Reklama

Buraczki z cukinią według przepisu siostry Anastazji to wyrazisty, słodko-kwaśny domowy dodatek do obiadu. Z tego przepisu powstanie sałatka łącząca słodkość buraka, świeżość cukinii oraz aromat cebuli i papryki, którą można zajadać się od razu, albo umieścić w słoikach i zostawić nawet do zimy. Szczególnego aromatu nadaje tu ziołowa zalewa.

Reklama

Buraczki z cukinią zastąpią surówkę. Idealnie sprawdzą się zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich. Świetnie smakują z pieczonymi ziemniakami, kaszą, gulaszem i kotletami. Zrób je według receptury siostry Anastazji, cenionej przede wszystkim za proste i domowe przepisy.

Składniki na buraczki czerwone z cukinią siostry Anastazji:

Z podanej ilości składników przygotujesz 10 słoików przetworów o pojemności 500 ml. Jeżeli chcesz zrobić mniejsze zapasy, proporcjonalnie zmień ilość składników.

Składniki:

  • 3 kg młodej cukinii,
  • 3 kg czerwonych buraczków,
  • 1 kg cebuli,
  • pół kilograma papryki,
  • sól do smaku.

Składniki zalewy:

  • 1 szklanka wody,
  • 1 szklanka oleju,
  • 1 szklanka octu 10%,
  • 2-3 płaskie łyżeczki soli,
  • 3 łyżki cukru,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • kilka ziaren pieprzu,
  • kilka listków laurowych.

Sposób przygotowania buraczków z cukinią

  1. Buraczki umyj i ugotuj w skórce.
  2. Po ugotowaniu obierz buraczki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. Umytą cukinię bez obierania również zetrzyj na tarce. Posól i odstaw, aby puściła soki.
  4. Pokrój w drobną kostkę cebulę, również posól i odstaw.
  5. Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w drobną kostkę.
  6. Odciśnij z wody cukinię oraz cebulę i wymieszaj z buraczkami i papryką.
  7. Przygotuj zalewę: wymieszaj wszystkie składniki zalewy, zalej nią warzywa i gotuj przez 20 minut.
  8. Na końcu dopraw do smaku.
  9. Aby zrobić przetwory z cukinii i buraczków, przełóż je do czystych wyparzonych słoików, szczelnie zakręć i pasteryzuj przez 15 minut. Możesz zastosować pasteryzację w piekarniku.

Buraczki z cukinią będą smacznym dodatkiem do drugiego dania.

buraczki z cukinią siostry Anastazji
Burczak z cukinią to wszechstronny dodatek do różnych potraw, fot. Adobe Stock, dolphy_tv

Jak długo można przechowywać buraczki z cukinią?

Burczaki z cukinią możesz podać od razu po przygotowaniu. Nawet gdy są jeszcze ciepłe. Ale najlepsze będą następnego dnia, gdy składniki się „przegryzą”. Trzymaj je w tym czasie w lodówce.

Buraczki z cukinią nadają się również na domowe przetwory na zimę. Wystarczy przechowywać je w pasteryzowanych słoikach, w chłodnym i ciemnym miejscu (np. spiżarni lub piwnicy). Mogą stać nawet do 8 miesięcy. Po otwarciu przechowuj sałatkę w lodówce i zużyj w ciągu 4-5 dni.


Czytaj także:

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama