Reklama

Nic nie równa się z orzeźwiającą lemoniadą, którą możemy schłodzić się w upalny dzień. Możesz przygotować ją na wiele ciekawych sposobów, wykorzystując cukier, miód, sezonowe owoce i świeże, pachnące zioła. Świetnie sprawdzi się zarówno na bazie wody gazowanej, jak i tej klasycznej, bez "bąbelków", ale koniecznie z kostkami lodu i kolorową słomką!

Reklama

Klasyczna lemoniada cytrynowa z ziołowym twistem

To wytrawna, nieco bardziej ziołowa wersja klasyki. Bazylia dodaje ciekawego smaku i aromatu, a miód łagodzi całość i sprawia, że napój jest nie tylko smaczny, ale też dodaje energii. Świetnie sprawdzi się też jako dodatek do rodzinnych spotkań.

Składniki:

  • sok z 4 cytryn,
  • 4 łyżki miodu,
  • litr wody,
  • kilka listków świeżej bazylii,
  • kostki lodu.

Sposób przygotowania:

  1. Połącz sok z cytryn i miód w dzbanku, wymieszaj aż miód się rozpuści.
  2. Dodaj wodę i liście bazylii, lekko je zgniatając w dłoni, by uwolniły aromat.
  3. Wrzuć kilka kostek lodu i odstaw na 5 minut.
  4. Podawaj z plasterkami cytryny i listkami bazylii.
lemoniada z cytryną i bazylią
Lemoniada z cytryną, miodem i bazylią, fot. Adobe Stock, Pixel-Shot

Lemoniada malinowa z miętą

Malinowa lemoniada to pyszna alternatywa idealna na upały - maliny nie są słodkie, dlatego napój nie będzie zbyt "nudzący". Będzie idealna na szybkie ochłodzenie się w upalne popołudnie.

Składniki:

  • szklanka świeżych lub mrożonych malin,
  • sok z 3 cytryn,
  • 3 łyżki miodu lub cukru,
  • garść świeżej mięty,
  • litr zimnej wody (najlepiej gazowanej),
  • kostki lodu.

Sposób przygotowania:

  1. Część malin (mniej więcej 3/4) rozgnieć widelcem lub zblenduj.
  2. Dodaj sok z cytryn i miód. Wymieszaj dokładnie. Przecedź przez sitko (opcjonalnie, aby pozbyć się pestek).
  3. Dodaj wodę, miętę i kostki lodu. Podawaj od razu, najlepiej z plasterkiem cytryny i gałązką mięty.
lemoniada z maliną i miętą
Lemoniada z maliną i miętą, fot. Adobe Stock, Brent Hofacker

Lemoniada arbuzowa z limonką

Limonka także jest świetnym dodatkiem do lemoniad, a arbuz składa się niemal w całości z wody, więc idealnie orzeźwia w upalne dni. Ta propozycja smakuje jak lato w szklance. Arbuz i limonka tworzą lekką, soczystą mieszankę, która przyjemnie nawadnia i pobudza zmysły.

Składniki:

  • 2 szklanki pokrojonego arbuza (bez pestek),
  • sok z 2 limonek,
  • 2 łyżki syropu z agawy lub cukru,
  • litr zimnej wody,
  • listki mięty lub bazylii do dekoracji,
  • kostki lodu.

Sposób przygotowania:

  1. Lekko zgnieć kawałki arbuza w dzbanku lub bezpośrednio w szklankach.
  2. Dodaj sok z limonek i wybrany słodzik. Wymieszaj.
  3. Dopełnij wodą i wrzuć listki mięty oraz kostki lodu.
lemoniada z arbuzem i limonką
Lemoniada z arbuzem i limonką, fot. Adobe Stock, Светлана Балынь

Czytaj także:

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama