Reklama

Sekretem naleśników Magdy Gessler jest nie tylko dodatek wody gazowanej, ale także dobrze przesiana, puszysta mąka oraz smażenie na klarowanym maśle, a nie na oleju. Dzięki temu placki są nie tylko smaczne, ale też świetnie się smażą - nie przywierają do patelni i można je obracać niemal bez użycia tłuszczu. Są idealne zarówno do słodkich, jak i wytrawnych dodatków.

Reklama

Przepis na naleśniki Magdy Gessler

Podstawowy przepis na ciasto naleśnikowe nie ma dodatku cukru, dzięki czemu możesz je po usmażeniu wykorzystać do przygotowania przekąski na słodko albo słono - wedle uznania. Najlepiej do mieszania składników wykorzystać średnie obroty miksera - w ten sposób ciasto będzie jeszcze bardziej puszyste, a gotowe placki elastyczne.

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej,
  • szklanka mleka,
  • pół szklanki mocno gazowanej wody mineralnej,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • łyżeczka roztopionego masła lub oleju do ciasta,
  • masło klarowane do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze zbliżonej do pokojowej.
  2. Do miski wbij jajka, dodaj mleko i całość dokładnie wymieszaj rózgą lub krótko zmiksuj.
  3. Stopniowo wsypuj przesianą mąkę, ciągle mieszając, aż powstanie gładkie, lejące ciasto.
  4. Dodaj wodę gazowaną oraz roztopione masło i ponownie wymieszaj. Odstaw ciasto na 15-30 minut, by odpoczęło.
  5. Rozgrzej patelnię i smaż naleśniki na cienkiej warstwie tłuszczu. Przewracaj, gdy brzegi zaczną się odklejać.
naleśniki magdy gessler przepis
Naleśniki z przepisu Magdy Gessler możesz podać z dowolnym, słodkim bądź wytrawnym farszem, fot. Adobe Stock, Melica

Z czym podawać naleśniki wg Magdy Gessler?

Ulubionym sposobem podania w stylu Magdy Gessler jest klasyczne nadzienie z białego sera twarogowego z wanilią i cukrem pudrem. Do naleśników sprawdzi się idealnie także dodatek domowej konfitury, świeże owoce, miód lub delikatny krem waniliowy. W wersji restauracyjnej często serwuje się je z musem malinowym, listkami mięty i odrobiną bitej śmietany.

Jeśli zaś wybierasz wersję wytrawną, świetnie sprawdzi się farsz z pieczarek z cebulką i serem, szpinaku z fetą lub wędzonego łososia z kremowym serkiem. Dobrze smakują też naleśniki lekko podpieczone w piekarniku, pod beszamelem lub delikatnym sosem pomidorowym.


Czytaj także:

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama