W misce łączę 6 składników i mam pyszne słodkie bułeczki z kruszonką. Nadziewam je domowymi przetworami albo owocami
Bułeczki drożdżowe z kruszonką to klasyk, który nigdy się nie nudzi. Pachnące, mięciutkie, lekko słodkie bułeczki dobrze znamy z dzieciństwa. Możesz je przygotować z kilku podstawowych składników, a do środka dodać ulubiony dżem, sezonowe owoce lub zostawić bez nadzienia. W każdej wersji smakują pysznie.

Ciasto drożdżowe na te bułeczki możesz zrobić szybko i bez zbędnego bałaganu. Wystarczy naczynie na rozczyn i większa miska na resztę składników. Podstawowy przepis możesz modyfikować na wiele sposobów, dodając więcej cukru, laskę wanilii czy chociażby rodzynki. Gotowe bułeczki mogą mieć też różny kształt - od klasycznych kuleczek, przez ślimaczki aż po mini chałki czy słodkie wariacje na temat gruzińskiego chaczapuri.
Prosty przepis na bułeczki drożdżowe
Bułeczki z tego przepisu robi się w kilka chwil (poza oczywiście oczekiwaniem, aż ciasto odpocznie). Idealnie sprawdzą się na śniadanie, szybki słodki lunch albo jako przekąska pomiędzy głównymi posiłkami. Możesz je też zabrać jako drugie śniadanie w pudełku.
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej,
- 250 ml ciepłego mleka,
- 25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych,
- 1 jajko + 1 do posmarowania bułeczek,
- 60 g cukru,
- 60 g roztopionego masła.
Składniki na kruszonkę:
- 50 g masła,
- 50 g cukru,
- 100 g mąki.
Sposób przygotowania:
- Do wysokiego naczynia wkrusz drożdże (lub wsyp te instant), dodaj łyżkę cukru i wymieszaj. Całość zalej ciepłym, ale nie gorącym mlekiem i zasyp łyżką mąki. Nie mieszaj. Zostaw na 10-15 minut.
- W tym czasie rozpuść i wystudź masło, a w dużej misce utrzyj jajko z pozostałym cukrem. Następnie wlej gotowy zaczyn oraz wsyp mąkę.
- Wyrabiaj ciasto przez kilka minut (ręcznie lub mikserem z hakiem), a pod koniec dodaj roztopione masło i jeszcze chwilę wyrabiaj.
- Tak przygotowane ciasto zostaw w misce przykrytej ściereczką na ok. 1,5 godziny. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i wyrabiaj jeszcze chwilę, aby ciasto było mniej napowietrzone.
- Podziel ciasto na 10-12 części i każdą z nich ukulaj w rękach, aż będzie miała wybrany przez ciebie kształt. Jeśli nadziewasz, zrób to już na tym etapie.
- Tak przygotowane bułeczki odstaw jeszcze na 10 minut, a w tym czasie nastaw piekarnik na 180 stopni i przygotuj kruszonkę.
- Wszystkie składniki kruszonki przełóż do miski, a następnie ugniataj i rozcieraj palcami, aż wszystko się połączy i stworzy grudkowatą konsystencję.
- Bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp kruszonką i wstaw do nagrzanego pieca na ok. 25 minut.

Czym nadziać bułeczki drożdżowe?
Jeśli chodzi o nadzienie, możesz dowolnie eksperymentować. Świetnie sprawdzi się klasyka, czyli świeże owoce albo domowe przetwory - dżemy, konfitury, frużeliny, etc. Pamiętaj, aby owoce nie były zbyt mokre - wybierając te soczyste, oprósz je delikatnie mąką.
Możesz także włożyć do każdej bułeczki po dwie kostki czekolady, łyżkę domowego karmelu albo lekki krem czekoladowo-orzechowy.
Świetnie sprawdzi się także budyń w dowolnym smaku (ugotowany i całkowicie wystudzony), a także twarożek połączony z wanilią, cukrem pudrem albo śmietanką 30%. Wierzch możesz dodatkowo udekorować skórką cytrynową, wiórkami kokosowymi lub bakaliami.
Czytaj także:
- Fit ciasto drożdżowe: 3 proste przepisy na niskokaloryczne wypieki
- Kokosanki - prosty przepis na ciasteczka kokosowe
- Szczodraki na słodko i słono: pyszne i łatwe przepisy z babcinego zeszytu