Truskawki a la Iga Świątek to hit lata 2025. W restauracjach serwują je z tym 1 dodatkiem
Makaron z truskawkami to bez wątpienia smak polskiego dzieciństwa. Choć Włosi po wywiadzie Igi Świątek prawdopodobnie wyrywają sobie włosy z głowy, trzeba tenisistce oddać jedną rzecz - przywróciła ten smak na restauracyjne salony. Jak zrobić makaron z truskawkami i jak podkręcić jego smak?

Makaron z truskawkami w ostatni weekend stał się niemal celebrytą. Kiedy Iga Świątek wspomniała w wywiadzie, że uwielbia to danie, kulinarny świat oszalał. Wszyscy przekrzykują się na temat najlepszego przepisu, dodając do niego nowoczesne twisty. Choć makaron na słodko to trochę włoska profanacja, truskawki w połączeniu z sosem śmietanowym to prawdziwy smak dzieciństwa.
Jak zrobić makaron à la Iga?
Przepis na ulubioną przekąskę Igi nie jest trudny. Jak sama powiedziała w wywiadzie, to tylko 3 składniki - taki smak pamięta z dzieciństwa i to właśnie prostota sprawia, że ta nietypowa dla reszty świata potrawa zyskuje coraz większy rozgłos.
Składniki:
- 200 g makaronu,
- 300 g truskawek (najlepsze będą świeże),
- 150 ml jogurtu naturalnego lub truskawkowego,
- opcjonalnie szczypta cukru.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie (wsyp dużo mniej soli, niż kiedy gotujesz makaron do wytrawnych dań).
- W międzyczasie truskawki pokrój na połówki lub ćwiartki, kilka rozgnieć widelcem.
- Ugotowany makaron przełóż na talerz, polej jogurtem i posyp truskawkami. Opcjonalnie dodaj odrobinę cukru.
- Podawaj na ciepło lub schłodzony - w obu wersjach smakuje doskonale.

Co dodać do makaronu z truskawkami?
Choć klasyczny przepis ma swój niepowtarzalny urok, restauracje chętnie eksperymentują z dodatkami, aby wyróżnić czymś swoją przekąskę na tle innych. Świetnie sprawdzą się chociażby listki mięty lub melisy, które przełamują słodycz owoców i nadają daniu letniego aromatu. Pamiętaj, że mięta ma różne odmiany - do makaronu z truskawkami genialnie sprawdzi się np. mięta czekoladowa.
Jeśli wolisz wersję jeszcze bardziej deserową, dodaj pokruszone beziki. Doskonale pasują także prażone płatki migdałów, a zamiast jogurtu sprawdzi się też ricotta albo mascarpone z cukrem pudrem. Możesz także dodać świeżą laskę wanilii, cynamon albo wiórki kokosowe. Tak naprawdę masz pełną dowolność - podstawowy przepis Igi to tylko baza dla twojej kreatywności!
Co do makaronu - idealnie sprawdzą się kokardki albo tagliatelle, ale możesz pobawić się także innymi kształtami. Spróbuj świderków, penne albo klasycznego makaronu do spaghetti!
Czytaj także:
- Tylko tak umyte truskawki są bezpieczne do zjedzenia. Większość z nas nie ma pojęcia o tym, że sama woda to za mało
- Najlepsze przepisy na śniadania bez cukru z truskawkami. Przywołują smak dzieciństwa i nie tuczą
- Dieta truskawkowa jest idealna na lato. W upały stosuje się ją wręcz z wielką przyjemnością, w dodatku jest prosta i smaczna