Tę prostą przekąskę z tofu robię w 10 minut. Goście proszą o porcję na wynos
Pasta na kanapkę z tofu to mój sprawdzony sposób na szybkie śniadanie, lunch albo imprezową deskę smarowideł. Wystarczy 10 minut, podstawowe składniki i blender, by wyczarować kremową, delikatnie pikantną pastę, która podbije serca nie tylko wegan. Idealna do chrupiącego chleba, krakersów czy jako nadzienie do wrapa.

Tofu to baza, która daje mnóstwo możliwości - neutralny smak chłonie przyprawy i dodatki jak gąbka. Do tego jest lekkie, bogate w białko i pasuje do diety wegańskiej, bezlaktozowej i wysokobiałkowej. Wystarczy, że dodasz kilka ulubionych składników i powstanie pyszna, zdrowa pasta na kanapki i nie tylko.
Przepis na pastę kanapkową z tofu
Do pasty możesz dodać swoje ulubione składniki z kuchennej szafki. Sprawdzą się np. suszone pomidory, zioła, pestki, a także kiełki czy "skwarki" z cebulki smażonej na maśle. Zamiast naturalnego tofu możesz wybrać wersję wędzoną, jeśli lubisz ten charakterystyczny posmak.
Składniki:
- kostka tofu naturalnego (ok. 180–200 g),
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego,
- łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego,
- łyżeczka musztardy,
- ząbek czosnku,
- sól, pieprz, ulubione zioła.
Sposób przygotowania:
- Tofu odciśnij lekko na ręczniku papierowym.
- Wszystkie składniki wrzuć do miski lub blendera i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Jeśli pasta jest zbyt gęsta, dodaj łyżkę wody lub bulionu warzywnego.
- Możesz przechowywać gotową pastę w lodówce przez 2-3 dni.

Do czego wykorzystać pastę z tofu?
Pasta z tofu to jeden z tych przepisów, który raz zrobisz i już zawsze będziesz miała ochotę do niego wracać. Jest nie tylko szybka w przygotowaniu, ale też bardzo uniwersalna. Świetnie smakuje na chlebie żytnim, chrupiących grzankach z bagietki albo jako dip do warzyw pokrojonych w słupki – marchewki, ogórka, papryki czy selera naciowego.
Możesz ją też wykorzystać jako nadzienie do pity, tortilli lub wrapa - wystarczy dodać liść sałaty, kilka plasterków pomidora czy kiszonego ogórka i masz gotowy lunch do pracy. Jeśli lubisz domowe bułeczki bao albo naleśniki ryżowe, pasta z tofu będzie też świetnym, kremowym wypełnieniem. Dla lepszego efektu podaj ją z listkami rukoli, plasterkami ogórka, kiełkami rzodkiewki lub roszponki.
Czytaj także:
- Placki z cukinią i ziemniakami od mojej mamy chrupią jak chipsy. To zasługa złotej proporcji i 1 sekretnego składnika
- Te zawijane ślimaki z serem i grzybami robię z 8 składników. Wszystkie sąsiadki pytają mnie o przepis
- Cukinia będzie królową obiadu, gdy przygotujesz ją w ten sposób. Z sukcesem zastąpi marynowane grzybki