Reklama

Ciasto drożdżowe na te bułeczki możesz zrobić szybko i bez zbędnego bałaganu. Wystarczy naczynie na rozczyn i większa miska na resztę składników. Podstawowy przepis możesz modyfikować na wiele sposobów, dodając więcej cukru, laskę wanilii czy chociażby rodzynki. Gotowe bułeczki mogą mieć też różny kształt - od klasycznych kuleczek, przez ślimaczki aż po mini chałki czy słodkie wariacje na temat gruzińskiego chaczapuri.

Reklama

Prosty przepis na bułeczki drożdżowe

Bułeczki z tego przepisu robi się w kilka chwil (poza oczywiście oczekiwaniem, aż ciasto odpocznie). Idealnie sprawdzą się na śniadanie, szybki słodki lunch albo jako przekąska pomiędzy głównymi posiłkami. Możesz je też zabrać jako drugie śniadanie w pudełku.

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 250 ml ciepłego mleka,
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych,
  • 1 jajko + 1 do posmarowania bułeczek,
  • 60 g cukru,
  • 60 g roztopionego masła.

Składniki na kruszonkę:

  • 50 g masła,
  • 50 g cukru,
  • 100 g mąki.

Sposób przygotowania:

  1. Do wysokiego naczynia wkrusz drożdże (lub wsyp te instant), dodaj łyżkę cukru i wymieszaj. Całość zalej ciepłym, ale nie gorącym mlekiem i zasyp łyżką mąki. Nie mieszaj. Zostaw na 10-15 minut.
  2. W tym czasie rozpuść i wystudź masło, a w dużej misce utrzyj jajko z pozostałym cukrem. Następnie wlej gotowy zaczyn oraz wsyp mąkę.
  3. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut (ręcznie lub mikserem z hakiem), a pod koniec dodaj roztopione masło i jeszcze chwilę wyrabiaj.
  4. Tak przygotowane ciasto zostaw w misce przykrytej ściereczką na ok. 1,5 godziny. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
  5. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i wyrabiaj jeszcze chwilę, aby ciasto było mniej napowietrzone.
  6. Podziel ciasto na 10-12 części i każdą z nich ukulaj w rękach, aż będzie miała wybrany przez ciebie kształt. Jeśli nadziewasz, zrób to już na tym etapie.
  7. Tak przygotowane bułeczki odstaw jeszcze na 10 minut, a w tym czasie nastaw piekarnik na 180 stopni i przygotuj kruszonkę.
  8. Wszystkie składniki kruszonki przełóż do miski, a następnie ugniataj i rozcieraj palcami, aż wszystko się połączy i stworzy grudkowatą konsystencję.
  9. Bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp kruszonką i wstaw do nagrzanego pieca na ok. 25 minut.
bułeczki drożdżowe z kruszonką przepis
Bułeczki świetnie smakują solo, ale możesz je też wypełnić dowolnym słodkim nadzieniem, fot. Adobe Stock, Joanna

Czym nadziać bułeczki drożdżowe?

Jeśli chodzi o nadzienie, możesz dowolnie eksperymentować. Świetnie sprawdzi się klasyka, czyli świeże owoce albo domowe przetwory - dżemy, konfitury, frużeliny, etc. Pamiętaj, aby owoce nie były zbyt mokre - wybierając te soczyste, oprósz je delikatnie mąką.

Możesz także włożyć do każdej bułeczki po dwie kostki czekolady, łyżkę domowego karmelu albo lekki krem czekoladowo-orzechowy.

Świetnie sprawdzi się także budyń w dowolnym smaku (ugotowany i całkowicie wystudzony), a także twarożek połączony z wanilią, cukrem pudrem albo śmietanką 30%. Wierzch możesz dodatkowo udekorować skórką cytrynową, wiórkami kokosowymi lub bakaliami.


Czytaj także:

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama