3 przepisy na najlepszą lemoniadę na upały. Połącz nie tylko z cytrynami, a zyskasz smak jak z włoskiej tawerny
Lemoniada to klasyk letnich napojów - orzeźwia, nawadnia i smakuje lepiej niż niejeden słodki gazowany napój. Ale nie musisz ograniczać się tylko do wody z cukrem i cytryną. W połączeniu z sezonowymi owocami i ziołami stworzysz lemoniady rodem z włoskich kawiarni.

Nic nie równa się z orzeźwiającą lemoniadą, którą możemy schłodzić się w upalny dzień. Możesz przygotować ją na wiele ciekawych sposobów, wykorzystując cukier, miód, sezonowe owoce i świeże, pachnące zioła. Świetnie sprawdzi się zarówno na bazie wody gazowanej, jak i tej klasycznej, bez "bąbelków", ale koniecznie z kostkami lodu i kolorową słomką!
Klasyczna lemoniada cytrynowa z ziołowym twistem
To wytrawna, nieco bardziej ziołowa wersja klasyki. Bazylia dodaje ciekawego smaku i aromatu, a miód łagodzi całość i sprawia, że napój jest nie tylko smaczny, ale też dodaje energii. Świetnie sprawdzi się też jako dodatek do rodzinnych spotkań.
Składniki:
- sok z 4 cytryn,
- 4 łyżki miodu,
- litr wody,
- kilka listków świeżej bazylii,
- kostki lodu.
Sposób przygotowania:
- Połącz sok z cytryn i miód w dzbanku, wymieszaj aż miód się rozpuści.
- Dodaj wodę i liście bazylii, lekko je zgniatając w dłoni, by uwolniły aromat.
- Wrzuć kilka kostek lodu i odstaw na 5 minut.
- Podawaj z plasterkami cytryny i listkami bazylii.

Lemoniada malinowa z miętą
Malinowa lemoniada to pyszna alternatywa idealna na upały - maliny nie są słodkie, dlatego napój nie będzie zbyt "nudzący". Będzie idealna na szybkie ochłodzenie się w upalne popołudnie.
Składniki:
- szklanka świeżych lub mrożonych malin,
- sok z 3 cytryn,
- 3 łyżki miodu lub cukru,
- garść świeżej mięty,
- litr zimnej wody (najlepiej gazowanej),
- kostki lodu.
Sposób przygotowania:
- Część malin (mniej więcej 3/4) rozgnieć widelcem lub zblenduj.
- Dodaj sok z cytryn i miód. Wymieszaj dokładnie. Przecedź przez sitko (opcjonalnie, aby pozbyć się pestek).
- Dodaj wodę, miętę i kostki lodu. Podawaj od razu, najlepiej z plasterkiem cytryny i gałązką mięty.

Lemoniada arbuzowa z limonką
Limonka także jest świetnym dodatkiem do lemoniad, a arbuz składa się niemal w całości z wody, więc idealnie orzeźwia w upalne dni. Ta propozycja smakuje jak lato w szklance. Arbuz i limonka tworzą lekką, soczystą mieszankę, która przyjemnie nawadnia i pobudza zmysły.
Składniki:
- 2 szklanki pokrojonego arbuza (bez pestek),
- sok z 2 limonek,
- 2 łyżki syropu z agawy lub cukru,
- litr zimnej wody,
- listki mięty lub bazylii do dekoracji,
- kostki lodu.
Sposób przygotowania:
- Lekko zgnieć kawałki arbuza w dzbanku lub bezpośrednio w szklankach.
- Dodaj sok z limonek i wybrany słodzik. Wymieszaj.
- Dopełnij wodą i wrzuć listki mięty oraz kostki lodu.

Czytaj także:
- To najbardziej orzeźwiająca kawa na lato 2025. Zrobisz ją w domu w 3 minuty
- Orzeźwiający mocktail cytrusowy to hit na lato, który pokochasz. To świetna alternatywa dla zwykłej wody
- Ekspresowy wiosenny napój zrobisz z 5 składników, w tym jednego darmowego