Reklama

Jest to metoda szybka i skuteczna. Przydaje zwłaszcza wtedy, gdy chcesz przygotować w krótkim czasie ogórki małosolne.

Reklama

Na czym polega kiszenie na sucho?

Kiszenie na sucho to szybka fermentacja warzyw, np. ogórków, którą przeprowadza się bez dodatku wody czy solanki. Polega na wymieszaniu warzyw z solą i przyprawami, a następnie zamknięciu ich w foliowym woreczku strunowym. Fermentacja zachodzi w wypuszczonym soku, który wydobywa się z warzyw pod wpływem działania soli.

Jest to szybki sposób, który pozwala uzyskać smaczną przekąskę już kolejnego dnia. Nic dziwnego, że kiszenie ogórków i innych warzyw na sucho staje się coraz popularniejsze.

Sposób robienia kiszonych ogórków na sucho

Do przygotowania kiszonych ogórków na sucho potrzebne będą świeże ogórki gruntowe (najlepiej zerwane tego samego dnia), sól oraz przyprawy takie jak kwiaty kopru z łodygą, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i korzeń chrzanu.

  1. Umyj dokładnie 1 kilogram ogórków i odetnij końcówki (dzięki temu aromat przypraw szybciej wniknie do środka). Wykorzystaj małe ogórki – takie szybciej się ukiszą.
  2. Umieść ogórki w dużych woreczkach strunowych przeznaczonych do żywności (np. o pojemności 3 l).
  3. Do środka wsyp sól (w proporcji 20 g na 1 kg warzyw) i dodaj garść pozostałych przypraw.
  4. Szczelnie zamknij i energicznie wstrząśnij całością, aby przyprawy równomiernie się rozprowadziły.
  5. Ogórki włóż do lodówki co najmniej do następnego dnia. Możesz kisić je w ten sposób do 3 dni, ale są smaczne już po 12 godzinach.

W międzyczasie będą puszczać soki i fermentować. Kontroluj, czy nie pleśnieją. Jeżeli pojawi się na nich grzyb lub zaczną brzydko pachnieć, to oznacza, że nie nadają się do spożycia.

Czy kiszenie ogórków na sucho jest bezpieczne?

Jeżeli przygotowujesz ogórki kiszone na sucho w higienicznych warunkach i nie trzymasz ich w torebce zbyt długo, to jest to bezpieczna metoda kulinarna. Sól oraz przyprawy działają jak naturalny konserwant, mają też właściwości przeciwbakteryjne. Dodatkowo bakterie kwasu mlekowego również chronią żywność i przedłużają jej trwałość. Aby kiszenie ogórków w taki sposób było bezpieczne, dodaj wystarczająco dużo soli oraz przechowuj torebkę w chłodnym miejscu.


Czytaj także:

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama