Reklama

Kuchnia gruzińska należy do najbardziej aromatycznych i zróżnicowanych kulinarnie w regionie. Łączy w sobie elementy kuchni wschodniej, śródziemnomorskiej oraz lokalne zwyczaje. Jedną z cenionych w niej prostych potraw, którą możemy przyrządzić samodzielnie, są ziołowe gołąbki zawijane w liście winorośli.

Reklama

Czym są gołąbki w liściach winogron, czyli tołma?

Tołma, inaczej dolma lub dolmades, są to niewielkie gołąbki zawijane w liście winorośli, znane i cenione w kuchniach gruzińskiej, greckiej, tureckiej, innych krajach regionu Kaukazu i Bliskiego Wschodu. Te delikatne zawijasy są nadziewane ziołowym farszem z ryżu i często również mięsa. Ich smak zależy od regionu, z którego pochodzą. Mogą mieć aromat czosnku, orzechów, mięty i cytryny albo przypraw korzennych. Masz ochotę przyrządzić je w domu?

Jak zrobić tolmę? Przepis na lekkie danie z gruzińską nutą

Przed przygotowaniem dania weź pod uwagę jedną kwestię. Gołąbki zawijane w liście winorośli są znacznie mniejsze od klasycznych polskich gołąbków, ponieważ te liście mają po prostu mniejsze rozmiary niż liście kapusty. 10 sztuk gołąbków to średnio porcja dla 2 osób. Oto przepis.

Składniki (na 10 sztuk):

  • 10 liści winogron (z zalewy lub świeżych),
  • 80 g ryżu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżeczka świeżej mięty lub szczypta suszonej,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżka natki pietruszki,
  • 1 łyżka świeżego koperku,
  • 1-2 łyżki oliwy,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego.

Sposób przygotowania:

  1. Liście winogron opłucz z zalewy i sparz wrzątkiem. Jeżeli używasz świeżych liści, trzymaj je kilka minut we wrzątku, aż zmiękną. Są cieńsze i delikatniejsze od liści kapusty, dlatego nie wymagają dłuższego gotowania.
  2. Ugotuj ryż na półmiękko i lekko ostudź.
  3. Podsmaż posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek na łyżce oliwy. Uważaj, by ich nie przypalić, inaczej danie będzie gorzkie.
  4. Wymieszaj w misce ryż, cebulę, czosnek, sok z cytryny, oliwę, sól, pieprz i pozostałe przyprawy. Dodaj koncentrat.
  5. Zawijaj tolmę tak jak klasyczne gołąbki: na środek liścia połóż 1 łyżkę farszu, zwiń boki, a następnie zroluj całość.
  6. W głębokiej patelni lub rondlu połóż na dnie liście winogron. Ułóż ciasno gołąbki jeden obok drugiego.
  7. Zalej je gorącą wodą, skrop łyżką soku z cytryny.
  8. Gotuj pod przykryciem 20-30 minut na małym ogniu.

Jeżeli chcesz wersję mięsną gołąbków, dodaj do farszu 100 g mięsa mielonego (wołowego, jagnięcego lub drobiowego).

Jak podawać tołmę?

Gołąbki zawinięte w liście winogron można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dodatkiem do nich może być jogurt z koperkiem, jogurtowy sos czosnkowy, zsiadłe mleko, kefir, dip cytrynowy, orzechowy lub oliwa z ziołami (np. posiekaną kolendrą, miętą, koperkiem).

Można podawać je również z grillowanymi warzywami, gruzińskim chlebem (lawasz) lub chaczapuri. Do gołąbków w liściach winorośli doskonale pasuje gruzińskie wino.


Czytaj także:

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama