Reklama

Woda różana w wersji spożywczej sprawdza się doskonale w kuchni. Ma intensywny zapach oraz smak, dlatego wystarczy dodać bardzo małą ilość. Jako składnik napojów sprawia, że stają się trochę egzotyczne i orzeźwiające. Wypróbuj te przepisy jeszcze tego lata!

Reklama

Woda różana – oryginalny dodatek do napojów na lato

Woda różna powstaje jako produkt uboczny podczas produkcji olejku różanego ze świeżych płatków tego kwiatu. Jest to aromatyczny, bezbarwny płyn o intensywnym zapachu i smaku róży. Do przygotowania lemoniady, innych napojów czy potraw potrzebujesz spożywczej wody różanej. Wykorzystasz ją w kuchni z powodzeniem nie tylko do orzeźwiających napojów serwowanych w upalne dni, ale też do kawy i herbaty.

Lemoniada z wodą różaną – przepis podstawowy

Orzeźwiający napój z odrobiną wody różanej można przygotować na wiele sposobów. Puść wodze fantazji i poeksperymentuj ze smakami. Poniżej znajdziesz bazowy przepis oraz kilka oryginalnych wersji lemoniady z wodą różaną.

Wbrew pozorom woda różana nie ma różowego koloru, jest bezbarwna. Jeżeli chcesz, aby lemoniada kolorystycznie pasowała do smaku i stała się różowa, to dodaj do niej odrobinę naturalnego barwnika, np. syropu z hibiskusa albo kilka kropel soku z surowego buraka.

Składniki (1 porcja):

  • 250 ml wody (gazowana lub niegazowana),
  • 1 łyżeczka wody różanej,
  • sok z 1 cytryny (ok. 4–5 cytryn),
  • 0,5-1 łyżki syropu cukrowego lub miodu,
  • kostki lodu,
  • do dekoracji: płatki jadalnych kwiatów róży i kilka plasterków cytryny lub limonki oraz mięty.

Syrop cukrowy zrobisz poprzez rozpuszczenie cukru w wodzie w proporcji 1:1 (np. 0,5 szklanki wody na 0,5 szklanki cukru).

Sposób przygotowania:

  1. Wodę wcześniej wstaw do lodówki, by była schłodzona.
  2. Do szklanki wyciśnij sok z cytryny lub limonki.
  3. Dodaj rozpuszczony w niewielkiej ilości wody miód lub syrop cukrowy.
  4. Dodaj wodę różaną i dokładnie wymieszaj.
  5. Dolej schłodzoną wodę i ponownie zamieszaj.
  6. Spróbuj. Jeżeli chcesz wzmocnić aromat, dodaj słodzik lub odrobinę wody różanej.
  7. Umieść kostki lodu i plasterki cytryny, w razie potrzeby.
  8. Udekoruj lemoniadę płatkami róż i listkami mięty (w końcu je się również oczami!).

Lemoniada z wodą różaną, malinami i miętą

Składniki (1 porcja):

  • 250 ml wody (gazowanej lub niegazowanej),
  • 1 łyżeczka wody różanej,
  • kilka świeżych malin,
  • kilka listków mięty,
  • sok z 1 cytryny,
  • 1 łyżka syropu cukrowego lub miodu,
  • kostki lodu.

Przygotowanie:

  1. W szklance umieść czyste maliny i delikatnie rozgnieć je razem z listkami mięty.
  2. Dodaj sok z cytryny, słodzik, wodę różaną i wymieszaj.
  3. Dolej wodę i raz jeszcze wymieszaj.
  4. Umieść w szklance lód. Na wierzchu połóż listek mięty.
  5. Taka lemoniada najlepiej smakuje schłodzona.
lemoniada z wodą różaną i malinami
Lemoniada różana z malinami i miętą wygląda bajecznie, fot. Adobe Stock, fahrwasser

Lemoniada różana z truskawkami i lawendą

Składniki:

  • 250 ml wody gazowanej lub niegazowanej
  • 1 łyżeczka wody różanej,
  • 3-4 świeże truskawki (pokrojone w plasterki lub lekko rozgniecione),
  • 1-2 małe gałązki świeżej lawendy,
  • sok z 1 cytryny,
  • 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu,
  • kostki lodu,
  • opcjonalnie: płatki róż i listek mięty do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. Truskawki pokrój w plastry lub lekko rozgnieć w szklance.
  2. Dodaj lawendę, też lekko zgnieć.
  3. Wlej wodę różaną, sok z cytryny i słodki syrop.
  4. Dolej wodę i dokładnie wymieszaj.
  5. Dodaj kostki lodu i udekoruj całość płatkami róż i listkiem mięty.
lemoniada z wodą różaną i truskawkami
Lemoniada różana z truskawkami i lawendą to wyśmienite połączenie, fot. Adobe Stock, Evrymmnt

Czytaj także:

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama