Od 5 lat robię tak ogórki konserwowe, a przepis mam od cioci Ali. Wychodzą słodkie z pikantną nutą
Domowe przetwory z ogórków od wieków goszczą w polskich spiżarniach. Wśród niezliczonych receptur konserwowe ogórki po budapesztańsku wyróżniają się prostotą i smakiem. Przygotowane według tego przepisu stanowią chrupiącą przekąskę z pikantnym twistem, która zasmakuje każdemu. Są lekko słodkie, kwaskowate i ostre zarazem. Robię od razu kilka słoików, a i tak nigdy jeszcze nie przetrwały do zimy.

Ogórki po budapesztańsku jadałam u mojej cioci wiele razy, aż postanowiłam zrobić je sama. Okazuje się, że bardzo łatwo je przygotować. Warto zrobić więcej słoików, bo szybko znikają z półek. Mają wyrazisty, lekko pikantny smak, są chrupiące i aromatyczne.
Najczęściej robi się je jako przetwory na zimę, ale można jeść je do różnych dań przez cały rok. Są inspirowane kuchnią węgierską, dlatego nie zabrakło w nich papryki, ale też cebuli i ostrej zalewy.
Składniki i proporcje na ogórki po budapesztańsku
Ogórki po budapesztańsku, jak przystało na węgierską kuchnię, nie istnieją bez papryki. W tym przepisie znalazła się i słodka, i ostra. Z podanej ilości składników powstanie około 4-5 słoików po 500 ml pojemności. Możesz też użyć słoików 1-litrowych. Zmieniając proporcjonalnie ilość składników, możesz uzyskać więcej lub mniej smacznych ogóreczków – wedle potrzeb.
Oto składniki, których potrzebujesz do przyrządzenia przekąski:
- 2 kg młodych ogórków,
- 1 świeża papryka czerwona,
- 3 świeże ostre papryki,
- 3 ząbki czosnku,
- 10-15 ziaren pieprzu,
- 10 ziaren ziela angielskiego,
- 4 liście laurowe,
- 1 łyżka soli,
- 6 łyżek cukru,
- 1 szklanka wody,
- 1 szklanka octu winnego.
Sposób przygotowania ogórków konserwowych po budapesztańsku
Przygotowanie ogórków konserwowych przebiega podobnie jak ogórków kiszonych. Na końcu słoiki należy zapasteryzować. Jednym ze sposobów jest umieszczenie ich w piekarniku rozgrzanym do 110°C na 20-25 minut. Wieczka zostaną zassane i ogórki mogą postać dłużej bez ryzyka, że się zepsują.
Tak zrobisz te niebanalne ogórki z pikantnym posmakiem:
- Przygotuj świeże, jędrne ogórki bez uszkodzeń i plam. Najlepiej małe lub średniej wielkości.
- Przygotuj słoiki z pokrywkami.
- Ogórki dokładnie umyj, osusz ręcznikiem papierowym i ułóż je w wyparzonych, czystych słoikach pionowo i ciasno.
- Do każdego słoika wciśnij kilka pasków czerwonej papryki, 1 całą ostrą paprykę, pokrojone ząbki czosnku, kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i liść laurowy.
- W garnku zagotuj wodę z octem, solą i cukrem. Gorącą zalewę wlej do słoików i szczelnie zamknij wyparzonymi pokrywkami. Następnie zapasteryzuj całość.
Tak przygotowane ogórki konserwowe możesz trzymać w chłodnym miejscu przez wiele miesięcy.
Do czego pasują ogórki po budapesztańsku?
Przede wszystkim te lekko ostre ogóreczki pasują do dań mięsnych, pieczonych, smażonych, z grilla. Przełamują ciężkość tłustych potraw i wprowadzają do nich orzeźwiający dodatek. Ogóreczki konserwowe podbijają również inne smaki, dzięki czemu całość tworzy udaną kompozycję. Mogą być one również samodzielną przekąską albo dodatkiem do kanapek, zapiekanek, burgerów i jako dodatek na desce serów i przekąsek. Świetnie też pasują do tatara.
Czytaj także:
- Ten przepis na chrupiące ogórki siostry Anastazji to hit lipca. Cały smak to zasługa „złotej” zalewy
- Ogórki korniszony - sprawdzony przepis na idealnie chrupiące ogórki
- Przetwory z ogórków - przepis na ogórki konserwowe, z curry, w musztardzie, z chili