Ten przepis na cukinię siostry Anastazji to skarbnica witamin. Sekret tkwi w domowej zalewie
Buraczki z cukinią według siostry Anastazji to kwintesencja domowego smaku. Możesz podać je od razu lub zamknąć w słoikach na zimę. Sałatka jest wyrazista, słodko-kwaśna i chrupiąca. Jej smak to zasługa zalewy i dobrze skomponowanych warzywnych składników. Poznaj prosty przepis, zrób zapasy i wracaj do tego domowego dodatku przez wiele miesięcy.

Buraczki z cukinią według przepisu siostry Anastazji to wyrazisty, słodko-kwaśny domowy dodatek do obiadu. Z tego przepisu powstanie sałatka łącząca słodkość buraka, świeżość cukinii oraz aromat cebuli i papryki, którą można zajadać się od razu, albo umieścić w słoikach i zostawić nawet do zimy. Szczególnego aromatu nadaje tu ziołowa zalewa.
Buraczki z cukinią zastąpią surówkę. Idealnie sprawdzą się zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich. Świetnie smakują z pieczonymi ziemniakami, kaszą, gulaszem i kotletami. Zrób je według receptury siostry Anastazji, cenionej przede wszystkim za proste i domowe przepisy.
Składniki na buraczki czerwone z cukinią siostry Anastazji:
Z podanej ilości składników przygotujesz 10 słoików przetworów o pojemności 500 ml. Jeżeli chcesz zrobić mniejsze zapasy, proporcjonalnie zmień ilość składników.
Składniki:
- 3 kg młodej cukinii,
- 3 kg czerwonych buraczków,
- 1 kg cebuli,
- pół kilograma papryki,
- sól do smaku.
Składniki zalewy:
- 1 szklanka wody,
- 1 szklanka oleju,
- 1 szklanka octu 10%,
- 2-3 płaskie łyżeczki soli,
- 3 łyżki cukru,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- kilka ziaren pieprzu,
- kilka listków laurowych.
Sposób przygotowania buraczków z cukinią
- Buraczki umyj i ugotuj w skórce.
- Po ugotowaniu obierz buraczki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Umytą cukinię bez obierania również zetrzyj na tarce. Posól i odstaw, aby puściła soki.
- Pokrój w drobną kostkę cebulę, również posól i odstaw.
- Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w drobną kostkę.
- Odciśnij z wody cukinię oraz cebulę i wymieszaj z buraczkami i papryką.
- Przygotuj zalewę: wymieszaj wszystkie składniki zalewy, zalej nią warzywa i gotuj przez 20 minut.
- Na końcu dopraw do smaku.
- Aby zrobić przetwory z cukinii i buraczków, przełóż je do czystych wyparzonych słoików, szczelnie zakręć i pasteryzuj przez 15 minut. Możesz zastosować pasteryzację w piekarniku.
Buraczki z cukinią będą smacznym dodatkiem do drugiego dania.

Jak długo można przechowywać buraczki z cukinią?
Burczaki z cukinią możesz podać od razu po przygotowaniu. Nawet gdy są jeszcze ciepłe. Ale najlepsze będą następnego dnia, gdy składniki się „przegryzą”. Trzymaj je w tym czasie w lodówce.
Buraczki z cukinią nadają się również na domowe przetwory na zimę. Wystarczy przechowywać je w pasteryzowanych słoikach, w chłodnym i ciemnym miejscu (np. spiżarni lub piwnicy). Mogą stać nawet do 8 miesięcy. Po otwarciu przechowuj sałatkę w lodówce i zużyj w ciągu 4-5 dni.
Czytaj także:
- Cukinia marynowana na zimę to genialny pomysł na wykorzystanie tego cennego warzywa i doskonały dodatek do potraw
- 4 przepisy na pyszne buraczki na zimę
- Cukinia będzie królową obiadu, gdy przygotujesz ją w ten sposób. Z sukcesem zastąpi marynowane grzybki