanych liści winogron
Marynowane liście winogron przechowuj do 12 miesięcy w chłodnym, ciemnym miejscu, np. spiżarni lub piwnicy. Po otwarciu trzymaj w lodówce i zużyj w ciągu 2-3 tygodni.
Czytaj także:
- Grzyby marynowane to pyszna przekąska. Przygotuj więcej, bo zawartość słoika jesienią i zimą znika w mgnieniu oka
- Marynowane opieńki w occie: ten przepis nie może się nie udać. Przygotuj te pyszne opieńki do słoika i zachowaj smak jesieni
- Patisony marynowane - prosty przepis na pyszne przetwory