Zapomnij o fasolce z bułką tartą. Podaj ją na 1 z 3 prostych sposobów, dzięki którym zabłyśniesz
Fasolka szparagowa wcale nie musi być nudna ani przewidywalna. Odkryj jej nowe oblicze dzięki 3 oryginalnym przepisom: z tofu, w wersji z sosem bolońskim albo w słodko-kwaśnej odsłonie z musztardą. Choć fasolka sama w sobie jest pyszna, z odpowiednimi dodatkami zyskuje zupełnie nowy charakter. Przygotuj ją w jednej z tych wersji, a zaskoczysz nie tylko siebie, ale i wszystkich, którzy jej spróbują. Przepisy są proste, a składniki bez problemu znajdziesz w pobliskim sklepie

Fasolka szparagowa to jedno z najbardziej lubianych sezonowych warzyw w Polsce, które rzadko jest bohaterem kulinarnych eksperymentów, a szkoda. Najczęściej podajemy ją tradycyjnie: ugotowaną i posypaną bułką tartą z masłem. Jasne, w takim prostym wydaniu jest pyszna, ale może być inna, lepsza, zaskakująca. Oto 3 niebanalne i bardzo apetyczne propozycje na podanie fasolki szparagowej – bez bułki tartej, ale za to z ciekawymi dodatkami i aromatami z różnych zakątków świata.
Zamiast bułki tartej. 3 oryginalne sposoby na podanie fasolki szparagowej
Fasolka szparagowa to wspaniałe warzywo sezonowe. Zdecydowanie warto korzystać z tego, że jest teraz jej czas. Jest lekkostrawna i niskokaloryczna (zaledwie 30 kalorii na 100 g), dlatego jest polecana nawet osobom na diecie. Dzięki wysokiej zawartości błonnika wspiera trawienie i utrzymuje uczucie sytości. Zawiera wiele witamin i składników mineralnych, a także innych cennych dla zdrowia związków.
Możesz ją podać na wiele sposobów, jest naprawdę uniwersalna. Oto kilka wybranych, które warto przetestować.
Fasolka szparagowa z tofu
Aby przyrządzić fasolkę szparagową z tofu, zacznij od ugotowania fasolki na półtwardo. Wędzone tofu pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie. W międzyczasie dodaj do tego płatki chili, przeciśnięty przez praskę czosnek i starty imbir. Możesz również dodać trochę orzechów (np. nerkowce albo pinii). Podsmażaj przez chwilę. Uważaj, aby nie przypalić. Do tofu wrzuć fasolkę i wymieszaj. Na końcu dodaj sos sojowy do smaku. Podawaj jako samodzielną przekąskę. To także wspaniały dodatek do ryżu lub makaronu.

Fasolka z sosem bolońskim
Fasolka z sosem bolońskim zasmakuje każdemu. Na patelni podsmażasz startą na drobno marchewkę, posiekany czosnek i cebulę, następnie dodaj mięso mielone, dodaj sól, wymieszaj i usmaż całość. Po tym czasie dodaj pomidory z puszki lub passatę pomidorową i gotuj, aż sos zgęstnieje. Posmakuj i dopraw w miarę potrzeby. Polej nim ugotowaną fasolkę na talerzu. Posyp startym serem lub posiekaną natką pietruszki.

Słodko-kwaśna fasolka
To danie zrobisz błyskawicznie. Wymieszaj w miseczce trochę musztardy francuskiej lub dijon, miód, sok z cytryny albo ocet winny i olej sezamowy. Dodaj do ugotowanej fasolki i wymieszaj. Na talerzu posyp danie ziarenkami prażonego sezamu i ewentualnie płatkami chili. Możesz jeść na ciepło i na zimno.

Na tym pomysły na fasolka szparagową się nie kończą. Wypróbuj innych naszych przepisów, np. fasolka szparagowa na zimę do słoików, sałatka do słoików z fasolki szparagowej albo 3 przepisy na fasolkę na kolację.
Czytaj także:
- Sałatka z fasolki szparagowej i jajka - 4 sprawdzone przepisy
- Fasolka szparagowa w FIT odsłonie - 9 pysznych, niskokalorycznych przepisów
- Jak gotować fasolkę szparagową - porady