Dodaję morele do tego warzywa i miksuję na gładki sos. Używam go prawie do wszystkiego
Ten chutney morelowy to słodko-pikantny i aromatyczny dodatek, który wzbogaci smak mięs, serów, kanapek czy sałatek. Dzięki karmelizowanej cebuli, imbirowi i przyprawom zyskuje głębię i charakter. Sprawdź, jak w prosty sposób przygotować domowy chutney morelowy, jak go przechowywać i z czym najlepiej łączyć.

Wyrazisty chutney z czerwonej cebuli i moreli łączy w sobie słodycz i pikantność dzięki karmelizowanej cebuli, morelom, jabłkom i aromatycznemu imbirowi. To doskonały dodatek do mięs, sałatek, kanapek i wielu innych dań. Wystarczy jedna łyżeczka tego smarowidła, by natychmiast wzbogacić smak potrawy. Dowiedz się, jak zrobić przetwory z moreli w tej postaci i z czym je łączyć.
Jak zrobić chutney morelowo-cebulowy?
Aby zrobić chutney morelowo-cebulowy potrzebujesz około 1,5 godziny, z czego 1 godzinę sos się gotuje, a więc możesz wtedy robić inne rzeczy. Z podanej ilości składników powstanie około 5-6 słoiczków o pojemności 200 ml.
Składniki na chutney:
- 1 kg świeżych moreli (bez pestek),
- 3-4 duże czerwone cebule,
- 2 jabłka,
- 2 łyżki świeżo startego imbiru,
- 2 ząbki czosnku,
- 150 ml octu jabłkowego lub winnego,
- 200 g brązowego cukru,
- 0,5-1 łyżeczka soli,
- pół łyżeczki cynamonu,
- pół łyżeczki curry w proszku,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- 2 łyżki miodu (opcjonalnie),
- 1/2 łyżeczki mielonego chili lub pieprzu cayenne (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Posiekaj połowę cebuli, a drugą pokrój w cienkie piórka. Posiekaj czosnek. Morele pokrój w kostkę.
- Na patelni na małym ogniu umieść cebulę, olej i 2 łyżki brązowego cukru. Smaż cebulę, aż się zrumieni i skarmelizuje, często mieszając. Potrwa to ok. 10-15 minut. Uważaj, aby nie przypalić. W trakcie smażenia cebuli dodaj czosnek.
- Karmelizowaną cebulę przełóż do garnka i dodaj wszystkie pozostałe składniki: morele, starte jabłko, ocet, przyprawy, pozostały cukier. Wszystko wymieszaj.
- Gotuj na wolnym ogniu przez godzinę. Mieszaj od czasu do czasu. Powinien stać się gęsty. Jeżeli nie zgęstniał wystarczająco, możesz gotować jeszcze nieco dłużej, żeby nadmiar płynu odparował.
- Spróbuj i dopraw jeszcze według uznania, jeżeli zachodzi taka potrzeba.
- Gorący chutney przełóż do wysterylizowanych słoików i zakręć czystymi pokrywkami. Możesz przeprowadzić pasteryzację w piekarniku lub inną metodą.
Jak długo i gdzie można przechowywać chutney morelowy?
Chutney z moreli nadaje się do jedzenia od razu po przygotowaniu. Gdy chcesz przechować go przez dłuższy czas, to postaw słoiczki w ciemnym i chłodnym miejscu, jak spiżarnia lub piwnica. W takich warunkach może stać nawet kilkanaście miesięcy. Po otwarciu trzymaj go w lodówce i spożyj w ciągu 2 tygodni.
Jak używać chutneya z moreli?
Ten sos z moreli dzięki swojemu złożonemu smakowi ma szerokie zastosowanie. Możesz użyć go jako dodatek do różnorodnych mięs i ryb albo dodawać go na etapie gotowania, pieczenia czy smażenia, a powstanie smaczny lekko słodki sos. Tworzy udane kompozycje z kozim serem i twardymi serami, wędlinami, burgerami i słodkimi przekąskami. Jest wiele sposobów na wykorzystanie tego morelowego smarowidła.

Jakie inne owoce pasują do morelowego chutneya?
Jeżeli masz nadmiar moreli, to warto łączyć je z różnymi dodatkami i owocami. Są na tyle uniwersalne, że możesz z nimi tworzyć wspaniałe własne kombinacje. Połowę moreli z przepisu zastąpisz bez problemu borówkami, wiśniami, mango, pomarańczą, brzoskwiniami, nektarynkami, truskawkami, malinami, a także rodzynkami sułtańskimi. Każde z nich nieco zmieni smak chutneya na bardziej słodki, egzotyczny lub kwaskowaty. Wypróbuj różnych opcji, żeby znaleźć najbardziej odpowiadającą twojemu gustowi.
Czytaj także:
- Sos morelowy
- Dżem z moreli i migdałów - przepis na wykwintne przetwory
- 5 pomysłów na sos do mięs, który uzupełni niejedno mięsne danie. Zrobisz je w kilka minut z tego, co masz w lodówce