Frytki z tego warzywa to chrupiąca i zdrowsza od ziemniaków przekąska. Twój lunch z air fryer będzie gotowy w 15 minut
Frytki z cukinii to smaczna złocista i chrupiąca alternatywa tradycyjnych frytek ziemniaczanych. Przekąska jest zdrowsza, zwłaszcza gdy przygotujesz ją w beztłuszczowej frytownicy (air fryer). Poznaj przepis krok po kroku na cukiniowe frytki w panierce, które zasmakują małym i dużym.

Cukinia to smaczne, zdrowe i uniwersalne warzywo, z którego przyrządzisz mnóstwo dań. Jedną z przekąsek z cukinii są proste w przygotowaniu warzywne frytki.
Dlaczego warto zrobić frytki z cukinii?
Cukinia ma kilka zalet, które sprawiają, że jest świetnym wyborem na warzywne frytki. To warzywo niskokaloryczne (100 g ma tylko 17 kcal), ma niski indeks glikemiczny (IG 15) i jest lekkostrawne. Jedzenie cukinii działa korzystnie na trawienie, co jest zasługą obecności błonnika i dużej ilości wody. Zawiera witaminy (m.in. witaminę C, A, K) oraz składniki mineralne, w tym potas, magnez i fosfor.
Frytki z cukinii są smaczne i zdrowsze niż te z ziemniaków. W porównaniu z klasycznymi frytkami przekąska z cukinii przygotowana w air fryer jest bardziej dietetyczna i nie mniej smaczna. Warzywo to ma łagodny, lekko słodki smak. Jeżeli cukinia jest gorzka, lepiej nie jeść jej w dużych ilościach, gdyż najprawdopodobniej zawiera więcej kukurbitacynów, które mają właściwości toksyczne.
Jak zrobić frytki z cukinii? Błyskawiczny lunch z air fryer
Składniki:
- 2 cukinie,
- 3 jajka,
- 6 łyżek bułki tartej lub panko,
- przyprawy do smaku: sól, pieprz, papryka słodka,
- oliwa (najlepiej w butelce z atomizerem),
- opcjonalnie: 3 łyżki startego parmezanu.
Przygotowanie:
- W jednej misce roztrzep jajko, w drugiej wymieszaj bułkę tartą z przyprawami i parmezanem.
- Cukinię dokładnie umyj i pokrój w słupki, tak jak kroisz ziemniaki na frytki.
- Osusz cukinię ręcznikiem papierowym.
- Surowe frytki wkładaj najpierw do jajka, a następnie pojedynczo obtaczaj je w panierce.
- Ułóż frytki w koszyku frytownicy beztłuszczowej i spryskaj oliwą.
- Piecz w temperaturze 200°C przez 10 minut, aż staną się złociste i chrupiące. Dla pewności sprawdź w instrukcji swojego urządzenia, jak przygotować frytki warzywne w twoim modelu.
Z czym podawać frytki z cukinii?
Podobnie jak inne warzywne frytki te z cukinii możesz podawać z różnorodnymi dipami i sosami, np.
- sosem czosnkowym,
- jogurtowym sosem koperkowym,
- dipem z awokado (guacamole),
- sosem musztardowo-miodowym,
- hummusem,
- dipem z pieczonej papryki,
- dipem ziołowym.
Cukiniowymi słupkami zastąpisz frytki ziemniaczane w daniach takich jak wrap czy burger. Możesz jeść je też bez dodatków. Będą smaczną przekąską na wieczór filmowy, którą z powodzeniem zastąpisz niezdrowe chipsy.
Czytaj także:
- Taką pastę z bobu zrobisz tylko z 5 składników. Zjesz na śniadanie, weźmiesz do pracy albo podasz do grilla
- Co zrobić z dużej cukinii, która już przejrzała? Zobacz nasze propozycje
- Kabaczek a cukinia: czy to jest to samo? Różnice i podobieństwa