Ogórki „krokodylki” cioci Ani to chrupiąca słodycz z ostrym pazurem. Idealne do dań mięsnych i nie tylko
Ogórki według tego przepisu są chrupiące, pikantne i słodkawe. „Krokodylki” po lubelsku to domowa przekąska, która robi furorę na każdej imprezie i przy grillu. Dzięki prostemu przepisowi i szybkiemu przygotowaniu możesz cieszyć się ich intensywnym smakiem już następnego dnia. Wystarczą świeże ogórki, kilka przypraw i aromatyczna zalewa, by zamknąć słodką ostrość w słoiku. Zobacz, jak je zrobić krok po kroku.

Krokodylkami nazywa się zazwyczaj zamarynowane ogórki gruntowe pokrojone wzdłuż na ćwiartki, które po przygotowaniu cechują się wyjątkową chrupkością. Czasem robi się na nich nacięcia, które przypominają skórę krokodyla. Przygotowanie jest bardzo szybkie i po krótkim czasie można zajadać się pyszną przekąską.
Ogórki dzięki nacięciom lepiej chłoną marynatę i są gotowe do jedzenia już następnego dnia. Te większe można pokroić w plastry. Oto jak przygotujesz słodko-ostre ogórki po lubelsku.
Składniki i proporcje na słodko-ostre lubelskie ogórki w słoiku
Do przygotowania tych przetworów wykorzystaj ogórki świeże, jędrne i mające niewielkie rozmiary. Jeśli masz duże ogórki, zamiast na połówki czy ćwiartki, możesz je pokroić w plastry. Oto czego potrzebujesz do zrobienia tych pikantnych „zakąsek”.
Składniki:
- 3 kg małych ogórków,
- 1,5-3 łyżeczek przyprawy chili (w zależności od upodobania co do ostrości),
- 2 główki czosnku,
- 4 łyżki soli,
- 1 kilogram cukru,
- 1,5 szklanki octu winnego,
- 8 łyżek oleju.
Przygotowanie lubelskich ogórków krokodylków
W ten sposób przygotowane ogórki nie wymagają już pasteryzacji. Będą gotowe następnego dnia, ale możesz przechowywać je dłużej w chłodnym miejscu i wyjmować, kiedy pojawi się potrzeba.
- Ogórki umyj, osusz, a następnie przekrój wzdłuż na połówki i posyp solą. Odstaw na co najmniej 3-6 godzin, a najlepiej na całą noc.
- Po tym czasie dokładnie odsącz ogórki z wody i delikatnie osusz ręcznikiem papierowym.
- Rozłóż ogórki w płaskim naczyniu (może być blacha do pieczenia) i polej je ostrożnie bardzo gorącym olejem. Następnie posyp chili i wymieszaj. Ogórki powinny się poskręcać.
- Dodaj pokrojony na cienkie plasterki czosnek. Wymieszaj. Włóż do czystych, wyparzonych słoików.
- Przygotuj zalewę. W garnku umieść ocet i cukier. Podgrzewaj całość, ciągle mieszając, do czasu aż cukier się rozpuści.
- Ostudź zalewę i zalej nią ogórki. Szczelnie zakręć. Odstaw do następnego dnia.
Ogórki można jeść po ok. 12 godzinach – tyle czasu potrzebują, żeby smaki zdążyły się przegryźć.

Do czego pasują słodko-pikantne ogórki?
Ze względu na wyrazisty smak ogórki z chili pasują do wędlin oraz różnorodnych dań mięsnych, mogą to być ogórki kanapkowe. Właściwie sprawdzą się jako dodatek do większości tradycyjnych obiadów, a także do potraw z grilla. Można jeść je również jako samodzielną przekąskę, np. z pieczywem.
Czytaj także:
- Tylko jeden ruch, a twoje ogórki przestaną być gorzkie! Od której strony obierać ogórka?
- Ten przepis na chrupiące ogórki siostry Anastazji to hit lipca. Cały smak to zasługa „złotej” zalewy
- Kiedy zbierać ogórki i jak poznać, że są już dojrzałe? Lepiej zbierać je rano czy wieczorem?
- Jak zrobić idealne ogórki po kozacku?