Ten przepis Magdy Gessler na naleśniki to prawdziwy hit. Wychodzą cieniutkie jak pergamin i elastyczne
Nie każdy przepis na naleśniki to gwarancja cienkich, elastycznych placuszków. Idealne, mięciutkie crêpes wymagają zastosowania kilku patentów. Nie chodzi tylko o gazowaną wodę, ale także o sposób, w jaki łączysz składniki w misce. Sprawdź ten szybki sposób na naleśniki.

Sekretem naleśników Magdy Gessler jest nie tylko dodatek wody gazowanej, ale także dobrze przesiana, puszysta mąka oraz smażenie na klarowanym maśle, a nie na oleju. Dzięki temu placki są nie tylko smaczne, ale też świetnie się smażą - nie przywierają do patelni i można je obracać niemal bez użycia tłuszczu. Są idealne zarówno do słodkich, jak i wytrawnych dodatków.
Przepis na naleśniki Magdy Gessler
Podstawowy przepis na ciasto naleśnikowe nie ma dodatku cukru, dzięki czemu możesz je po usmażeniu wykorzystać do przygotowania przekąski na słodko albo słono - wedle uznania. Najlepiej do mieszania składników wykorzystać średnie obroty miksera - w ten sposób ciasto będzie jeszcze bardziej puszyste, a gotowe placki elastyczne.
Składniki:
- szklanka mąki pszennej,
- szklanka mleka,
- pół szklanki mocno gazowanej wody mineralnej,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- łyżeczka roztopionego masła lub oleju do ciasta,
- masło klarowane do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze zbliżonej do pokojowej.
- Do miski wbij jajka, dodaj mleko i całość dokładnie wymieszaj rózgą lub krótko zmiksuj.
- Stopniowo wsypuj przesianą mąkę, ciągle mieszając, aż powstanie gładkie, lejące ciasto.
- Dodaj wodę gazowaną oraz roztopione masło i ponownie wymieszaj. Odstaw ciasto na 15-30 minut, by odpoczęło.
- Rozgrzej patelnię i smaż naleśniki na cienkiej warstwie tłuszczu. Przewracaj, gdy brzegi zaczną się odklejać.

Z czym podawać naleśniki wg Magdy Gessler?
Ulubionym sposobem podania w stylu Magdy Gessler jest klasyczne nadzienie z białego sera twarogowego z wanilią i cukrem pudrem. Do naleśników sprawdzi się idealnie także dodatek domowej konfitury, świeże owoce, miód lub delikatny krem waniliowy. W wersji restauracyjnej często serwuje się je z musem malinowym, listkami mięty i odrobiną bitej śmietany.
Jeśli zaś wybierasz wersję wytrawną, świetnie sprawdzi się farsz z pieczarek z cebulką i serem, szpinaku z fetą lub wędzonego łososia z kremowym serkiem. Dobrze smakują też naleśniki lekko podpieczone w piekarniku, pod beszamelem lub delikatnym sosem pomidorowym.
Czytaj także:
- Naleśniki z szynką i serem. Pyszny obiad na słono
- Te puszyste naleśniki po turecku odmienią każdy obiad. Ciasto to tylko 6 składników
- Słodkie proteinowe pancakes z nietypowym dodatkiem: przepis na naleśniki z mąką ze świerszczy