Reklama

Ogórki w „złotej” zalewie według przepisu siostry Anastazji to pyszny dodatek do obiadów albo przekąska zaserwowana do wędlin i serów. Wyjątkowy kolor ogórków to zasługa curry. Wystarczy dodać niewielką ilość tej przyprawy do zalewy, aby wzmocnić smak przetworów.

Reklama

Przepis na ogórki ogórki konserwowe z curry siostry Anastazji

Cały przepis to mniej niż dziesięć składników, a większość z nich dobrze znasz już ze swojej kuchni. Sam proces przygotowania ogórków w zalewie curry jest prosty, za to efekt naprawdę smaczny. Słoiczki z takimi przetworami pozwolą ci cieszyć się smakiem chrupkich i jędrnych warzyw przez cały rok.

Składniki:

  • 1 kg małych ogórków,
  • łodyga zielonego selera,
  • mała cebula,
  • łyżeczka ziarenek gorczycy,
  • 3 szklanki wody,
  • pełna szklanka cukru,
  • pół łyżki soli,
  • 2 łyżki przyprawy curry,
  • pół szklanki octu 10%.

Przygotowanie:

  1. Ogórki dokładnie umyj i osusz. Cebulę i selera obierz i pokrój na plasterki.
  2. Do wyparzonych słoiczków włóż po kawałku cebuli i selera. Włóż ogórki podsyp całość ziarenkami gorczycy.
  3. Resztę składników wsyp do dużego garnka. Dodaj wodę i zagotuj. Gotową zalewę wlej do słoiczków z ogórkami.
  4. Zakręć szczelnie słoiczki i pasteryzuj całość przez około 3 minuty.
przepis na ogórki z curry siostry Anastazji
przepis na ogórki z curry siostry Anastazji to tylko 9 składników, fot. Adobe Stock, New Africa

Do czego podawać ogórki z curry?

Ogórki w złocistej zalewie z dodatkiem curry możesz kłaść na kanapki albo serwować w małej miseczce obok wyłożonych na desce serów i wędlin. Świetnie sprawdzą się także jako dodatek do klasycznych dań obiadowych, na przykład kotletów mielonych. Z powodzeniem zastąpią zasmażane buraczki albo surówkę z marchewki.

Małe ogóreczki wyjęte z zalewy będą też wyśmienitym składnikiem imprezowych koreczków. Wystarczy pokroić je na kawałki i nadziać na wykałaczkę razem z plasterkiem salami, pomidorkiem koktajlowym i kosteczką sera cheddar.


Czytaj także:

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama