Gruziński przepis na gołąbki w liściach winogron nie ma sobie równych. Ten lekki obiad zrobisz w 40 minut
To danie zachwyca aromatem i prostotą. Tołma, czyli niewielkie gołąbki w liściach winorośli, to cenione danie w Gruzji, Turcji i innych krajach. Wypełnione ziołowym farszem z ryżu, mięsa i przypraw, są lekkie, wyraziste i idealne na letni obiad lub przystawkę. Zobacz, jak przygotować je w domu w 40 minut, z nutą Gruzji na talerzu.

Kuchnia gruzińska należy do najbardziej aromatycznych i zróżnicowanych kulinarnie w regionie. Łączy w sobie elementy kuchni wschodniej, śródziemnomorskiej oraz lokalne zwyczaje. Jedną z cenionych w niej prostych potraw, którą możemy przyrządzić samodzielnie, są ziołowe gołąbki zawijane w liście winorośli.
Czym są gołąbki w liściach winogron, czyli tołma?
Tołma, inaczej dolma lub dolmades, są to niewielkie gołąbki zawijane w liście winorośli, znane i cenione w kuchniach gruzińskiej, greckiej, tureckiej, innych krajach regionu Kaukazu i Bliskiego Wschodu. Te delikatne zawijasy są nadziewane ziołowym farszem z ryżu i często również mięsa. Ich smak zależy od regionu, z którego pochodzą. Mogą mieć aromat czosnku, orzechów, mięty i cytryny albo przypraw korzennych. Masz ochotę przyrządzić je w domu?
Jak zrobić tolmę? Przepis na lekkie danie z gruzińską nutą
Przed przygotowaniem dania weź pod uwagę jedną kwestię. Gołąbki zawijane w liście winorośli są znacznie mniejsze od klasycznych polskich gołąbków, ponieważ te liście mają po prostu mniejsze rozmiary niż liście kapusty. 10 sztuk gołąbków to średnio porcja dla 2 osób. Oto przepis.
Składniki (na 10 sztuk):
- 10 liści winogron (z zalewy lub świeżych),
- 80 g ryżu,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- 1 łyżeczka świeżej mięty lub szczypta suszonej,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżka natki pietruszki,
- 1 łyżka świeżego koperku,
- 1-2 łyżki oliwy,
- sól i pieprz do smaku,
- 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego.
Sposób przygotowania:
- Liście winogron opłucz z zalewy i sparz wrzątkiem. Jeżeli używasz świeżych liści, trzymaj je kilka minut we wrzątku, aż zmiękną. Są cieńsze i delikatniejsze od liści kapusty, dlatego nie wymagają dłuższego gotowania.
- Ugotuj ryż na półmiękko i lekko ostudź.
- Podsmaż posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek na łyżce oliwy. Uważaj, by ich nie przypalić, inaczej danie będzie gorzkie.
- Wymieszaj w misce ryż, cebulę, czosnek, sok z cytryny, oliwę, sól, pieprz i pozostałe przyprawy. Dodaj koncentrat.
- Zawijaj tolmę tak jak klasyczne gołąbki: na środek liścia połóż 1 łyżkę farszu, zwiń boki, a następnie zroluj całość.
- W głębokiej patelni lub rondlu połóż na dnie liście winogron. Ułóż ciasno gołąbki jeden obok drugiego.
- Zalej je gorącą wodą, skrop łyżką soku z cytryny.
- Gotuj pod przykryciem 20-30 minut na małym ogniu.
Jeżeli chcesz wersję mięsną gołąbków, dodaj do farszu 100 g mięsa mielonego (wołowego, jagnięcego lub drobiowego).
Jak podawać tołmę?
Gołąbki zawinięte w liście winogron można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dodatkiem do nich może być jogurt z koperkiem, jogurtowy sos czosnkowy, zsiadłe mleko, kefir, dip cytrynowy, orzechowy lub oliwa z ziołami (np. posiekaną kolendrą, miętą, koperkiem).
Można podawać je również z grillowanymi warzywami, gruzińskim chlebem (lawasz) lub chaczapuri. Do gołąbków w liściach winorośli doskonale pasuje gruzińskie wino.
Czytaj także:
- Gołąbki z kapusty włoskiej z ryżem i mięsem. Tradycyjny przepis
- Ile gotować kapustę na gołąbki, czyli jak ją sparzyć, by była idealna
- Czy gołąbki można mrozić? O tym koniecznie musisz wiedzieć, zanim włożysz je do zamrażarki